avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nerespectare program de vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nerespectare program de vizita minor

Buna ziua.Situatia sta in felul urmator:in urma divortului de sot,acum,7 ani,mi s-a incredintat definitiv si irevocabil minorul,sotul avand drept sa-l ia la domiciliul lui bilunar + in vacante.Acum 4 ani m-am recasatorit,iar de 1 an ne-am mutat domiciliul in Uk.Aici suntem rezidenti,avem contracte de munca,locuinta inchiriata,copilul merge la scoala (are 8 ani acum),are rezultate scolare deosebite,s-a acomodat f bine,cu atat mai mult cu cat are si un fratior acum,in varsta de 10 luni,de care este f atasat.
Acum,fostul,sot,desi l-am instiintat legal in legatura cu noul domiciliu si numere de email,telefon etc,ma da in judecata pt nerespectarea programului de vizitare. Eu nu ii ingradesc cu nimic dreptul de a lua legatura cu copilul sau de a-l vizita,in masura in care el doreste.
Ce se poate intampla in aceasta situatie?Copilul este f.stresat din acest motiv si tensionat, deoarece ii este frica ca il poate lua de langa mine si fratele sau.Consider ca nu ma poate obliga nimeni sa-mi stabilesc domiciliu in Romania,pt a fi posibil ca tatal sa-si vada fiul,dar in acelasi timp nici el nu se poate deplasa aici bilunar.Mentionez ca pe cale amiabila nu se poate discuta cu el.Sunt eu in situatia de a nu respecta dreptul de vizita al tatalui!Mai stiti cazuri asemanatoare!Cum s-au solutionat?
Multumesc.
Parerea mea este ca mama nu poate fi obligata sa aduca minorul in tara,deoarece tatal are un drept nu o obligatie.Mama are o obligatie "sa-i puna la dispozitie minorul" oricat de urat ar suna asta.Daca mama aduce minorul in tara si tatal nu doreste sa il ia,tatal nu poate fi acuzat ca nu l-a vrut.Mamei cine ii plateste cheltuielile de deplasare in acest caz?
In ceea ce priveste pensia de intretinere,tatal are o obligatie de plata a pensiei,nu un drept.
Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2013
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
pai atunci toate discutiile de pe forumul asta nu-si mai au rostul! mama care a pus intrebarea poate sta linistita, nici daca era obligata sa aduca minorul in tara nu pateste nimic. ca doar skype, net, mobile, etc... sunt de ajuns... e mai mult decat trist, e tragic. pentru tata.

Mama n-are cum sa fie obligata pe banii si pe timpul ei sa aduca minorul in tara doar ca sa nu fie tragic pt tata.
Se pleaca de la premisa ca parintii au drepturi si obligatii egale, avand in vedere distanta se poate stabili ca minorul sa petreaca vacanta de vara sau mare parte din ea in Romania, dar asta nu inseamna ca toate costurile vor fi suportate de mama
cand locuia in Romania,relatiile dintre copil si tata erau normale,se intalneau,petreceau timp impreuna sau tatal acum pt ca este departe si-a dat seama ca are un copil si nu stie cum sa o chinuie pe mama? Personal cred adevarata aceasta varianta,intrucat mama l-a instiintat prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.Daca erau relatii apropiate tata fiu,nu doar rautate pt ca mama si-a refacut viata,s-ar fi discutat problemele vacantelor astfel incat sa nu sufere copilul ca nu-si vede tatal si nici tatal.
codruta1967, nu inteleg ce e tragic pentru tata, ca nu o poate sili pe mama sa vina in tara cand doreste dansul, sau ca nu pateste mama copilului sau nimic daca nu are posibilitatea de a aduce copilul in tara sau ca nu poate sa-l intalneasca in fiecare al doilea weekend decat virtual? Ori cea mai mare dorinta a tatalui este sa vada pe mama copilului la puscarie, fiindca a indraznit sa plece legal cu copilul din tara si si-a refacut viata?

Alte discuții în legătură

Acordul tatalui ana_bela ana_bela In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minor timoficiuc ramona timoficiuc ramona Buna seara.Am un baietel dintr o relatie de concubinaj ,care a fost incredintat mamei , iar eu am primit dreptul la vizita . Intre timp mama a luat baiatul ... (vezi toată discuția)
Stabilire definitiva minor in ue maysa65 maysa65 Buna ziua! Rezumand, situatia este urmatoarea: -copil de 2 ani, parintii nefiind casatoriti niciodata -mama are incredintare definitiva si irevocabila, ... (vezi toată discuția)