Am un caz de fals si uz de fals si sunt in stadiul de cercetare penala si doresc sa stiu cand survine si in ve caz survine prescriptia deoarece politia o taraganeste mai mult de 5 ani.
Multumesc anticipat
Mentionez ca fapta a avut loc in Dec 2008 , plangerea in Ian 2009 si de circa un an s-a inceput urmarirea penala fata de aut. necunoscut. Intre timp am gasit noi probe care, conform ultimei analize facute de politie ar indica fapatsul , dar astept de circa 6 luni un raspuns de la Experti grafologici.
PS.. are cineva idee cat ar dura aceasta expertiza grafologica?
Presupun ca prin fals, va referiti la fals in inscrisuri sub semnatura privata (art. 290 C.P.). Daca este asa, prescriptia pentru aceasta fapta este de 5 ani de la savarsirea ei.
Pentru uz de fals subzista acelasi termen de prescriptie.
Daca s-ar cunoaste faptuitoriul, iar acesta ar dobandi calitatea de inviunuit/incpulpat (prin inceperea urmaririi penale/punerea in miscare a actiunii penale), atunci cursul prescriptiei ar putea fi intrerupt prin acte ale organelor de urmarire penala ce trebuie comunicare invinuitului/inculpatului, astfel incat va curge un nou termen de prescriptie.
Totusi daca vor trece 10 ani, oricate intreruperi ar interveni, porescriptia tot va opera (vorbim aici despre prescriptia speciala, art. 124. C.P.).
Nu ma pot pronunta asupra duratei efecturarii expertizei grafologice.
Multumesc si inca o intrebare daca permiteti..
Am intalnit un articol similar care zicea ca se prelungeste cu jumatate acea prescriptie speciala , nu cu inca o data asa cum zice art. 124. C.P--
Intrebarea mea este urm:
care este raspunsul valabil si daca pe parcursul cerecetarii se considera suspendata sau nu aceasta prescriptie deoarece se fac acte in mod continuu pe parc. cercetarii penale..
multumesc mult.
Art. 124 a fost modificat prin art. 1 pct. 3 din Legea 63/2012. Inainte de intrarea in vigoare a acestei legi era, cum spuneti dumneavoastra, prelungirea cu inca jumatate. Deci in cazul dumneavoastra se va aplica vechea reglementare, asftel incat acolo unde am mentionat 10 ani, puneti acum 7 ani jumate.
Trebuie vazut in dosar ce acte ale organelor de urmarire penala, ce trebuie comunicare invinuitului/inculpatului au fost efectuate (ex: actul de punere in miscare a actiunii penale, arestarea preventiva, perchezitia domiciliara, prezentarea materialului de urmarire penala).