avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1327 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nerespectare program de vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nerespectare program de vizita minor

Buna ziua.Situatia sta in felul urmator:in urma divortului de sot,acum,7 ani,mi s-a incredintat definitiv si irevocabil minorul,sotul avand drept sa-l ia la domiciliul lui bilunar + in vacante.Acum 4 ani m-am recasatorit,iar de 1 an ne-am mutat domiciliul in Uk.Aici suntem rezidenti,avem contracte de munca,locuinta inchiriata,copilul merge la scoala (are 8 ani acum),are rezultate scolare deosebite,s-a acomodat f bine,cu atat mai mult cu cat are si un fratior acum,in varsta de 10 luni,de care este f atasat.
Acum,fostul,sot,desi l-am instiintat legal in legatura cu noul domiciliu si numere de email,telefon etc,ma da in judecata pt nerespectarea programului de vizitare. Eu nu ii ingradesc cu nimic dreptul de a lua legatura cu copilul sau de a-l vizita,in masura in care el doreste.
Ce se poate intampla in aceasta situatie?Copilul este f.stresat din acest motiv si tensionat, deoarece ii este frica ca il poate lua de langa mine si fratele sau.Consider ca nu ma poate obliga nimeni sa-mi stabilesc domiciliu in Romania,pt a fi posibil ca tatal sa-si vada fiul,dar in acelasi timp nici el nu se poate deplasa aici bilunar.Mentionez ca pe cale amiabila nu se poate discuta cu el.Sunt eu in situatia de a nu respecta dreptul de vizita al tatalui!Mai stiti cazuri asemanatoare!Cum s-au solutionat?
Multumesc.
bpcs

Am precizat ca hotararea a fost definitiva si irevocabila deoarece altfel nu aveam cum sa-i fac pasaport copilului si nici cum iesi din tara.Conteaza enorm acest aspect.
Masurile cu privire la minor se pot schimba si el poate cere revizuirea lor.nu contest.
Am considerat f normal sa anunt tatal,dar cred ca dvs confundati cu a-I cere parerea.Atata timp cat eu ma ocup de cresterea si educarea lui,si am considerat ca e spre binele lui sa il aduc aici,din f multe puncte de vedere,mai ales scolar,nu vad de ce i-as cere tatalui permisiunea.Intrebarea mea era daca ma fac vinovata sau nu de nerespectarea hotararii judecatoresti,atata tot.

Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
Infractiunea de la art.307 alin.1 nu este, ramane in discutie doar cea de la alin.2. Va trebui sa va prezentati cumva sa dati declaratie/ sa imputerniciti pe cineva sa va repreziinte/ sa depuneti un memoriu privind punctul dvs de vedere si dovezi ale conditiilor minorului, chiar daca nu face propriu zis obiectul plangerii.

Nu am avut un astfel de caz, insa am auzit de la un coleg ca instanta ar fi dispus ca mama sa se intoarca pe teritoriul Romaniei cu minorul in conditiile in care aceasta avea un loc de munca la ambasada Romaniei in lsrael si copilul mergea la scoala. Mie mi s-a parut exagerata atunci solutia, mi s-a parut ca nu urmareste de fapt interesul superior al minorului, dar hotararea scrisa in fata nu am vazut-o sa stiu daca e adevarat sau daca a ramas neschimbata in caile de atac.
Legat de situatia Danutei, cazul contrar: tatal solicita program de vizita bilunar si vacante, dar se muta in alta tara, normal, fara acordul mamei care are in ingrijire copilul.
Domnul nu se prezinta la program , desi exista o hotarare judecatoreasca, deci este nerespectarea repetata a unei hotarari judecatoresti, in plus priveaza copilul de dreptul de a a petrece timp cu tatal sau.
Pot sa-l dau si eu in judecata pentru asta?
Daca il dati in numele minorului ale carui drepturi sunt incalcate sa zicem ca da, nu in numele dvs personal.

Interesanta intrebare ! Merita dezbatut subiectul
Bineinteles, cine va opreste ?"Cu certitudine atat minora cat si reclamantul au dreptul de a pastra legaturi personale..


"Potrivit art. 262 alin 2 cod civil €œcopilul care nu locuieste la parintii sai sau dupa caz, la unul din acestia are dreptul de a avea legaturi personale cu acestia. Exercitiul acestui drept nu poate fi limitat decat in conditiile prevazute de lege, pentru motive temeinice, luand in considerare interesul superior al copilului."
[ link extern ]
Ceea ce inseamna ca minora are dreptul la o relatie cu tatal sau..
Problema mi se pare exprimarea asta din hotarare : va incuviinta reclamantului dreptul de a avea legaturi personale cu minora..pare ca e un drept nu o obligatie, iar ca sa avem o nerespectare a hotararii, trebuie sa puneti in executare hotararea si tatal sa se opuna.
Poate ar merge invers sa cereti in numele copilului si in interesul lui ca minorului sa i se incuviinteze un program de vizita al tatalui.
Cred ca daca formularea din hotarare permite, puteti pune in executare hotararea.. si parca erau si niste daune de platit de cel ce se impotriveste..


Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Acordul tatalui ana_bela ana_bela In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minor timoficiuc ramona timoficiuc ramona Buna seara.Am un baietel dintr o relatie de concubinaj ,care a fost incredintat mamei , iar eu am primit dreptul la vizita . Intre timp mama a luat baiatul ... (vezi toată discuția)
Stabilire definitiva minor in ue maysa65 maysa65 Buna ziua! Rezumand, situatia este urmatoarea: -copil de 2 ani, parintii nefiind casatoriti niciodata -mama are incredintare definitiva si irevocabila, ... (vezi toată discuția)