Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti ce temei legal avem pentru rezilierea contractului d e mandat al cenzorului care face greseli grave in mod repetat.
Presedintele asociatiei spune ca nu-l poate sanctiona decat daca greseste deliberat , dar cenzorul greseste din necunoastere a legile si superficialitatea verificarilor.
Comitetul asociatiei poate lua hotararea pe baza raportului de activitate sa-i rezilieze contractul de mandat al cenzorului in acest caz?
Multumesc
Este putin derutant ce spuneti, in privinta organizarii activitatii la dv. in asociatie.
Cine face de fapt listele?
Acela a gresit in primul rand si greseste sistematic, dupa cum spuneti.
In al doilea rand vine cenzorul si verifica ceea ce a facut cel care a intocmit listele.
Presedintele semneaza la sfarsit, dupa ce va fi verificat la o privire generala aceste liste.
Pe toata linia s-a gresit. Pai in primul rand vedeti ce faceti cu cel care intocmeste aceste liste, ca de-acolo pleaca problema.
Cenzorului i se poate intrerupe indemnizarea, daca nu-si face treaba si preluati aceasta verificare in comitet pana cand veti rezolva problema lui.
Poate ca ar fi cazul sa va ganditi si la activitatea presedintelui....
Sigur ca se poate gresi, poate ca in fiecare luna a fost vorba despre alta greseala, de alt gen.
Se poate invata din aceste greseli care, din fericire, depistate pot fi indreptate.
Daca lucrurile se repeta sistematic si nu reusiti sa scapati de aceste erori lunare, e cazul sa va ganditi la o restructurare ceva mai dura.
Dar inainte de a purcede la treaba vedeti cu cine ii inlocuiti...
Multumesc elga 50 asa doream si noi sa facem ,dar am vrut sa mai aud si alte pareri.
Problema noastra va fi cu cenzorul care nu vrea sa-si dea dmisia si spune ca nu putem sa-i suspendam indemnizatia pentru ca a fost ales de adunarea generala si numai asa poate fi demis., dar pana la convocarea adunarii generale va mai trece cel putin o luna chiar doua pentru ca suntem in perioada de concedii si nu vom putea realiza cvorumul.
Vom incerca aseasta masura de suspendare a indemnizatiei si sa vedem ce consecinte va avea.Simultan cu aceasta vom informa si primaria cu privire la aceaste probleme.
Greseala este a adunarii generale care a acceptat ca din comisia de cenzori formata din 3 membri ,cum prevede statutul nostru , sa faca parte numai unul.
Cred ca ne putem prevala si de acest fapt.
Va voi spune cum am rezolvat aceasta problema ,pentru a fi poate de folos si altora .
Si noi avem o comisie din trei, dar unul din membrii comisiei se implica total si numai el.
Deobicei listele sunt destul de rutinate, sunt niste locuri in care te uiti, ca cenzor, ai niste "roboti" de verificare. Nu e mare lucru de facut.
Eu ma ocup si cu cenzoratul la o asociatie micuta preluata de curand de o alta administratora.
Am facut impreuna programul de lucru pentru calculator, astfel incat acum nu are de completat decat in cateva locuri: facturi, cheltuieli, plati facturi si incasari. Restul se duce automat unde trebuie sa se duca sumele impartite, inmultite, adunate, scazute. La momentul primirii ultimei facturi poate lista si afisa. Eu lucrez in paralel cu ea pe acelasi program, astfel incat verificarea este instant facuta.
Cenzorul dv. poate ramane in comisie, dar nu-l mai indemnizati pentru ca nu o sa aiba de lucru, platit este daca lucreaza, altfel de ce ar mai fi platit?
Dupa umila mea parere intr-o asociatie trebuie sa fie un singur cenzor si ...bun. Constiincios si un pic chitibusar. Sa cunoasca si legea.... Ca mare lucru nu are a face o zi pe luna, hai sa zic sa mai fie 1-2 zile poate pentru lucruri mai aparte....
Am vazut o asociatie, ce-i drept mare de tot, cat o fabrica, care avea comitet ce se intrunea saptamanal, comisie de cenzori care lucra cateva zile la verificarea listelor, dar vreau sa va spun ca acolo fiecare scara avea cate ceva aparte, cheltuieli repartizate un pic altfel decat la celelalte, cu foarte multe exceptii, ceva de groaza (acolo am invatat meseria). Nu era luna de la Al de Sus sa nu-mi intoarca listele macar o data, daca nu de doua ori. Era infernal, dar nu lasau sa treaca nici o zecimala daca nu era corect.
Util sa va spun ca tot comitetul si comisia de cenzori era alcatuita din pensionari militari, invatati cu disciplina si principialitatea, bine si copios rasplatiti pentru munca lor, dar si foarte pretentiosi.
Acolo am vazut scari impecabil intretinute, subsol de puteai sa dormi acolo de curat ce era.
Acum aproape toti s-au dus, dar am ramas cu scoala lor, deprinsa cu multe lacrimi si injuraturi (din partea mea), lucruri invatate atunci le aplic si acum, desi intre timp am mai invatat cate ceva.
Povestesc toate aceste lucruri ca sa invatam cate ceva unii de la altii.
Art. 17. -
(1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
p) aprobă lunar lista cu cotele de contribuţie la plata cheltuielilor asociaţiei de proprietari, conform hotărârii adunării generale;
Buna seara!
Intrebare: Aceasta prevedere poate fi interpretata datorita finalului: “conform hotărârii adunării generale”?
Intreb pentru ca la noi in asociatie listele nu au fost supuse aprobarii comitetului executiv niciodata, iar cand s-a cerut respectarea articolului citat, administratorul (care este si contabil) impreuna cu presedintele comisiei de cenzori si a unei parti dintre membrii c. ex. s-au opus motivand ca nu exista o hotărâre a adunării generale in acest sens. Dar, argumentul lor cel mai puternic a fost: “Degeaba s-ar supune listele spre aprobare in comitet pentru ca oricum niciunul dintre membrii acestui organism nu are o pregatire de specialitate si nici capacitatea de intelegere!”
Asa ar fi ideal, dar daca presedintele aproba prin semnatura si stampila, e suficient.
Ideea ar fi sa se intruneasca inainte de afisare si sa se prezinte de catre cel ce intocmeste lista a cheltuielilor puse pe liste si a modului de repartizare, adica sa fie in concordanta cu legea si cu hotararile/deciziile luate anterior. Iar comitetul aproba prin semnatura presedintelui sau....nu aproba si se refac listele...
E mult prea complicat, dar pentru unele asociatii chiar ar fi necesar pentru a se evita abuzurile.