avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Avocat care se apara singur in calitate de ...
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Avocat care se apara singur in calitate de client.Onorariu de avocat

Intrebarea care se ridica este aceea daca avocatul care se angajeaza singur in baza unui contract de asistenta juridica fiind propriul sau avocat si emitand chitanta catre client are dreptul la cheltuielile legate de plata onorariului de avocat.
Se stie faptul ca, avocatul poate fi angajat si de o alta persoana care sa fie cocontractanta si sa apere clientul cu conditia ca, clientul sa isi accepte propriul avocat care nu a fost angajat de el.
Ipoteza aceasta priveste strict procesele civile si nicidecum procesele penale.

Conform legii avocatul trebuie sa fie inscris in barou si clientul are dreptul de a-si angaja orice avocat.
Problema care se ridica este aceea a dreptului de a obtine cheltuielile legate de plata onorariului avocatului...pentru munca sa...

Ce parere aveti?
Este sau nu legal din moment ce orice persoana este libera sa isi angajeze orice avocat doreste?
Teoretic pers fizica X este diferita (adresa, CNP, CI )de persoana juridica Y - in speta Cabinet Avocat (COD FISCAL, SEDIU).

Parerea mea este ca la mijloc este in primul rand o chestiune de etica profesionala si de morala, in general.
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2013
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
gerberga a scris:

Teoretic pers fizica X este diferita (adresa, CNP, CI )de persoana juridica Y - in speta Cabinet Avocat (COD FISCAL, SEDIU).

Nici teoretic nu e. Cabinetul de avocat nu are personalitate juridică. Dintre formele de exercitare a profesiei de avocat, Legea nr. 51/1995 atribuie personalitate juridică doar societăţii profesionale cu răspundere limitată (v. art. 6); nici măcar societăţii civile profesionale (că legislaţia profesiei nu e corelată cu noul Cod civil sau că e "ambiguă", ca să fiu elegant, e "meritul" prea multor bucătari care strică supa).

Cabinetul nu este o persoană juridică, ci numai o formă de exercitare a profesiei de către o persoană fizică.
De curiozitate, dacă aveţi cabinet, plătiţi impozit pe venit sau pe profit? Pentru că unul este plătit, de regulă, de persoane fizice (v. art. 39 din Codul fiscal), iar celălalt, de persoane juridice (v. art. 13).

Ultima modificare: Vineri, 5 Iulie 2013
klewos, utilizator
Asta e la fel de amuzant ca o patanie cu "Posta romana". Se primeste pe adresa cabinetului de avocat o recomandata. Titularul cabinetului merge la posta... Raspuns: nu putem sa va dam recomandata ca este pe numele cabinetului de avocat XY.
Se face o delegatie gen: Cabinetul avocatului XY deleaga pe avocatul XY titularul cabinetului sa ridice recomandata. Semnat XY si pus stampila.
Intreaba la posta: E buna delegatia acum?
Raspuns: E foarte bine! Va dam recomandata. :rofl:
cred ca au fost destul de multe cazuri similare.
Intrebarea e ? Daca Dvs pierdeti procesul ca avocat ptr clientul persoana fizica care de fapt sunteti tot Dvs cine credeti ca ar mai trebui sa plateasca onorariul ?
Daca castigati procesul impotriva cuiva cred ca prin sentinte e obligat pierdantul sa plateasca si cheltuielile de judecata .
Cred că doar Murphy ar avea răspunsul la litigiul de mai jos:

presupunînd că aţi încheiat contractul, dar clientul refuză să facă plata către avocat, cum v-aţi motiva apărarea în cazul unei eventuale contestaţii la executare introdusă de client impotriva titlului executoriu însuşi?

:duh:

Alte discuții în legătură

Onorariu avocat angajat de primărie Luci321 Luci321 Primărie de comună, chemată în judecată pentru refuz comunicare informații de interes public e reprezentată de avocat. În întâmpinarea depusă pentru ... (vezi toată discuția)
Avocatul a neglijat să ceară micșorarea cheltuielilor de judecată solicitate de partea adversă. s-a finalizat și recursul, ce se mai poate face în această etapă? lolita45 lolita45 Buna ziua, Am urmatorul caz: acum cativa ani am dat in judecata o banca pentru clauze abuzive intr-un contract de credit. Am pierdut pe fond, la fel si in ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes (onorarii de succese ?!?) ContSters286016 ContSters286016 Salut! Am si eu o problema. Acum 6-7 luni am inceput un proces pentru primirea unei sume de bani (aproximativ 30000 lei) in baza raspunderii civile ... (vezi toată discuția)