avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatiile locatarilor de apartamente la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatiile locatarilor de apartamente la bloc

Buna ziua,
Locuiesc intr-un apartament de la bloc, etajul 1. Proprietarul apartamentului de la etajul 2, (apartamentul de deasupra) nu locuieste in el, motiv pentru care nu l-a mai intretinut si se degradeaza.
In baie la el, s-a facut gaura in pardoseala din cauza apei.
In balconul lui, desi este inchis, se aduna apa de la ploaie, care se scurge pe pereti la celelalte etaje.
S-a incercat sa se discute cu el si sa se rezolve problemele pe cale amiabila, dar fara rezultat.
Am asigurare la apartament, dar in privinta balconului si a camerei in care se infiltreaza apa de la balconul lui nu pot rezolva prin asigurare, deoarece este neglijenta lui in intretinere.
Eu am facut toate reparatiile de etansare, dar atit timp cit la el nu se face nimic, totul este in zadar.

Cum poate fi obligat un astfel de proprietar sa-si repare stricaciunile aparute la apartamentul lui si care provoaca daune si celorlalte apartamente?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:15, 17 Septembrie 2017
Am sa va spun ca Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti si-a depasit atributiile, sugerand ce trebuie sa faca o alta entitate juridica care nu are contract cu ea, cu Directia.
Adica DSPMB ar fi trebuit sa-si faca treaba ei, daca are atributii in acest sens si nu sa arunce pisica in carca altora - adica sa amendeze.

Si sa zicem ca asociatia, din exces de zel, intra in apartamentul cu pricina. Constata ceea ce se poate mirosi de-afara. Si? Mai departe ce poate face?
Proces? In ce calitate? Am sa va spun aici ca sunteti in eroare si, pentru ca aceasta chestiune va deranjeaza de atata timp, doriti s-o rezolve altii pentru dv.
De ce va spun asta? Pentru ca asociatia de proprietari functioneaza in baza legii si a statutului care trebuie sa fie inauntrul legii.
V-am explicat ca in functie de partea unde proprietarul aduce prejudicii celorlalti proprietari, fie asociatia, daca prejudiciul este in cladire pe partea comuna - care intra in administrarea asociatiei -, fie un proprietar daca prejudiciul este personal, izvorand din proprietatea privata, din folosinta ei nenorocita, il pot actiona pe impricinat in instanta.

Disputele intre locatari nu le rezolva asociatia de proprietari.
Ea are un Regulament de ordin interioara, de acord, are niste recomandari statutare, de acord. Acest Regulament si statut, pentru partea de convietuire in comun sunt niste recomandari deoarece asociatia nu are ce masuri sa ia daca ele nu sunt indeplinite.

Singura justitia este cea care hotaraste in asemenea situatii si pentru asta trebuie sa ajungeti acolo.
Iata ce spune aceeasi lege:

Art. 29. - (1) Cu exceptia atributiilor rezervate exclusiv proprietarilor cu privire la proprietatile individuale, apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta, comitetul executiv reprezinta asociatia de proprietari in administrarea si exploatarea cladirii.

Deci nu are ce cauta reprezentantul asociatiei pe proprietatea cuiva sa-l controleze la curatenie. Asta as vrea sa intelegeti ca va spun eu.

Stiu ca este o situatie disperata, o inteleg foarte bine, este ca si in cazul muzicii data la maxim o agresiune a unor vecini asupra altora, patrunderea decibelilor si mirosului pe toate spatiile, dar asta nu face din asociatia de proprietari politistul blocului pentru ca pur si simplu nu are atributiuni si nici instrumente sa rezolve asemenea situatii.

V-am recomandat sa chemati asociatia si poate si pe ceilalti vecini ca martori in proces in care dv. singur aveti calitate procesuala, nu asociatia de proprietari.
Omul ala cu mizeria nu afecteaza in vreun fel folosirea proprietatii comune in sine. El creaza deranj proprietarilor, daca sunt deranjati, ca persoane fizice, iar litigiul trebuie sa se desfasoare intre persoane fizice.

Imi pare rau ca va dezamagesc, dar asociatia, daca ar deschide proces, i s-ar respinge ca neavand calitate procesuala.
Si sa zicem la limita, ca s-ar intampla toate acestea, ce consecinte ar putea urma? Sa evacueze persoana? De pe proprietatea ei? I se pot aplica contraventii, dar nu evacuare care ar fi o deposedare de proprietate.

Asta e parerea mea. Altii poate au alta parere, mai asteptati, poate se gaseste cineva sa va dea sperante si solutii.
Prezenta mea pe acest forum este de fapt din dorinta de a alege cele mai bune si optime variante in rezolvarea situatiei in care ma aflu. In acest sens, va multumesc pentru opinia dvs.

Ce s-ar putea face? In primul rand, singura entitate care pare sa aiba posibilitatea de a solicita accesul in apartamentul respectiv este chiar Asociatia de Proprietari. Motivele pentru a solicita prin preaviz accesul in apartament au fost intrunite de mult timp deja.

Autoritatile dau din umeri pe motiv ca ele nu pot intra in apartament, deci, imi pare ca Asociatia de Proprietari este singura care poate intra acolo. Ce ar putea face odata ce a intrat? Asociatia sa remedieze problemele legate de instalatiile sanitare defecte ce au dus deja la probeleme in bloc.

Inteleg ca Asociatia de Proprietari nu poate da amenzi si nu are suficienta autoritate, din acest motiv, Asociatia de Proprietari trebuie sa colaboreze cu autoritatile si o poate face cu mult mai bine decat o fac eu. Statutul de functionare a Asociatiei de Proprietari nu este doar un document ce trebuie luat ca recomandare. E ca si cum maine eu as alege sa nu mai platesc intretinerea, sau cotele parte ce imi revin din reparatii si administrare, doar pentru ca Statutul care prevede clar acest lucru ar fi doar cu titlu de recomandare.

Exemplul dat cu muzica ce deranjeaza vecinii este nepotrivit. Nu vorbim despre ceva ce azi este si maine nu. Mizeria, gunoiul, gandacii sunt peste tot, non stop. Gunoiul din apartamentul respectiv exista, nu e o fabulatie. O echipa ISU, pompierii si salvarea nu au putut intra in apartamentul respectiv in urma cu an din cauza gunoiului care bloca usa, apoi, pentru a intra totusi, au fost alesi cativa baieti mai curajosi cu masti de gaze. Este vorba de o situatie de calamitate, fara niciun fel de exagerare. Nu sunt tipu ala de vecin care face taraboi aiurea. Am un copil mic in dormitorul ce se invecineaza cu apartamentul problema. Nu ma intereseaza vidul de legislatie, presupusa lipsa de autoritate, datu' din umeri. Dupa cum spunea cineva mai sus, chiar si dupa un eventual proces nu este clar cam ce s-ar putea intampla. Inteleg ca primul responsabil trebuie sa fiu eu... sau vecinul de sub apartamentul respectiv, sau ceilalti de la etajele 1, 2 si 3.. deci e vorba mai mult de o singura persoana, proprietar, si din acest motiv spun Asociatia de Proprietari este singura autoritate in aceasta cladire care isi poate coordona activitatea in sprijinul proprietarilor afectati, reprezentantul legal al proprietarilor din acest bloc.

Daca va ajuta imaginatia, ei bine imaginati-va o teava centrala de wc care s-a spart la etajul doi. Apartamentul este plin de fecale, iar dvs imi spuneti ca eu sunt responsabil cu restabilirea ordinii si ca eu trebuie sa o dau in judecata.

In Statutul Asociatiei de Proprietari:

Proprietarii, membri ai asociatiei de proprietari, au urmatoarele obligatii:
a) sa respecte statutul asociatiei de proprietari (...)

g) sa se conformeze obligatiilor proprietarilor din condominiu, prevazute de prezentul statut si
de legislatia in vigoare


Nu exista recomandari.. exista obligatii si drepturi.

Eu fac parte dintr-o Asociatie de Proprietari, asociatie a carei activitate poate fi supravegheata de Primaria de sector, primarie care are in subordonare Politia Locala, politie care a fost solicitata de DSV sa vina in inspectie. Solicit deja atentia tuturor celor de mai sus insa nu accept ca aceasta lupta sa imi apartina doar mie cand de fapt reprezentantul meu legal nu dispune niciun fel de actiune pentru remedierea unei situatii ce afecteaza mai multi proprietari. De fapt, e foarte simplu. Atata timp cat Presedintele, Comitetul Executiv sau Administratorul nu sunt foarte afectati de miros, aceasta problema nu prea exista. Le-am solicitat in ultima sesizare sa faca o sedinta de Comitet Executiv la etajul problema, ca sa inteleaga ca, conform legii, nu au nevoie de sesizarea unui proprietar ci pot sa se autosesizeze cand depisteaza o problema. Inca mai astept raspuns la ultima sesizare semnata de 25% din proprietarii ce formeaza Asociatia de Proprietari. Au 30 de zile pentru asta. Apoi merg la Primarie si daca trebuie sa strang foi semnate de cat mai multi oameni care dau din umeri incapabili, atunci asta voi face, voi strange aceste foi si voi vedea la sfarsit cine este responsabil si pentru ce. Momentan, sunt proprietar intr-un bloc ce sufera de lipsa de eficienta a unei Asociatii de Proprietari, care sa respecte legea si statutul in sprijinul membrilor sai.
Cei din Comitet, presedintele, administratorul, nu au fost alesi si pusi acolo sa va rezolve dumneavoastra problemele personale, daca nu va place ca o vecina prajeste prea tare ceapa, un vecin strange fier, unu plastic, un vecin nu foloseste parfumul care va place dumneavoastra si cand urcati in lift dupa el miroase prea dulceag sau prea aspru, ca cineva fumeaza in lift, etc
Ei sunt pusi sa rezolve problemele din condominiu, nu sa urmareasca daca proprietarii fac sau nu curat, daca au geamuri sau usi in apartament, nu cred ca ati citit foarte bine L230/2007 si HG 1588/2007 sa vedeti ce atributii are fiecare, credeti ca pentru 2 lei cat ii platiti dumneavoastra trebuie sa va faca si curatenie in apartament, sa spele si in fata usii, sau ce pretentii mai aveti?
De ce nu va puneti in pielea lor si dupa aceea sa vorbiti, asa sa aruncam cu piatra este cel mai usor lucru!
Stim ca TOTI romanii se pricep la fotbal si la dat sfaturi intr-o asociatie, toti stiu sa arate cu degetul pe cei care ii considera "slugi" pt ca ii platesc cu 2 lei pe luna, iar cand vine vorba de implicare se aplica metoda "STRUT"!!
Presedintele locuieste pe scara dvs. ?. Pentru ca daca vorbiti de o asociatie mamut, unde la adunarile generale se intalnesc altii pentru a hotara problemele din condominiul dvs. ... .

Poate doriti sa va constituiti o asociatie pe scara dvs., numai impreuna cu vecinii care sigur o sa fie de acord cu acest lucru.Puteti fi ales presedinte sa va luptati cu autoritatile mai bine.
Eu asa vad o modalitate de rezolvare.
Thran, cred ca raspunsul dvs este cel putin rautacios si aproape inutil. Nici raspunsul domnului Johnpescar nu imbogateste cu ceva continutul acestui subiect. Nu pretind si nu am pretins nimic Asociatiei de Proprietari din blocul in care locuiesc de mai bine de zece ani, chiar daca de cele mai multe ori m-am lovit de mirosul puternic care din pacate, nu este de prajeala sau mai stiu eu ce altceva. Am vorbit cu proprietarul apartamentului problema apeland la ratiune si in acelasi timp si cu Administratorul blocului pentru gasirea unei solutii. Cred ca de fapt aici este si problema, de ce sa solicit eu ca proprietar ceva Asociatiei din care fac parte? Ok, am incercat sa fac o sesizare in care mai multi proprietari sa solicite un raspuns din partea Asociatiei de Proprietari pe aceasta problema. Indiferent de cati lei primeste sau nu primeste asociatia, femeia de serviciu sau administratorul, eu imi fac treaba la locul de munca si chiar nu am timp liber suficient de mult ca sa explic asociatiei ca atunci cand exista o problema ce afecteaza mai multi proprietari, are suficiente motive sa se autosesizeze (dupa cum este prevazut in lege). Aceasta nu este singura problema a blocului. Ca sa mai dau un exemplu, traiesc intr-un bloc in care nu exista rampa pentru oamenii cu dizabilitati sau pentru cei care trebuie sa coboare scarile cu carutul copilului in brate, cu toate ca celelalte blocuri au astfel de rampe.

Am cunoscuti care traiesc in ansambluri rezidentiale nou costruite in care statutul si regulamentul de ordine interioara este respectat cu strictete. In blocurile mai vechi, aceste lucruri sunt interpretabile. As vrea sa interpretez eu gresit si problema mea de fapt sa nu fie o problema, dar ea este. Am umblat o duminica intreaga prin apartamentele vecinilor mei solicitandu-le semnatura in sustinerea sesizarii mele. Nu am intalnit niciun vecin care sa spuna NU, toti au semnat. Nu am avut eu suficient timp la dispozitie pentru stat de fapt de vorba cu toti cei care ar fi fost interesati, pentru ca, evident, fiecare proprietar avea ceva de adaugat la lista cu probleme. Lista cu nemultumiri este lunga. Nu cred ca ar fi dificil sa strang 50+1 pentru a schimba componenta Asociatiei de Proprietari, dar nu despre asta e vorba! Asa cum nu este vorba nici despre "toti romanii care se pricep la Fotbal.."

Daca mai exista pareri avizate din partea avocatilor care modereaza sau participa activ pe acest forum, bine, daca nu.. cu respectul cuvenit aratat utilizatorilor, ma voi retrage. Nu simt nevoia sa monopolizez o discutie sau sa incurajez inutil nevoia romanilor de a-si da cu parerea pe orice subiect.

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Proprietarul acoperisului balconului si aticurilor? Mihai SG Mihai SG Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc construit in 1967, are 8 etaje si inca se tine bine :), este genul de bloc cu balcoane de 11 m lungime. Terasa are la ... (vezi toată discuția)
Reparatii parti comune cu afectarea proprietatii migaste migaste sunt administrator la un bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: avand probleme cu instalatia pe verticala la apa, parte comuna, am chemat un instalator sa ... (vezi toată discuția)
Hidroizolatie terasa balcon saab saab Locuiesc la etajul 9 intr-un bloc de 10 etaje. De multa vreme in balconul meu la fiecare ploaie exista infiltratii. In timp au afectat structura de rezistenta ... (vezi toată discuția)