avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatiile locatarilor de apartamente la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatiile locatarilor de apartamente la bloc

Buna ziua,
Locuiesc intr-un apartament de la bloc, etajul 1. Proprietarul apartamentului de la etajul 2, (apartamentul de deasupra) nu locuieste in el, motiv pentru care nu l-a mai intretinut si se degradeaza.
In baie la el, s-a facut gaura in pardoseala din cauza apei.
In balconul lui, desi este inchis, se aduna apa de la ploaie, care se scurge pe pereti la celelalte etaje.
S-a incercat sa se discute cu el si sa se rezolve problemele pe cale amiabila, dar fara rezultat.
Am asigurare la apartament, dar in privinta balconului si a camerei in care se infiltreaza apa de la balconul lui nu pot rezolva prin asigurare, deoarece este neglijenta lui in intretinere.
Eu am facut toate reparatiile de etansare, dar atit timp cit la el nu se face nimic, totul este in zadar.

Cum poate fi obligat un astfel de proprietar sa-si repare stricaciunile aparute la apartamentul lui si care provoaca daune si celorlalte apartamente?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:15, 17 Septembrie 2017
panduruv a scris:
Am cunoscuti care traiesc in ansambluri rezidentiale nou costruite in care statutul si regulamentul de ordine interioara este respectat cu strictete.

Pe acest forum gasiti zeci de discutii deschise tocmai pentru ca sunt foarte multe nemultumiri in ansambluriule rezidentiale nou construite....
Lista cu nemultumiri este lunga. Nu cred ca ar fi dificil sa strang 50+1 pentru a schimba componenta Asociatiei de Proprietari...

Va trebuie doar semnatura a 20% dintre proprietari pentru a convoca adunarea generala. Vad ca aveti initiativa si vreti sa va implicati in rezolvarea problemelor asociatiei. Implicati-va alaturi de cei pe care i-ati ales sau, in situatia ijn care acestia nu-si fac treaba, convocati adunarea generala, schimbati presedintele, candidati ca presedinte, membru in comitet, cenzor si rezolvati problemele asociatiei din aceste pozitii.
Nu simt nevoia sa monopolizez o discutie.

Apreciez si sper sa postati scurt si la obiect.
Din acest ultim mesaj al dv. se vede clar dezamagirea ca nu ati primit un raspuns multumitor sau....ati primit, dar cam printre primele.
Totusi n-as vrea sa plecati de pe forumul nostru cu senzatia ca oamenii sunt rautaciosi sau nepriceputi sau insensibili la problema dv., care chiar este o problema.
Eu personal, intelegandu-va mai mult decat va puteti imagina, am incercat sa va arat lucrurile si din alta perspectiva pentru ca d-aia discutam aici, sa vedem de unde putem "apuca" firul unei probleme, sa-l depanam si poate gasim si solutii. V-am dat chiar si o solutie cu care nu sunteti de acord. Si va inteleg chiar si in acest punct pentru ca stiu cum judeca locatarii.

Comparatia intre ansamblurile nou construite si vechile blocuri unde ar domni haosul este chiar deplasata. Peste tot locuiesc cetateni ai acestei tari, iar intamplarea ca o asociatie sa fie bine condusa poate constitui o exceptie in oricare din aceste blocuri, vechi sau noi.
Aici pe forum, vin adesea proprietari ai acestor noi ansambluri rezidentiale care au probleme destule si care creaza imagini deloc magulitoare acelor locuri...
Aceeasi lege se aplica si colo si colo, numai ca depinde strict de cine o aplica si in ce conditii.

Dar voiam sa mergem cu judecata mai departe, ajungand in punctul in care cine initiaza acest proces, asteapta o hotarare din partea instantei.
Ce credeti ca se va intampla? Sau ce ati vrea dv. sa se intample ca sa se rezolve situatia la modul multumitor pentru dv. si pentru ceilalti proprietari?
Va pun aceasta intrebare pentru ca este foarte important sa stiti ce vreti sa obtineti si daca puteti obtine cu adevarat in mod practic si definitiv acel lucru pe care vi-l doriti.
Ce-ati vrea sa solicite asociatia de proprietari, ca reprezentant al proprietarilor, instantei?
Pentru ca trebuie sa solicite ceva care, aplicat, sa va aduca linistea.
In primul rand, multumesc tuturor pentru raspunsul oferit chiar daca nu am gasit in fiecare opinie ceva util sau constructiv. Sunt pe acest forum din 2010 si am citit multe alte subiecte de forum care m-au inspirat sau indrumat in directia buna, nu am motive sa parasesc acest forum.. oricum, nu asta e important.

Ca se va face prin decizia instantei sau printr-o buna colaborare a Asociatiei de Proprietari cu autoritatile locale, mirosul puternic, aceasta este prima problema. Sunt gata sa ajut voluntar la evacuarea acestuia, cum acest lucru s-a mai intamplat si "curatenia" nu a tinut mai mult de doua saptamani.. as vrea ca instanta sa aiba sub "observatie" aceasta speta cumva si in cazul in care se va intampla acelasi lucru... iar, sa vina cu o decizie in sprijinul celor care sunt fortati sa suporte aceasta situatie. Parerea mea este ca aceasta problema s-ar putea rezolva, sau macar remedia, printr-o buna colaborare a Asociatiei de Proprietari cu autoritatile locale si eventual, un bun psiholog pentru omul care alege sa traieasca in gunoi pana la 50. 60 cm inaltime.

Poate ca am fost inteles gresit, nu pretind ca detin adevarul insa incerc sa gasesc solutia potrivita si eficienta pentru a rezolva aceasta situatie.
Buna ziua.Locuiesc la ultimul nivel intru-un bloc cu 4 nivele.De vrei cativa ani vecinii de pe palier,trei familii au inceput sa isi usuce hainele la usa.Le-am spus ca nu este normal ceea ce fac deoarece spatiul este prea mic si mirosul de detergent este peste limita.Nu ii intereseaza rugamintile mele de a inceta cu aceasta procedura.Intrebarea mea este:Este normal asa ceva,sa ne punem uscatorul cu haine la usa?
In cazul dv. lucrurile sunt simple: folosirea abuziva a spatiului comun.
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
Fiind vorba despre spatiul comun, faceti o solicitare presedintelui asociatiei, fie si scrisa si inregistrata, pentru a pretinde vecinilor dv. sa-si retraga uscatoarele de pe holul comun. Ii poate da si in judecata, pe obligatia de a face, reprezentand asociatia de proprietari fata de proprietarii respectivi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietarul acoperisului balconului si aticurilor? Mihai SG Mihai SG Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc construit in 1967, are 8 etaje si inca se tine bine :), este genul de bloc cu balcoane de 11 m lungime. Terasa are la ... (vezi toată discuția)
Reparatii parti comune cu afectarea proprietatii migaste migaste sunt administrator la un bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: avand probleme cu instalatia pe verticala la apa, parte comuna, am chemat un instalator sa ... (vezi toată discuția)
Hidroizolatie terasa balcon saab saab Locuiesc la etajul 9 intr-un bloc de 10 etaje. De multa vreme in balconul meu la fiecare ploaie exista infiltratii. In timp au afectat structura de rezistenta ... (vezi toată discuția)