avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara- calcul raportat la venitul minim
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara- calcul raportat la venitul minim

Pensia alimentara se calculeaza 25% din venitul minim pe economie brut 750ron?Sau din venitul net ?

Domnul a adus adeverinta ca nu are venituri atunci instanta la obligat la plata unei pensiide 25% din venitul minim pe economie... Eu am calculat 25% din 750 ron.

Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
gi-jane2, moderator

Cu scuzele de rigoare si cu tot respectul fata de Regulament, dar trebuie sa ma exprim:.

1.Netul la un salariu minim brut pe economie nu este acelasi pentru toti salariatii care sunt incadrati asa (unii pot avea 1 persoana in intretinere, altii 2, altii mai multe sau niciuna si atunci deducerea va fi alta) si, in consecinta si netul va fi diferit.
2.Nu cred c a instantele au in vedere :CARACTERUL IPOTETIC" al salariului minim pe economie, ci doar au nevoie de un criteriu functie de care sa poata cuantumiza obligatia de intretinere, in conditiile in care nu se poate face dovada venitului .Nu cred c a o instanta care trebuie sa protiguiasca interesele unui minor, s-ar pronunta pe ceva pe care stie din start ca nu poate sa le primeasca minorul. In definitiv, obligatia de intretineree poate fi prestata si in natura si numai cand nu poate fi prestata in natura, atunci instanta stabileste ca obligatia sa aiba un continut pecuniar. Deci, in consecinta daca o instanta ar aprecia caracterul ipotetic al banilor si implicit caracterul ipotetic al pensiei pe care trebuie sa o incaseze minorul, de ce nu l-ar obliga pe tata la prestarea intretinerii innatura?
Se face raportare la salariul minim brut garantat in plata , nu in ideea avansata de dv, , a caracterului lui ipotetic, ci pentru ca este singurul criteriu, cert, demonstrabil, la care instanta se poate raporta, iar actul normativ care il reglementeaza nu vorbeste despre salariul minim net garantat la plata (acesta neputand fi cunsocut instantei) ,ci despre salariul minim brut garantat la plata.

1. De acord, dar in cazul nostru omul nu-i salariat. Daca ar fi, ar veni cu adeverinta de salariu si s-ar calcula pensia la cat castiga net efectiv.
2. Intretinerea se presteaza in natura, doar daca nu se vrea/ nu presteaza de bunavoie/ nu poate, se va fixa in bani.
Salariul minim e economie e singurul care instanta se va raporta, insa nu numai la brut sau numai la net. Am zis ca practica nu e unitara in acest sens si incercam sa-mi explic de ce unele fac referinta la brut si altele la net, atata tot. Nicidecum n-am zis ca nu se va raporta la salariul minim, vorbeam doar de net sau brut.
Dvs ziceti cu privire la salariul minim net
(acesta neputand fi cunsocut instantei)

Unele, l-au cunoscut si au hotarat in consecinta :

Etalonul avut în vedere de instanţă în stabilirea pensiei de întreţinere este venitul minim net pe economie, iar nu brut, respectiv suma de 525 lei.

[ link extern ]

Cât priveşte mijloacele de plată ale pârâtului, la dosar nu există probe din care să reiasă obţinerea unor venituri periodice de către acesta însă, având în vedere faptul că pârâtul este apt de muncă, instanţa apreciază că ar trebui să realizeze cel puţin salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în cuantum de 700 lei, astfel cum rezultă din art. 1 din HG 1225/2011 („Începând cu data de 1 ianuarie 2012 salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 700 lei lunar…”), însă instanţa va avea în vedere valoarea netă a acestor venituri, respectiv suma de 532 lei.

[ link extern ]

[ link extern ]

Aici e calculata la brut
[ link extern ]

[ link extern ]

[ link extern ]

Da,cunosc practica in materie si am si inteles pct-ul dv de vedere (si-l respect ).
Acelasi lucru am facut si eu ,am formulat o (posibila) eplicatie ref, la practica adoptata de unele instante pe acest subiect

Este de la sine inteles ca in cazul in care o persoana incadrata in munca la salariul minim pe economie,pensia de intretinere se va stabili la venitul net.
Nu aceasta este situatia care naste controverse si nici situatia expusa aici.
Nu stiu exact cum a calculat el... pt ca mi a depus 1500ron pt opt luni de pensie alimentara in care sunt 300ron onorariu avocatei.Oricum e o suma foarte mica pt cresterea unui copil... Si eu ma gandeam ca se calculeaza din 750ron...nu se scade impozit daca nu lucreaza...

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara se calculează din brut sau net ?.. marianaungureanu2005@yahoo.com marianaungureanu2005@yahoo.com Pensia de întreținere raportata la venitul minim pe economie se calculează din brut sau net ? (vezi toată discuția)
Stabilire pensie intretinere din salariul minim pe economie ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua! Cunoaste cineva din ce motiv instantele stabilesc pensia de intretinere ca procent (fctie de numarul copiilor) la salariul minim BRUT (si nu net) pe ... (vezi toată discuția)
Temei legal calcul suma pensie intretinere ca procent din salariul minim pe economie. Cris1971 Cris1971 Sunt in urmatoarea situatie: am hotarare din 2012 care obliga tatal sa plateasca suma de 175 lei pensie intretinere (nu a dovedit venituri asa ca suma a fost ... (vezi toată discuția)