avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acord mediere partaj succesoral
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acord mediere partaj succesoral

Acordul de mediere intre doi frati si singurul mostenitor al celui de-al treilea se poate face daca acesta din urma nu are certificat de mostenitor si nici nu poate sa--si faca pentru ca iar trebui o declaratie a celor doi cum c-ar fi de acord cu cota de 1/3 din titlu ?Acest acord ne-ar trebui pentru partajul in instanta.
Cel mai recent răspuns: ContSters67366 , utilizator 20:42, 29 Iunie 2013
Cand se poate da o astfel de declaratie?Daca se da dupa deschiderea la notar a succesiunii situatia este mai complicata.Ei sunt sapte frati .Averea tatalui lor si a mamei este formata din 15,5 ha extravilan si doua terenuri intravilane .Pe titlu la care am facut referire sunt 5,5 ha si un teren intavilan.Testamentul este pe intravilan, unde este casa parinteasca si 2,5 extravilan. lmpozitul pe intreaga suprafata a fost platit de cel cu testament , ceilalti pana acum nefiind interesati .Celelalte 10 ha sunt impartite celorlalti patru in mod egal.Unul singur are si el testament pe celalalt intavilan,ceilalti primind terenul cu dota cand sau casatorit prin 1960Toti ceilalti patru avand titluri de proprietate separat date in 1991Succesiunea cum se dezbate ?Cei doi de pe titlu la care m-am referit nu au nici un act ei fiind cadre militare la vremea respectiva .Tatal si mama lor a murit in1980
In primul rand trebuie sa mergeti la notar, pentru a putea fi stabilita calitatea de mostenitor a tuturor celor mentionati de dvs.
Conform art.116 din legea nr.63/1995, actualizata:

(1) La cererea mostenitorilor, notarul public poate elibera certificat de calitate de mostenitor, care atesta numarul, calitatea si intinderea drepturilor tuturor mostenitorilor legali, cu respectarea procedurii prevazute pentru eliberarea certificatului de mostenitor, exceptand dispozitiile privind masa succesorala.
(2) Certificatul de calitate de mostenitor se elibereaza cu respectarea procedurii prevazute de prezenta lege pentru eliberarea certificatului de mostenitor, stabilindu-se si cotele succesorale.
(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) au aplicabilitate si in situatia in care s-a eliberat anterior certificat de mostenitor.

Pentru a renunta la mostenire, trebuie ca mostenitorul sa faca declaratia in fata notarului, in termen de un an de la data decesului defunctului ori in celelalte conditii prevazute de art nr.1103 din Codul Civil"

Termenul de optiune succesorala
(1) Dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de un an de la data deschiderii mostenirii.
(2) Termenul de optiune curge:
a) de la data nasterii celui chemat la mostenire, daca nasterea s-a produs dupa deschiderea mostenirii;
b) de la data inregistrării mortii in registrul de stare civila, daca inregistrarea se face in temeiul unei hotarari judecatoresti de declarare a mortii celui care lasa mostenirea, afara numai daca succesibilul a cunoscut faptul mortii sau hotararea de declarare a mortii la o data anterioara, caz in care termenul curge de la aceasta din urma data;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoasca legatul sau, daca testamentul cuprinzand acest legat este descoperit dupa deschiderea mostenirii;
d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoasca legătura de rudenie pe care se intemeiază vocatia sa la mostenire, dacă aceasta data este ulterioara deschiderii mostenirii.
(3) Termenului prevazut la alin. (1) i se aplica prevederile cuprinse in cartea a VI-a referitoare la suspendarea si repunerea in termenul de prescriptie extinctiva.

Cel care renunta la mostenire, trebuie sa cunoasca faptul ca toti ceilalti mostenitori care accepta succesiunea vor profita de partea la care s-a renuntat, intrucat renuntarea nu se poate face in favoarea unui singur mostenitor.

Persoanele indreptatite la succesiune pot sa isi imparta bunurile succesorale la care au dreptul, conform cotelor, prin buna invoiala, apeland la serviciile unui mediator. Se va tine cont si de testamentul mentionat de dvs., daca acesta indeplineste conditiile de forma, nu aduce atingere drepturilor mostenitorilor rezervatari si nu contine dispozitii contrare legii.

Cu alte cuvinte, daca toti mostenitorii legali nu cad de comun acord cum sa imparta bunurile, exista calea medierii, prin care pot decide asupra solutiei ori calea instantei unde aceasta va decide pentru ei, in respectarea legii. Nu intra in atributiile notarului sa aduca partile aflate intr-un conflict privind succesiunea, la un numitor comun, in sensul solutionarii litigiului.
Ultima modificare: Duminică, 23 Iunie 2013
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Pentru mihaelamihaela1234 : iti propun sa mergi la notar si acesta te va lamuri. Lasa medierea, deoarece si aici te costa, iar actele de la mediere nu tin loc de act de propietate, tot la notar sau in instanta trebuie sa mergeti pentru a legaliza propietatea. Concomitent cu dezbaterea problemelor de renuntare la mostenire, in fata aceluiasi notar se poate dezbate si dreptul la mostenire a urmasului, daca acesta il mai are. Cei de pe acest site pot sa-si dea cu parerea, nu pot sa-ti dea o solutie, deoarece nu cunosc conditiile in care se afla fiecare parte.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iunie 2013
Admin, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune galileo43 galileo43 Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)
Unul din trei fii are testament pe casa părintească, dar n-a acceptat încă moștenirea. mai are dreptul să moștenească ceva, și cum se împarte în această situație? Mitra Mitra Suntem trei frati. Inainte de a deceda acum trei ani, mama noastra i-a facut testament unuia dintre noi pentru casa ei, aceasta fiind singura ei proprietate. ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire caranbeu caranbeu Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. In cazul in care nu este dezbatuta mostenirea, si unul dintre frati sau nepoti, fara acordul ... (vezi toată discuția)