avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Avocat care se apara singur in calitate de ...
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Avocat care se apara singur in calitate de client.Onorariu de avocat

Intrebarea care se ridica este aceea daca avocatul care se angajeaza singur in baza unui contract de asistenta juridica fiind propriul sau avocat si emitand chitanta catre client are dreptul la cheltuielile legate de plata onorariului de avocat.
Se stie faptul ca, avocatul poate fi angajat si de o alta persoana care sa fie cocontractanta si sa apere clientul cu conditia ca, clientul sa isi accepte propriul avocat care nu a fost angajat de el.
Ipoteza aceasta priveste strict procesele civile si nicidecum procesele penale.

Conform legii avocatul trebuie sa fie inscris in barou si clientul are dreptul de a-si angaja orice avocat.
Problema care se ridica este aceea a dreptului de a obtine cheltuielile legate de plata onorariului avocatului...pentru munca sa...

Ce parere aveti?
Este sau nu legal din moment ce orice persoana este libera sa isi angajeze orice avocat doreste?
Plata onorariului se face anticipat.
Se stie ca avocatul poate fi platit si angajat si de altcineva...si singura intrebare ar fi cea legata de obligarea partii adverse la achitarea onorariului de avocat.

Fiecare persoana are dreptul de a-si alege avocatul.
Avocatul de ce nu ar avea dreptul de a-si alege ce avocat doreste?
Ma scuzati, dar rad de ma tavalesc pe jos :rofl:
O persoana se poate apara singura in proces, iar daca aceasta are studii juridice si mai este si avocat este avantajat! Angajarea unui avocat nu reprezinta intentia clientului de a plati un onorariu, ci dorinta sa de a fi reprezentata in proces de un profesionist.
In cazul dumneavoastra, nu vad de ce ati plati un impozit pentru un onorariu pe care nu l-ati primit efectiv si sa asteptati apoi ca cei de la finante sa accepte sau nu decontarea acestuia din cheltuieli. Tinand cont de pregatirea profesionala a celor de la finante si de modalitatea lor de a interpreta legea in avantajul statului, prevad ca veti avea un nou proces pentru care va veti plati onorariu si anume procesul prin care dumneavoastra veti contesta la finante decizia de impunere ...etc ...:P
Poate sperati sa castigati procesul si instanta sa il oblige pe parat la plata cheltuielilor de judecata - e OK! faceti o chitanta de 50.000 ron - onorariu avocat , platit impozit pe onorariu si dupa 3 ani de judecata, instanta va acorda 500 ron onorariu =D>
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Plata onorariului se face anticipat.

:thumbup:
Adică nici măcar în noi înșine nu ar trebui să avem încredere...
Da, stiti ca se spune ca nici in mine nu am incredere...B-)
Asa e o vorba...cam valabila in Romania...

Domnisoara Monica, lucrurile sunt destul de voalate pe de-o parte, dar si transante, pe de alta parte, in aceasta privinta in viziunea mea...

Onorariu s-ar plati.Se poate face si filmare ca sa se vada banii, sa se auda discutia si sa se vada cum se semneaza contractul de asistenta juridica.Ca acum ar constitui proba conform legii...
Plata se poate face de alta persoana.Cel care semneaza contractul de asistenta juridica.
Adica in filmare nu se va vedea cum mana stanga da bani la mana dreapta.
Plata se face de altcineva si se emite chitanta.
Problema insa nu aici s-ar afla...

Onorariul ar fi mai mic decat ziceti dar mai mare decat ar da instanta in viziunea dvs...

Problematica tine de dreptul persoanei de a-si angaja avocat, de libertatea de ati angaja ce avocat doresti.
De ce ar trebui sa nu apelez la profesionist daca doresc asa ( fiind platit obligatoriu abordarea procesului este alta).De ce nu as putea apela la ce avocat doresc.
O putem analiza si altfel...

Ca sa nu fortam cu reprezentarea, redactarea actiunii ( fara reprezentare ) ar putea constitui o solutie viabila.Adica se achita onorariu de avocat pentru redactarea actiunii si fara reprezentare.Si se ia onorariu evident...ca nimic nu e gratis...:yes:
Cu reprezentarea chiar ar avea loc in instanta discutii destul de dificile sub aspect juridic si eu mereu incerc sa folosesc calea cea mai simpla...

Conform celor gandite de dvs., ar putea exista si varianta sa angajez un alt coleg avocat si sa impartim bani...dar...nu ar fi chiar corect asa...mai corect fiind cum apreciez eu ca ar fi corect...

In afara de faptul ca ar fi placerea mea sa procedez cum am aratat in prima postare...consider ca, ar fi si constitutional sa imi pot alege in mod liber avocatul...

Daca ar fi fost proces penal discutia ar fi fost alta...intrucat acolo nu se poate asa ceva deoarece avocatul trebuie sa aiba o anumita independenta si o anumita obiectivitate fata de caz...
Dar...in ceea ce priveste redactarea unor cereri, fara a exista si reprezentare sau asistenta juridica ( ASISTENTA JURIDICA IN FATA INSTANTEI DE JUDECATA ) problematica ar putea fi asemanatoare in ceea ce priveste cheltuielile de judecata.

Aveti in acest topic o faza care a creat deranj pentru avocat:

www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Parerea mea este ca onorariul platit tie insuti nu va fi acceptat de catre instanta, pe motiv ca la momentul declansarii actiunii in instanta aveai deja un interes pe care vroiai sa ti-l valorifici, deci trebuie sa depui toate diligentele daca vrei sa ai un rezultat pozitiv. Cheltuielile de judecata reprezinta cheltuielile efective pe care partea le-a facut pe durata procesului.
Proba video cu plata onorariului mi se pare chiar ridicola.

Eu cred ca acest topic a fost deschis doar asa de amorul artei si ca sa ne dam drept filozoffi in drept !!

Alte discuții în legătură

Onorariu avocat angajat de primărie Luci321 Luci321 Primărie de comună, chemată în judecată pentru refuz comunicare informații de interes public e reprezentată de avocat. În întâmpinarea depusă pentru ... (vezi toată discuția)
Avocatul a neglijat să ceară micșorarea cheltuielilor de judecată solicitate de partea adversă. s-a finalizat și recursul, ce se mai poate face în această etapă? lolita45 lolita45 Buna ziua, Am urmatorul caz: acum cativa ani am dat in judecata o banca pentru clauze abuzive intr-un contract de credit. Am pierdut pe fond, la fel si in ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes (onorarii de succese ?!?) ContSters286016 ContSters286016 Salut! Am si eu o problema. Acum 6-7 luni am inceput un proces pentru primirea unei sume de bani (aproximativ 30000 lei) in baza raspunderii civile ... (vezi toată discuția)