avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurari de calatorie
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurari de calatorie

As dori sa stiu care este baza legala pentru incheierea asigurarilor de calatorie pentru deplasarea in strainatate.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane 21:37, 23 Iunie 2013
De remarcat ca obligativitatea de a avea o astfel de asigurare, se constata abia la granita de intrare intr-o tara care nu apartine EU+Elvetia.Paza buna fereste de neplaceri sau cheltuieli suplimentare in timpul excursiei!!
In privinta cardului (se pare ca nu-l aveti inca), va pot fi de folos:
Pentru eliberarea cardului aveti nevoie de un formular, ce se poate completa online: [ link extern ] .
Cardul se va elibera in termen de 7 zile de la inregistrarea cereri si este valabil pe teritoriul UE pentru 6 luni.

Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2013
nucu$, utilizator
Va multumesc!
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a publicat in Monitorul Oficial nr. 992, in 12 decembrie 2006, o prevedere prin care reglementeaza Cardul european de sanatate, respectiv Ordinul Nr. 559 din 5 decembrie 2006.
Astfel, directiile de specialitate din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si casele de asigurari de sanatate sunt desemnate sa duca la indeplinire prevederile din cuprinsul acestui Ordin.
Va redau cateva articole care raspund intrebarii dumneavoastra:
"2.1. Cardul european de asigurari sociale de sanatate, denumit in continuare card, se elibereaza de casa de asigurari de sanatate la cererea persoanei interesate.
2.2. In vederea eliberarii cardului, persoana asigurata va depune la casa de asigurari de sanatate o cerere in formatul prevazut in anexa la prezentele caracteristici tehnice.
2.3. Casa de asigurari de sanatate verifica calitatea de asigurat a persoanei, urmand ca in situatia in care cererea este aprobata persoana in cauza sa achite contravaloarea cardului in contul indicat de casa de asigurari de sanatate.
(...)

Alte detalii
(...)
Cardul European de Sanatate nu poate inlocui Asigurarea Medicala pentru Calatorii in Strainatate, spun oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Acestia atrag atentia celor care calatoresc in afara tarii ca plata cardului nu le acopera decat serviciile medicale prestate de spitalele de stat.
Daca pana la 1 ianuarie, romanii erau obligati sa prezinte la iesirea din tara o polita de asigurare medicala pentru calatorii in strainatate, in acest moment ei pot trece granita doar insotiti de un Card European de Sanatate.
Cu toate acestea, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) recomanda romanilor care calatoresc in strainatate sa incheie la plecare si o asigurare medicala pentru calatorie in strainatate."

Din art. 2.1. al Ordinului nr. 559 din 5.12.2006 reiese ca procurarea Cardului European de Sanatate este un drept si nu o obligatie, se elibereaza la cererea persoanei interesate. Pentru a beneficia de acest Card, trebuie sa fiti cu plata la zi a contributiilor la sistemul public de asigurari de sanatate. Ori, pentru o asigurare medicala de calatorie privata - ale carei avantaje depasesc cu mult pe cele legate de sfera de acoperire oferita de Card - nu sunt impuse conditii, ci doar eventuale excluderi.

In legatura cu normele metodologice privind asigurarile voluntare de sanatate, acestea sunt aprobate prin Ordinul nr. 1/2007, avandu-se in vedere - printre alte dispozitii legale - si Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ministerul Afacerilor Externe, pe www.mae.ro, recomanda, in cazul deplasarilor in statele in care asigurarea medicala este obligatorie, incheierea unei asigurari medicale de calatorie pe perioada sederii in statul respectiv sau obtinerea Cardului European de Sanatate.



Ultima modificare: Duminică, 23 Iunie 2013
Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tinar 15 ani, 3 zile spitalizare in germania fara card europen, ce se poate face privind recuperarea plati medicale? wasimi wasimi [b]Tinar 15 ani fara card european cu 3 zile spitalizare in Germania [/b] ce se poate face privind recuperarea sumei achitate pentru cheltuielile medicale? ... (vezi toată discuția)
Calatorie in tarile ue silvia_m silvia_m As dori sa stiu daca pot calatori intr-o tara din UE legitimandu-ma cu cartea de identitate sau trebuie sa am pasaport. Sunt obligata la incheierea unei ... (vezi toată discuția)
Card de sanatate european capsunar capsunar As vrea sa imi aduc mama si un frate in Spania pentru o perioada de aprox.3 luni.Mama e pensionara iar fratele are 40 de ani si este handicapat.Aici la medic ... (vezi toată discuția)