avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante lasate de chiriasi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante lasate de chiriasi

Buna ziua , ma aflu in urmatorul impas:
Am dobandit prin hot.jud definitiva si irevocabila un imobil pe legea 10 , imobilul fiind atunci locuit de chiriasi care aveau o parte contracte de inchiriere la romvial si o parte stateau ilegal ocupand apartamentele din acel imobil clandestin.
Am incheiat contracte de inchiriere pe 6 luni cu fiecare atat cu cei care stateau legal si aveau contract la romvial cat si cu cei care stateau ilegal , chiriile fiind platite la zi .
Cele 6 luni au trecut ca vantu chiriasii au plecat unul dupa altu lasand in urma o mizerie crunta dar asta nu e tot marea problema fiind datoriile la apa si curent care cumuleaza udneva suma de 15 - 20 milioane
Problema care se iveste in momentul asta e urmatoarea: cum pot proceda sa scap de aceste datorii deoarece contractele la curent si apa NU au fost facute pe numele meu si nici in prezent nu sunt pe numele meu , ele au ramas inca valabile si nereziliate chiar daca ei au parasit imobilul, si in mod evident acum refuza sa plateasca ..
Ba chiar mai mutl de atat cei care locuiau ilegal acolo au un contract care apartine unei persoane care a locuit inainte lor acolo cu contract facut la romvial si acea persoana a decedat ei , profitand de pe urma acelui contratc in continuare ...( exista vre-o posibilitate sa ma pot lega de acest detaliu da sau nu? )
iar ceilalti au plecat pur si simplu si nu au mai platit nimic , tot primesc la acea adresa scrisori pe numele lor cum ca acel imobil va fi debransat de la curent .
Cum pot proceda sa demonstrez ca eu nu am beneficiat de acele servicii funizare de electrica cat si de apanova? cum pot demonstra asta si cum pot scapa de aceste datorii ?

Astept raspunsurile voastre :)

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: pynu , utilizator 19:37, 1 August 2013
pynu a scris:

la scurt timp au venit inapoi si au spart mai toate geamurile si peretii de acolo ca sa se razbune.


ati intreprins vreo actiune in acest sens? o plangere la politie pentru distrugere?
daca nu veti face nimic ptr recuperarea prejudiciului cauzat de fostii chiriasi se subintelege ca veti fi bun de plata.
aveti legea de partea dvs. dar legea nu poate fi aplicata daca nu sesizati organele in drept.
da, , am chemat si politia si am facut si plangere si domenii politisti mi-au sus ca daca nu era nici un obiect "care mi-a apartinut mie" nu au ce sa faca . Oricum in alta ordine de idei nu ma intereseaza in principal asta acum deoarece casa aceea oricum este vai mama ei , pe mine in acest moment ma intereseaza cum pot sa procedez ca sa scap de aceste datorii care din ce am inteles mai sus tot eu trebuie sa le platesc indiferent daca am trecut contractele la electricitate si apa pe numele meu sau nu .
Nu le-am trecut pe numele meu din simplul motiv ca sa nu ma chinui sa i dau in judecata , am preferat varianta mai scurta ca timp de "desfasurare" din cate imi amintesc eu un proces deschis poate durea cca 3 ani de zile , si din aceasta cauza am evitat sa trec contractele lor de electricitate pe numele meu , plus ca ei aveau si datorii la ele si au si acum (o parte dion acele facturi ) nu au fost platite dinainte sa fac eu contracte de inchiriere cu ei .

In concluzie as dori sa stiu care este procedura acum si ce pot face aceste contracte la utilitati au ramas pe numele lor , ei nu au mai platit unii cu o luna inainte de a pleca altii cu mai mult . In acest caz va trebui sa deschid o actiune in justitie da sau nu? exista o varianta mai scurta ca timp si ca bani , ca sa deschid o actiune in justitie mai intai de toate cele va trebui sa platesc acele utilitati eu , apoi sa i dau pe ei in judecata , si chiar daca voi castiga Nu prea am ce sa scot mare lcuru de la ei abia reuseams a incasez chiriile , dar cheltuieli de judecata + utilitatile ?
Exista vre-o solutie mai viabila in acest caz?:-/

Va mutlumesc tuturor pentru raspunsurile date mai sus!:)
daca nu va intereseaza recuperarea prejudiciului cauzat de distrugere, platiti datoriile la furnizori ca acestia sa nu va inchida utilitatile si apoi in functie de interesele dvs. ii puteti actiona in instanta pe fostii chiriasi ptr recuperarea datoriilor.
daca nu vedeti o finalizare a acestui proces treceti datoriile la capitolul "pierderi", renovati casa si o inchiriati sau o vindeti si apoi va continuati viata ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.:)
Datorii cazuate de distrugere ? pai animalele alea stateau acolo de mai bine de 30 ani , va dati seama ca au distrus mai tot atat distrugere prin folosinta , cat si uzura morala , cauzata de agenti externi ... etc .
Deci datoriile la utilitati nu pot fi stinse decat daca le platesc eu ? ok pai si pe acele contracte Nu este scris numele meu , nu este adresa mea din buletin, de ce as fi eu raspuznator de acele datorii? legal vorbind?
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
pynu, utilizator
Aveti dreptate ca nu sunteti raspunzator de datoriile existente inainte de a dobandi acest imobil si a le inchiria.
Dar in momentul inchirierii erati proprietar. Iar proprietarul este raspunzator in fata furnizorilor de utilitati conform legii. Daca ati stipulat in contractul de inchiriere ca acei chiriasi au obligatia de a plati facturile lunare de utilitati, aveti calea justitie (proces la judecatorie). Chemandu-i in judecata, pe baza contractelor si altor sustineri, chiriasii vor fi obligati sa plateasca datoriile.
Dar probabil ca dv aveti nevoie de utilitati acum iar furnizorii nu vor incheia contracte cu dumneavoastra, vor sista utilitatile pana se vor achita restantele, indiferent cine le achita (fostii chiriasi, actualul proprietar, viitorii chiriasi sau viitorii proprietari).

Asa ca trebuie sa va coordonati actiunile in sensul ca trebuie sa actionati imediat in judecata si sa achitati imediat restantele catre furnizori pentru a avea utilitati in continuare.

Alte discuții în legătură

Datorii la utilitati - personale sau la bransament? Proprietar-cta Proprietar-cta O cladire in Constanta a fost inchiriat la o societate, si toate utilitatile au fost trecute pe numele lor. Apa, gaz si curent. Dupa 2-3 ani, chiriasii au ... (vezi toată discuția)
Chirias in litigiu cu proprietarul costas2828 costas2828 Sunt administrator de bloc si am urmatorul caz: chiriasul unui apartament a incheiat o intelegere verbala cu proprietarul pentru conditiile de inchiriere. ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere in bloc social Iris1 Iris1 Am în folosință un apartament din 1 februarie 2017 într-un bloc de locuințe sociale aparținând primăriei Iași. Fiind necesare lucrări de repatații ... (vezi toată discuția)