Am sa va spun ca Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti si-a depasit atributiile, sugerand ce trebuie sa faca o alta entitate juridica care nu are contract cu ea, cu Directia.
Adica DSPMB ar fi trebuit sa-si faca treaba ei, daca are atributii in acest sens si nu sa arunce pisica in carca altora - adica sa amendeze.
Si sa zicem ca asociatia, din exces de zel, intra in apartamentul cu pricina. Constata ceea ce se poate mirosi de-afara. Si? Mai departe ce poate face?
Proces? In ce calitate? Am sa va spun aici ca sunteti in eroare si, pentru ca aceasta chestiune va deranjeaza de atata timp, doriti s-o rezolve altii pentru dv.
De ce va spun asta? Pentru ca asociatia de proprietari functioneaza in baza legii si a statutului care trebuie sa fie inauntrul legii.
V-am explicat ca in functie de partea unde proprietarul aduce prejudicii celorlalti proprietari, fie asociatia, daca prejudiciul este in cladire pe partea comuna - care intra in administrarea asociatiei -, fie un proprietar daca prejudiciul este personal, izvorand din proprietatea privata, din folosinta ei nenorocita, il pot actiona pe impricinat in instanta.
Disputele intre locatari nu le rezolva asociatia de proprietari.
Ea are un Regulament de ordin interioara, de acord, are niste recomandari statutare, de acord. Acest Regulament si statut, pentru partea de convietuire in comun sunt niste recomandari deoarece asociatia nu are ce masuri sa ia daca ele nu sunt indeplinite.
Singura justitia este cea care hotaraste in asemenea situatii si pentru asta trebuie sa ajungeti acolo.
Iata ce spune aceeasi lege:
Art. 29. - (1) Cu exceptia atributiilor rezervate exclusiv proprietarilor cu privire la proprietatile individuale, apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta, comitetul executiv reprezinta asociatia de proprietari in administrarea si exploatarea cladirii.
Deci nu are ce cauta reprezentantul asociatiei pe proprietatea cuiva sa-l controleze la curatenie. Asta as vrea sa intelegeti ca va spun eu.
Stiu ca este o situatie disperata, o inteleg foarte bine, este ca si in cazul muzicii data la maxim o agresiune a unor vecini asupra altora, patrunderea decibelilor si mirosului pe toate spatiile, dar asta nu face din asociatia de proprietari politistul blocului pentru ca pur si simplu nu are atributiuni si nici instrumente sa rezolve asemenea situatii.
V-am recomandat sa chemati asociatia si poate si pe ceilalti vecini ca martori in proces in care dv. singur aveti calitate procesuala, nu asociatia de proprietari.
Omul ala cu mizeria nu afecteaza in vreun fel folosirea proprietatii comune in sine. El creaza deranj proprietarilor, daca sunt deranjati, ca persoane fizice, iar litigiul trebuie sa se desfasoare intre persoane fizice.
Imi pare rau ca va dezamagesc, dar asociatia, daca ar deschide proces, i s-ar respinge ca neavand calitate procesuala.
Si sa zicem la limita, ca s-ar intampla toate acestea, ce consecinte ar putea urma? Sa evacueze persoana? De pe proprietatea ei? I se pot aplica contraventii, dar nu evacuare care ar fi o deposedare de proprietate.
Asta e parerea mea. Altii poate au alta parere, mai asteptati, poate se gaseste cineva sa va dea sperante si solutii.