Buna ziua.Situatia sta in felul urmator:in urma divortului de sot,acum,7 ani,mi s-a incredintat definitiv si irevocabil minorul,sotul avand drept sa-l ia la domiciliul lui bilunar + in vacante.Acum 4 ani m-am recasatorit,iar de 1 an ne-am mutat domiciliul in Uk.Aici suntem rezidenti,avem contracte de munca,locuinta inchiriata,copilul merge la scoala (are 8 ani acum),are rezultate scolare deosebite,s-a acomodat f bine,cu atat mai mult cu cat are si un fratior acum,in varsta de 10 luni,de care este f atasat.
Acum,fostul,sot,desi l-am instiintat legal in legatura cu noul domiciliu si numere de email,telefon etc,ma da in judecata pt nerespectarea programului de vizitare. Eu nu ii ingradesc cu nimic dreptul de a lua legatura cu copilul sau de a-l vizita,in masura in care el doreste.
Ce se poate intampla in aceasta situatie?Copilul este f.stresat din acest motiv si tensionat, deoarece ii este frica ca il poate lua de langa mine si fratele sau.Consider ca nu ma poate obliga nimeni sa-mi stabilesc domiciliu in Romania,pt a fi posibil ca tatal sa-si vada fiul,dar in acelasi timp nici el nu se poate deplasa aici bilunar.Mentionez ca pe cale amiabila nu se poate discuta cu el.Sunt eu in situatia de a nu respecta dreptul de vizita al tatalui!Mai stiti cazuri asemanatoare!Cum s-au solutionat?
Multumesc.
Pe perioada cat am locuit in Romania s-a respectat programul in functie de cum a avut tatal timp sa-l ia,el locuind in alt oras.Timp imreuna nu prea petreceau,deoarece tatal il ducea la parintii sai si el mergea la servici.De cand am venit aici au comunicat doar telephonic,lunar,sa zicem.Oricum pe perioada vacantei de vara copilul va merge in Romania,tatal va avea posibilitatea sa petreaca timp cu el,nu este nimeni de rea vointa.Problema tatalui a inceput cand a sesizat ca fiul lui ii zice "tata" sotului meu si este f atasat de acesta.De atunci il tot streseaza la telefon pe copil ca el e tatal lui,nu altul,ca tata e doar unul.....etc.Copilul se teme f mult sa nu il ia acolo si nu mai doreste deloc sa comunice cu el.
Psihologul de la scoala l-a intrebat despre asta si micutul a raspuns ca tatal lui il face sa se simta trist cand il suna,de aceea nu vrea sa mai vorbeasca cu el.Am incercat sa iau legatura cu fostul sot si sa ii explic situatia,a zis ca stie ca e f bine copilul,dar ca nu o sa se lase pana nu ma vede inchisa.Clar,este o razbunare.
Se poate sa nu apuce sa va vada inchisa :)
Cu cel ce se ocupa de caz ati vorbit ?
Oricum, ar fi trebuit sa depuna plangere dupa doua luni, nu dupa un an.
Am vorbit cu politistul,ca este in stadiul de plangere momentan.Se pare ca fostul sot a declarat ca nu a mai putut lua legatura cu noi si nu mai stie nimic de copil de 1 an de zile!I-am trimis pe fax politistului urmatoarele documente:permisele noastre de rezidenta,contractul meu de munca,contract inchiriere locuinta,recomandare de la scoala de la copil, copie dupa scrisoarea trimisa fostului sot (plus copie dupa chitanta ),cu toate datele noastre de contact.In plus,o declaratie data de mine,dar care nu stiu cata valoare are,fiind transmisa prin fax.Am primit citatie la domiciliul din Romania,sa ma prezint sa dau declaratie,poate asa este procedura,caci domnul politist stia ca nu pot veni sub nicio forma acum..In primul rand,inca alaptez bebelusul de 10 luni(caruia asteptam sa ii soseasca pasaportul),iar in al doilea rand,fiul meu cel mare este inca l scoala,ei luand vacanta la sfarsitul lunii iulie.
Declaratie se poate lua si prin comisie rogatorie.
Ar trebui sa luati legatura cu un avocat in Romania, fiind vb d eo plangere penala, nu-i de glumit sau neglijat, puteti avea surpriza sa va treziti in instanta.
Legat de acest subiect, speta mea este mult mai complicata:
Sotia a parasit domiciliul conjugal si a introdus divort cand fiul nostru avea 6 luni, spunand ca este doar copilul ei, eu sa-mi fac altul. De atunci a facut tot posibilul sa imi interzica accesul la fiul meu (si pana acum a reusit). Nu a respectat ordonante presedintiale, nu respecta nici in acest moment (la mai bine de 2 ani) programul de relatii personale din sentinta de divort, ramasa definitiva si irevocabila dupa curtea de apel.
La cateva luni de la ramanerea definitiva si irevocabila a sentintei de divort, dupa ce am facut a 2 plangere penala pe nerespectarea programului si in momentul in care am cerut custodia comuna pe noul cod civil, a parasit teritoriul tarii cu fiul nostru.
La prima plangere penala, procuratura i-a dat neinceperea urmaririi penale.
La a doua i-a dat amenda, care a ramas definitiva dupa ce a parcurs toate caile de atac.
Acum este in faza de urmarire penala a 3 plagere de nerespectare a programului.
Am custodia comuna obtinuta la judecatorie, apelul a fost declarat tardiv si urmeaza probabil sa faca recurs, dar teoretic in acest moment am custodie comuna, dar nu am o sentinta definitiva si irevocabila cu care sa o demonstrez.
In concluzie, consider ca am urmat toate procedurile legale. Totul se misca extraordinar de greu in Romania. Eu nu mi-am vazut fiul de mai bine de 2 ani de zile iar fosta sotie s-a ales doar cu o amenda pana acum.
Mentionez ca programul de vizita prevede: "in fiecare sambata si duminica, intre orele xx-xx, la domiciliul tatalui". Am fost la domicilul ei din tara, aproape in fiecare sambata si duminica, de peste 150 de ori pana in acest moment (inclusiv dupa ce a plecat din tara), tot timpul cu cate un martor.
Ma puteti ajuta si pe mine cu ceva sfaturi? Cum sa mai procedez? Ce sa mai fac?
Multumesc anticipat.
Acordul tatalui
ana_bela
In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)