De o luna lucrez pe litoral la un hotel pe postul de receptionera si inca nu mi s-a facut contractul de munca (nici mie nici colegilor mei) si de fiecare data cand aduc vorba se prefac ca nu aud. Neavand contract, bineinteles ca nici salariul nu l-am primit. In plus m-au amenintat ca nu pot pleca cand vreau si ca perioada de preaviz poate sa dureze cat vor ei ("chiar si un an"). As vrea sa stiu ce as putea face in acest caz.
Neavand contract de munca nu exista nici notiunea de preaviz.
Solicitati imperativ incheierea contractelor de munca in caz contrar amintindu-le de faptul ca veti merge la ITM si depune o plangere in acest sens. Nu va fie teama sa va luptati pt drepturile dvs.
Faceti o sesizare catre ITM-ul local. Mentionati in sesizare programul de lucru pe care il aveti si persoanele cu care lucrati, precum si salariul pe care l-ati convenit cu patronul.
ITM-ul va efectua un control la societate. Aveti grija sa fiti acolo cand se efctueaza controlul si sa scrieti in declaratia pe care o veti da in fata inspectorilor: data de la care ati inceput activitatea, nr de ore lucrate, faptul ca nu ati semnat CIM, salariul si persoanele cu care mai lucrati.
Multumesc. In cazul in care imi va face contractul de munca, care este perioada legala de preaviz? Eu stiu ca intre 15 si 20 de zile dar am nevoie de o parere din partea unor cunoscatori.
Pentru demisie:
art.81 alin.4 C.mun. :Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
In cazul concedierii:
art.75 C.mun. : (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare. ...
Demisie neacceptata
RadoiS
Buna ziua. Am un var angajat la o firma de aparate de cafea, iar conditiile de munca nu sunt asa cum au fost stabilite la semnarea contractului si doreste ... (vezi toată discuția)