avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cont bancar PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cont bancar PFA

Buna,

De curand am devenit PFA. Va rog sa imi spuneti daca prin lege sunt obligata sa am un cont bancar pe persoana fizica sau juridica. Ma gandesc ca ar fi mai avantajos un cont pe persoana fizica, bineinteles sa il folosesc doar pentru operatiunile PFA-ului.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: unika01 , utilizator 22:39, 10 Octombrie 2014
Daca suma incasata este in valuta aceasta poate fi ridicata fara a fi schimbata in lei.Nu mai exista obligatia schimbarii valutei in lei chiar daca e vorba de PFA.
cora2006 a scris:

În situaţia în care se vor efectua operaţiuni de încasări şi plăţi prin cont bancar se vor avea în vedere prevederile art. 5 din OMFP nr. 2224/2006 dat în aplicarea art. 69 din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, în care se menţionează că " Persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau care exrcită profesii libere vor utiliza drept indicator fiscal codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal pe a carui raza teritorială se află sediul sau locul desfăşurării activităţii, pentru activităţile desfăşurate începând cu data de 1.1.2007".
Conturile bancare se vor deschide doar pe codul fiscal atribuit persoanei autorizate şi nu pe CNP. Doar prin conturile bancare deschise pe codul fiscal atribuit de organul fiscal pot fi derulate incasari si plati ale PFA. ;)


Am totusi si eu o intrebare referitoare la acest raspuns. Avand in vedere ca sunt PFA care NU ARE cod fiscal, altul decat CNP-ul, eu cum imi deschid cont pe PFA? Sau, daca nu imi deschid cont pe PFA, pentru ca nu am cod fiscal, decat CNP, mai respect legea folosind un cont de PF?
Multumesc
Buna ziua!

Buna ziua. Sunt PFA de doi ani. In tot acest timp, am emis si incasat facturi in lei, in contul meu de persoana fizica.
Acum am inceput colaborarea cu o firma din SUA, care imi cere sa am cont bancar in dolari, pentru a putea efectua plata facturilor mele.

Voiam sa stiu daca pot lucra cu doua conturi: unul in lei si unul in dolari, adica daca este vreo problema ca voi avea doua conturi care or sa apara pe facturile mele (am doi clienti in tara si acest unul in SUA, acum).

In acelasi timp, nu mi-e deloc clar cum se completeaza o factura in dolari: scriu suma in lei, cu specificatia cursului din ziua respectiva, sau scriu suma in dolari?

Daca m-ati putea ajuta, ar fi excelent. Multumesc anticipat.
Buna ziua,

De curand am devenit PFA si sunt inginer proiectant. Dupa ce am citit forumuri intregi legate de contul bancar necesar sau nu pe PFA, am ajuns la urmatoarele concluzii (personale) si voi cita in continuare si ce am citit pe alte forumuri:
1. Nu am gasit nici o lege care sa ma oblige sa am cont bancar pe PFA.
2. In fata legii raspunzi cu orice cont bancar, nu numai cu cel de PFA.
3. Atat timp cat prezinti situatia in regula, nu cred ca este important cum ai primit banii...cash sau diverse conturi...daca ar fi obligatoriu, dupa parerea mea atunci nu am mai avea nevoie de situatia contabila, facturi si alte lucruri...am prezenta extrasul de cont si gata, nu ?! Si nici nu am mai avea voie sa facem tranzactii in cash.
4. Cineva spunea ca nu a primit banii in contul personal din cauza numelui care era cu PFA la sfarsit. Eu pe factura nu am scris nr. de cont, pt. ca nu este obligatoriu si am dat datele contului personal, nefiind nici o problema (am primit banii).
5. Altcineva spunea ca poti fi acuzat ca ai luat bani fara factura, daca cineva iti vireaza o suma cadou spre ex. in contul personal. Si daca nu ai decat cont pe PFA, este ilegal sa scoti, spre ex. bani in interes personal ? Pana la urma esti omul si compania, banii pe care ii castigi ai dreptul sa ii folosesti, nu ?! Eu am contract in care se specifica exact cati bani trebuie sa primesc, pentru ei dau factura, asa ca ce ii intereseaza ce alte sume primesc eu in cont ?! (bineinteles care pot fi justificate).

In concluzie eu nu mi-am facut cont pe PFA, nu eram in tara si aveam foarte mult de alergat, nu m-am gandit la comisioane. Pe de alta parte cred ca este un mod al bancilor de a mai lua niste bani.

Astept parerile dvs.
Dragos.
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
Dragoshelu2003, utilizator
Daca suma incasata este in valuta aceasta poate fi ridicata fara a fi schimbata in lei.Nu mai exista obligatia schimbarii valutei in lei chiar daca e vorba de PFA.


Imi poate spune, va rog, cineva care este legea care face o astfel de precizare? Am un PFA cu norma de venit, un cont in euro la ING in care incasez platile, iar de fiecare date cand ma duc la banca sa scot bani din respectivul cont, mi se cer documente justificative. Si mai mult, singurul mod in care pot ridica banii este daca completez un formular de cheltuieli de deplasare externa, ceea ce nu este corect (fiind PFA la norma de venit, ar trebui sa am acces la bani fara documente justificative).

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 30 August 2012
antispam, utilizator

Alte discuții în legătură

Pot sa ma angajez la un pfa? ciupop ciupop Buna ziua, Sunt inginer de profesie ,lucrez cu carte de munca si as vrea sa ma angajez in paralel,ca secretara,2-4 ore pe zi , la un PFA .Ce trebuie sa faca ... (vezi toată discuția)
Pfa poate avea angajati? cercetasa cercetasa sotul meu are un pfa pe un contract de inchiriere spatiu la un vecin in curtea lui, avand un atelier de termopane as vrea sa deschidem un swourum intr o ... (vezi toată discuția)
Card bancar pe pfa folosit la cumparaturi personale PrestatieTabulara PrestatieTabulara Buna ziua, un PFA, la norma de venit, poate folosi cardul bancar pe contul de PFA pentru cumparaturi? e nevoie de ceva document justificativ sau se pot face ... (vezi toată discuția)