Vin cu cateva intrebari:
Ma aflu in concediu pt crestere copil de pana la 2 ani si primesc o indemnizatie de 1200 ron. Daca sunt insarcinata si nasc pana la implinirea varstei copilului de 2 ani care va fi indemnizatia primita? 1 luna din cei 2 ani ar trebui sa si-o ia tatal ( insa a renuntat la acest drept), ce se intampla daca nasc dupa 1 an si 11 luni? Trebuie sa ma intorc la munca? Intru in prenatal? Cum se va calcula indemnizatia in aceasta situatie? Cand trebuie sa anunt angajatorul privind noua sarcina/nastere? Daca in perioada cat sunt in crestere copil mi se desfiinteaza postul mai beneficiez de ajutor din partea angajatorului ( in acest moment beneficiez de asigurare medicala si ajutor banesc pt nastere)? Daca institutia are posibilitatea sa-mi gaseasca un loc disponibil intr-un alt sediu, au voie sa ma dea afara?
Va multumesc anticipat.
Angajatorul este obligat sa ofere angajatului reintors din CCC un alt loc de munca in conditiile in care a restructurat postul respectiv in timpul CCC? Postul meu de specialist marketing a fost restructurat in mod abuziv si aberant in conditiile in care in departamentul in care lucrez au fost angajate 3 persoane pentru a indeplini atributii de marketing, compania se afla in plina dezvoltare, iar investitiile in marketing cresc continuu.
Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.
Un loc de munca echivalent nu inseamna un loc de munca inferior celui detinut inainte de intrarea in CCC.