Buna ziua
Pe data de 15 aprilie Ac trebuia sa primesc instintarea de preaviz -dar din motive care nu tin de mine am primit-o abia pe 29 aprilie prin executor judecatoresc. Astazi 28 mai Ac imi expira / a fost ultima zi de munca ( angajatorul pe data de 8 m-a instintat ca nu are nevoie de serviciile mele in perioada de preaviz) si nu am primit nici face to face nici prin posta /sau altfel decizia de concediere. din punctul meu de vedere- de maine 29.mai nu mai sunt angajat. In aceste conditii ( lipsa decizie de concediere cu art 65, trecerea perioadei de preaviz ) legal eu ce statut am ? Exista ceva legal care sa impuna angajatorului sa imi imaneze decizia intr-o anumita perioada? adica de unde stiu eu ca angajatorul nu a renuntat la aceasta intentie ?
va multumesc pentru timpul alocat- si pentru raspunsuri
Ps. Poate fi acest fapt , baza unui proces pentru anularea acestei decizii de concediere( pe care nu o am /nu am vazut-o ).
pai si cu art asta cum ramane?
Art. 76. - Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.
La care adaug art 77
Art. 77. - Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului.
de aici eu inteleg ca - nu m-ai institntat / comunicat - nu sunt concediat - asta zice textul
nu?
Da stimate domn, aveti perfecta dreptate... Potrivit dispozitiilor art. 268 alin. (1) lit. a) din Codul Muncii, impotriva unei decizii unilaterale a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca, salariatul poate formula actiune (contestatie) in instanta in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii deciziei respective.
Trebuie sa faceti distinctie intre instiintarea de preaviz care nu are suport legal si care se foloseste in practica si decizia de concediere.
Cand veti primi decizia de concediere de atunci va incepe sa curga termenul de contestare in instanta.
Termenul de contestare a unei decizii de concediere este de 45 de zile , conform art.211 lit.a din Legea nr.62/2011.
Eu v-am explicat in mesajele anterioare cum sa faceti rost de acea decizie . De asemenea, s-a postat deja ca ,d in monentul primirii deciziei de concediere de atunci va incepe sa curga termenul de contestare in instanta.
Este la latitudinea dvs daca asteptati decizia ca s-o comunice angajatorul din propria initiativa sau sa faceti acea solicitare in scris asa cum prevede legea.
Comunicare preaviz
cristina69
Buna dimineata. As vrea sa stiu in situatia in care angajatorul vrea sa comunice preavizul de concediere la angajat si acesta din urma refuza sa semneze ca a ... (vezi toată discuția)
Pot contesta preavizul?
lumyyy
Sunt inspector de specialitate la DJTS. Mi s-a comunicat ca saptamana viitoare voi primi preaviz in urma veniri statului de functii de la Bucuresti unde nu mai ... (vezi toată discuția)