avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor Avocat care se apara singur in calitate de ...
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

Avocat care se apara singur in calitate de client.Onorariu de avocat

Intrebarea care se ridica este aceea daca avocatul care se angajeaza singur in baza unui contract de asistenta juridica fiind propriul sau avocat si emitand chitanta catre client are dreptul la cheltuielile legate de plata onorariului de avocat.
Se stie faptul ca, avocatul poate fi angajat si de o alta persoana care sa fie cocontractanta si sa apere clientul cu conditia ca, clientul sa isi accepte propriul avocat care nu a fost angajat de el.
Ipoteza aceasta priveste strict procesele civile si nicidecum procesele penale.

Conform legii avocatul trebuie sa fie inscris in barou si clientul are dreptul de a-si angaja orice avocat.
Problema care se ridica este aceea a dreptului de a obtine cheltuielile legate de plata onorariului avocatului...pentru munca sa...

Ce parere aveti?
Este sau nu legal din moment ce orice persoana este libera sa isi angajeze orice avocat doreste?
Si sa iti angajezi avocat ai interes indiferent de situatie.
Pot angaja avocat si sa nu merg la proces.
Dar vreau sa merg la proces incasand onorariu.
Ce anume nu intelegeti?
Faptul ca redactarea unei actiuni iti ia timp?
Cine imi plateste acel timp?

Ideea este ca redactarea actiunii ar trebui remunerata.
Reprezentarea ca sa zic asa nu ar mai conta deoarece tot ce e scris poate fi remunerat.

Mie subiectul imi pare de mare interes deoarece nu am chef sa muncesc gratis si nici sa angajez alt avocat de cate ori ar fi necesar.

Chestiunea cu impozitul e clara.
Banii sunt impzabili si fiscul isi ia banii.
Pe mine ma intereseaza sa recuperez onorariu de avocat.
As fi in castig oricum.
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Si sa iti angajezi avocat ai interes indiferent de situatie.
Pot angaja avocat si sa nu merg la proces.
Dar vreau sa merg la proces incasand onorariu.
Ce anume nu intelegeti?



Eu am înţeles totul. Cu toate acestea, revin cu cîteva întrebări:

1. Ce va face avocatul Lascoschi dacă clientul Lascoschi refuză să-i achite onorariul

şi (mai ales)

2. Va putea clientul Lascoschi să-l angajeze pe avocatul Lascoschi în susţinerea unei eventuale contestaţii la executare în cazul în care, în ipoteza prevăzută la întrebarea nr.1, se va ajunge la executarea silită? Sau se va reprezenta singur, pe sine însuşi (pleonastic vorbind)? Oricum, o va putea face şi dacă ajunge în recurs (discutînd prin absurd) deoarece are studii de drept.

În rest, sunt de acord: munca e muncă, venitul e venit, impozitul e impozit, fiscul e gata să-l perceapă, că de aia e fisc. Iar avocatul este, oricum, şi în speţa de faţă, şi în oricare altă speţă, în cîştig, fie că pierde, fie că (scuzată fie-mi cacofonia) cîştigă.

:yeah:
Onorariu se achita anticipat.
Onorariu de succes nu acorda instanta in sensul de a obliga partea adversa si nu va exista decat onorariu achitat anticipat.
Cred singura rezolvare in astfel de cazuri este sa faci dovada incasarilor lunare si sa imparti la 168, catul fiind castigul orar care va fi inmultit cu numarul de ore necesare pentru studiu, redactare si prezentare in instanta. Nu vad de ce n-ar acorda judecatorul astfel de cheltuieli de judecata.
@Gaby811
Sunt tentat sa cred ca raspunsul tau este gresit.

In acest rationament si contractele de munca incheiate de administratorul angajat ar trebui sa fie nule si cu toate acestea ele functioneaza si sunt recunoscute.

Speta "Popescu" administrator - angajator, "Popescu" angajat - director/jurist/contabil/etc.

Practic "Popescu" semneaza contractul de munca atat in numele angajatorului, cat si in numele angajatului. In aceasta speta se regasesc majoritatea patronilor de firme din tara.

In opinia mea, cred ca e corect ca justitiabilul si avocatul "Popescu" sa se poata completa reciproc, iar munca avocatului "Popescu" sa fie retribuita, asa cum si administratorul "Popescu" al firmei X il retribuie pe angajatul "Popescu" din firma X. Statele de plata sunt semnate de asemenea de angajatul si angajatorul "Popescu".

Alte discuții în legătură

Onorariu avocat angajat de primărie Luci321 Luci321 Primărie de comună, chemată în judecată pentru refuz comunicare informații de interes public e reprezentată de avocat. În întâmpinarea depusă pentru ... (vezi toată discuția)
Avocatul a neglijat să ceară micșorarea cheltuielilor de judecată solicitate de partea adversă. s-a finalizat și recursul, ce se mai poate face în această etapă? lolita45 lolita45 Buna ziua, Am urmatorul caz: acum cativa ani am dat in judecata o banca pentru clauze abuzive intr-un contract de credit. Am pierdut pe fond, la fel si in ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes (onorarii de succese ?!?) ContSters286016 ContSters286016 Salut! Am si eu o problema. Acum 6-7 luni am inceput un proces pentru primirea unei sume de bani (aproximativ 30000 lei) in baza raspunderii civile ... (vezi toată discuția)