avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatiile locatarilor de apartamente la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatiile locatarilor de apartamente la bloc

Buna ziua,
Locuiesc intr-un apartament de la bloc, etajul 1. Proprietarul apartamentului de la etajul 2, (apartamentul de deasupra) nu locuieste in el, motiv pentru care nu l-a mai intretinut si se degradeaza.
In baie la el, s-a facut gaura in pardoseala din cauza apei.
In balconul lui, desi este inchis, se aduna apa de la ploaie, care se scurge pe pereti la celelalte etaje.
S-a incercat sa se discute cu el si sa se rezolve problemele pe cale amiabila, dar fara rezultat.
Am asigurare la apartament, dar in privinta balconului si a camerei in care se infiltreaza apa de la balconul lui nu pot rezolva prin asigurare, deoarece este neglijenta lui in intretinere.
Eu am facut toate reparatiile de etansare, dar atit timp cit la el nu se face nimic, totul este in zadar.

Cum poate fi obligat un astfel de proprietar sa-si repare stricaciunile aparute la apartamentul lui si care provoaca daune si celorlalte apartamente?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:15, 17 Septembrie 2017
Inca ceva.. Legea 230/2007 este destul de clara pentru toata lumea. Nu este vorba numai de Presedinte, avem si Administrator si Comitet Executiv. Exista obligatii si drepturi prevazute pentru toti cei care formeaza aceasta Asociatie de Proprietari.
@panduruv, cazul dvs. este total deosebit de cazul utilizatorului @bonitza!

In cazul utilizatorului bonitza, daca Asociatia de proprietari va deschide actiune in instanta, atunci risca sa piarda pe exceptia calitatii procesuale active.

Avariile sunt produse strict in dauna utilizatorului bonitza si nu in dauna Asociatiei de proprietari.

In cazul utilizatorului @pandurov, daunele, (sau mai bine zis disconfortul) produs de acumularea de gunoaie intr-un apartament sunt intr-adevar in dauna/disconfortul intregului bloc/scara si in detrimentul mai multor locatari... acestia sunt constituiti in Asociatie de Proprietari al blocului X ... deci poate avea calitate procesuala activa.
Carmen, multumesc pentru raspuns. Sunt convins ca este avizat. Eu nu sunt avocat, totusi, chiar si in cazul care a deschis acest subiect gasesc puncte comune cu cazul meu.

"Proprietarul apartamentului de la etajul 2, (apartamentul de deasupra) nu locuieste in el, motiv pentru care nu l-a mai intretinut si se degradeaza.(...) In baie la el, s-a facut gaura in pardoseala din cauza apei. In balconul lui, desi este inchis, se aduna apa de la ploaie, care se scurge pe pereti la celelalte etaje."

Dincolo de faptul ca un locatar este afectat, din ce inteleg eu, problemele cu apa de ploaie acumulata in balcon, supara mai multi locatari.

Legea 230 spune astfel:
B. Obligaţii:
a) să menţină în bune condiţii proprietatea individuală, apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală al celorlalţi proprietari din condominiu; - ca sa dau numai un exemplu.

Pentru ca situatia pare sa fie in discutie de ceva timp, si pentru ca nu vorbim despre o casa aflata pe o strada, ci de un apartament intre altele reprezentate de Asociatia de Proprietari, imi pare importanta implicarea Asociatiei in aceasta problema. Repet, este doar parerea mea, nu sunt specialist.

In cazul meu, inca imi este greu sa conving oamenii sa faca ceva pentru ca toti dau din umeri, "nu putem intra peste proprietatea omului", iar eu incerc sa-i lamuresc ca, cu ajutorul Asociatiei de Proprietari, cu un preaviz sau chiar fara, fiind o situatie ce persista de peste 10 ani, s-ar putea sparge usa de reprezentantii Asociatiei, cu Politia Locala alaturi (Politia Locala a somat deja proprietarul sa remedieze aceasta situatie) pe motiv de calamitate. Gunoiul este strans pana la 50 de cm inaltime in apartament. Femeia care locuieste aici iese in balcon pe geam, mergand pe gramada de gunoi stransa in sufragerie. Baia ei este utilizata doar de animalele stranse in casa, iar urina se prelinge de la 2 spre etajul 1. Eu sunt vecin cu doamna de la 2 la acelasi etaj, pe noi cel mai tare ne deranjeaza mirosul puternic de fecale si gunoi. De o luna am inceput singur (fara sa astept ca Asociatia sa faca ceva) demersuri de a incerca schimbarea acestei situatii. Directia Sanitar Veterinara a venit in control si a constatat doar mirosul puternic pentru ca nimeni de la apartamentul respectiv nu a deschis usa. Politia Locala a facut acelasi lucru. De la ambele institutii am constatarile de la fata locului. Luna aceasta am expediat catre Asociatia de Proprietari o a doua sesizare. La prima mi-au raspuns ca "ne vom da silinta sa rezolvam..". O luna mai tarziu am facut o doua sesizare si ca sa fiu mai convingator, am mers prin bloc si am mai adaugat inca 13 semnaturi ale altor proprietari deranjati de mirosul puternic. Inca astept raspunsul la aceasta a doua sesizare din partea Asociatiei. Ma gandeam ca urmatorul pas pe care l-as putea face ar fi sa sesizez Biroul pentru Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Sector 4 si sa fac acolo o plangere. Nu stiu zau care ar putea sa fie urmatorul meu pas. Ma tot gandesc sa dau Asociatia in judecata insa stiu ca termenele ar putea sa amane gasirea unei rezolvari pentru alte luni bune. Nu ma intereseaza atat sa ma judec cu asociatia pe termen lung cat imi doresc o rezolvare a acestei situatii cat mai rapida. As vrea sa imi vand apartamentul, insa cu acesta problema langa geamul meu, sunt convins ca pretul trebuie sa fie ceva mai scazut decat ar fi fost normal pentru un apartament in Berceni.

Pe langa asta, inteleg ca se practica si metoda demisiei in bloc din partea celor care conduc Asociatiile de Proprietari cand dau de o situatie mai dificila. De doua luni nu fac decat sa citesc legi si urmaresc speţe asemanatoare incercand sa ma "inspir" pentru urmatorii pasi care ar putea duce la o rezolvare in situatia mea.

Ce imi puteti recomanda?

Va pot recomanda sa va ocupati singur de aceasta problema pe care o aveti si, daca nu reusiti singur, atunci puteti chema si alti proprietari deranjati in aceeasi masura ca si dv. de acest vecin, precum si asociatia, in ajutor ca martor, dar nu sa impuneti asociatiei de proprietari sa deschida proces unui proprietar, mai ales daca acesta nu se manifesta pe proprietatea comuna, ci in propriul apartament.
Dv. ati facut tot ce se putea face si vedeti bine ca nimeni nu patrunde dincolo de usa omului pentru ca nu au voie, constata cele reclamate, fac PV care pot folosi ca inscrisuri in procese, poate dau si amenzi, dar asta e tot ce pot face.
Pe proprietatea omului nu poti intra decat cu mandat, necum sa-i faci curatenie sau sa-l evacuezi din acel loc.

Ati citit legea, dar numai ceea ce va convine, ignorand cuvantul "sau" din textul articolului care este strict legat de cealalta sintagma "dupa caz", adica proprietate privata sau proprietate comuna.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Asociatia poate chema un proprietar in instanta daca acesta afecteaza folosirea proprietatii comune de catre ceilalti vecini ai sai, cum ar fi sa depuna gunoiul pe holul blocului, de exemplu...
In cazul preavizului, iata ce se spune in lege:
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

Deci nu pentru altceva, numai pentru parti ale instalatiei comune sau pentru constatarea partii, comune sau individuale, de unde se trage necazul altui proprietar. Si asta pentru ca numai asociatia poate inspecta, verifica, constata si sa faca demersuri pentru reparatie, fie din partea proprietarului, fie din partea asociatiei. Pentru asemenea intamplari reprezentantii asociatiei sunt indreptatiti de lege sa dea preaviz si sa incerce sa intre pe proprietatea privata.

Eu va inteleg ca sunteti disperat. cine n-ar fi? Dar nu asteptati sa va faca altcineva treaba, eventual ii cereti sprijinul, nu-i impuneti sa faca lucruri pe care trebuie sa le incepeti dv.
Adica proces.

Problema dv. nu e acum, ci in viitor pentru ca nu se stie daca la halul in care se prezinta vecinul dv., dupa descrierea facuta aici, se va sinchisi de vreo sentinta judecatoreasca...
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iunie 2013
elga50, moderator
Sunt dezamagit de acest raspuns asa cum sunt dezamagit de usurinta cu care toti cei responsabili dau din umeri spunand "nu avem ce face". Revin cu un un scurt pasaj din legea 230/2007

Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


Apoi, nimeni nu vorbeste aici despre Statutul Asociatiei de Proprietari. La capitolul V - Obligatiile proprietarilor, art. 18

d. sa respecte regulamentul intern al asociatiei de proprietari cu privire la normele de convietuire sociala in cadrul condominiului;

e. sa nu schimbe aspectul proprietatii comune fara acceptul scris al comitetului executiv al asociatiei de proprietari;

La articolul 23:
Daca unul dintre proprietari impiedica, sub orice forma, folosirea normala a condominiului creand prejudicii celorlalti proprietari, dupa caz, masurile pentru pentru folosirea normala a condominiului se vor hotari pe cale judecatoreasca, la solicitarea asociatiei de proprietari.


In raspunsul direct adresat mie de Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti avem urmatorul pasaj:"pentru rezolvarea aspectelor semnalate va puteti adresa Comitetul Executiv al Asociatiei de Proprietari, car ela randul sau se poate adresa instantei judecatoresti care sa hotareasca masurile ce se impun pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor, in situatiile in care, in cladirile de locuinte, unul din proprietari sau chiriasi impiedica cu buna stiinta si sub orice forma folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari..."

Asadar, nu pot sa fiu de acord cu faptul ca mirosul provocat de gunoiul strans de un vecin in apartamentul sau, poate fi doar problema mea. Toti cei care trec pe la etajele inferioare ale cladirii se tin cu mainile de nas. Nu traiesc cu casa in camp sau pe o strada, sunt proprietarul unui apartament reprezentat de Asociatia de Proprietari, Asociatie care functioneaza pe baza legii 230/2007 si care functioneaza si in baza unui statut ce trebuie respectat de toata lumea.

Simplul fapt ca baia apartamentului este o pestera, ca apartamentul este constant rece avand geamuri sparte, ca in urma cu doar o luna jumatate, din cauza instalatiilor sanitare din bucatarie, vecinul de la etaul 1 a fost inundat (solutia gasita pentru asta a fost sa-i opreasca de tot apa) - toate reprezinta de fapt amanarea rezolvarii problemei, si pentru asta nu eu sunt responsabil. Pot fi considerat responsabil pentru timpul pierdut aiurea. Problema asta exista de mai bine de zece ani. Am sperat insa ca cineva va face ceva. Eu am putut chema deja Directia Sanitar Veterniara sau Politia Locala, m-as fi asteptat ca Asociatia sa faca asta. Acum Asociatia a chemat iar Directia Sanitar Veterinara, daca nu vor convinge proprietarul ca Asociatia va intra in apartament (cu preaviz sau fara) pentru a INSPECTA (chestie pe care o pot face) alaturi de Politia Locala si Directia Sanitar Veterinara, atunci mizeria si mirosul va continua sa persiste aici.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iunie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Proprietarul acoperisului balconului si aticurilor? Mihai SG Mihai SG Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc construit in 1967, are 8 etaje si inca se tine bine :), este genul de bloc cu balcoane de 11 m lungime. Terasa are la ... (vezi toată discuția)
Reparatii parti comune cu afectarea proprietatii migaste migaste sunt administrator la un bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: avand probleme cu instalatia pe verticala la apa, parte comuna, am chemat un instalator sa ... (vezi toată discuția)
Hidroizolatie terasa balcon saab saab Locuiesc la etajul 9 intr-un bloc de 10 etaje. De multa vreme in balconul meu la fiecare ploaie exista infiltratii. In timp au afectat structura de rezistenta ... (vezi toată discuția)