Cer scuze colegilor mei
tudorvaleriu şi
freeelis, dar nu am cum să fiu de acord cu ceea ce v-au spus ei.
1. Art. 118, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 263/2010 nu este aplicabil acestei situaţii. Prevederea se referă la pensionarii de urmaş prevăzuţi la art. 84 lit. a) si b) din lege. Or, dvs. sunteţi pensionar de urmaş prevăzut la art. 84, lit. c). A primi opinia potrivit căreia art. 118, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 263/2010 se aplică situaţiei dvs. înseamnă a adăuga la lege.
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
........................
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
2.
freeelis, bineînţeles că, în situaţia pensiei de urmaş prevăzute la art. 84, lit. c) din Legea nr. 263/2010,
medicul expert al asigurărilor sociale emite întotdeauna o decizie de încadrare în grad de invaliditate. Altfel cum ar putea beneficia o persoană invalidă de pensia de urmaş prevăzută la art. 84, lit. c) din lege? S-ar duce la casa de pensii şi ar spune "credeţi-mă pe cuvânt, sunt o persoană invalidă şi, după aprecierea proprie, aş avea cam gradul X de invaliditate"? Legea nr. 448/2006 nu are relevanţă aici, pentru că nu discutăm despre încadrarea în grad de handicap, ci despre încadrarea în grad de invaliditate, iar încadrarea în grad de invaliditate este prevăzută în Legea nr. 263/2010.
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
............
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
3. Dvs. beneficiaţi de pensie de urmaş în temeiul art. 84, lit. c) din Legea nr. 263/2010, adică datorită faptului că medicul expert al asigurărilor sociale a emis o decizie prin care aţi fost încadrat în grad de invaliditate. Potrivit acestei decizii, gradul de invaliditate este II, ceea ce înseamnă că
v-aţi pierdut total capacitatea de muncă. Păi dacă v-aţi pierdut total capacitatea de muncă, atunci înseamnă că nu puteţi lucra, nu-i aşa?
Spre surprinderea mea, o asemenea situaţie nu este menţionată explicit printre cazurile de încetare sau suspendare a plăţii pensiei. Dar, având în vedere art. 69, lit. b) din Legea nr. 263/2010 şi interpretarea
per a contrario a art.118, alin. (1) , lit. c) teză finală din lege, plata pensiei de urmaş în cazul dvs. ar trebui suspendată.
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
..............
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
Din prevederile art. 118, alin. (1), lit. c) teză finală rezultă că pensionarii de urmaş încadraţi în gradul III de invaliditate
pot cumula pensia cu veniturile provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie.
Per a contrario, pensionarii de urmaş încadraţi în gradul I şi II de invaliditate
nu pot cumula pensia cu veniturile provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie.
Oricum, veţi ajunge în situaţia în care plata pensiei de urmaş va înceta. Din ceea ce aţi scris mai sus rezultă că aţi mai lucrat sezonier, deci capacitatea de muncă nu este pierdută total. Veţi fi depistat că aţi lucrat/lucraţi şi veţi fi verificat de comisia de expertiză medicală sau veţi fi convocat de Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă. Iar, pentru că aţi lucrat, vor constata că v-aţi recuperat capacitatea de muncă şi veţi pierde încadrarea în grad de invaliditate şi, pe cale de consecinţă, şi pensia de urmaş.