avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca suspendat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca suspendat

Pe perioada suspendarii contractului de munca(ex: pentru cresterea copilului mai mic de 2 ani) se poate modifica salariul de incadrare in conformitate cu grila de salarizare din firma si inscrie aceasta modificare in cartea de munca?
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 21:59, 7 Mai 2009
Se poate inregistra(la ITM), in anul 2009, o decizie din 2004. Asta pentru a se putea completa si inchide carnetul de munca al salaritului.
tudorvaleriu a scris:

Se poate inregistra(la ITM), in anul 2009, o decizie din 2004. Asta pentru a se putea completa si inchide carnetul de munca al salaritului.

In decizia respectiva se suspenda CIM conform art.52 alin.1 din Codul Muncii (fara a se preciza vreun articol!); eu stiam ca suspendarea reprezinta o masura in urma cercetarii disciplinare, iar aceasta cercetare trebuie facuta de o persoana numita, trebuie adusa la cunostinta salariatului, trebuie ascultate si obiectiunile sau motivatiile lui, se intocmesc niste documente...
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisã în formã scrisã, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luãrii la cunostintã despre sãvârsirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data sãvârsirii faptei.

Ceea ce eu nu reusesc sa-mi dau seama este de ce a venit angajatorul tocmai acum cu aceasta decizie? Cu ce-l poate ajuta? Mie mi se pare ca-si da cu stangul in dreptul... Dvs. ce credeti?
Va spun eu explicatia:
Contractul de munca este suspendat intr-adevar in temeiul art. 52 (1) insa probabil angajatorul a uitat sa specifice si litera : c). Din cele spuse de dvs, este vorba de o delapidare, ceea ce inseamna infractiune, ceea ce inseamna o plangere penala. Ca urmare, angajatorul poate ( nu este obligat) sa aplice prevederile art. 52(1) lit c) din Codul Muncii. Suspendarea in acest caz opereaza pana la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Daca se constata nevinovatia salariatului, atunci, angajatorul, in temeiul art. 52 (2) din Codul Muncii salariatul îşi reia activitatea anterioară, plătindu-i-se, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
Decizia de suspendare in temeiul acestui articol nu este o decizie de sanctionare a salariatului, neaplicand-se dispozitiile de care faceati dvs. vorbire.
Acum, mai este posibil un lucru cu privire la inregistrarea deciziei: ca angajatorul sa pastreze carnetele de munca si acesta sa fie motivul pentru care nu a depus decizia de suspendare.
Explicatia poate fi simpla cu privire la intentia angajatorului: fie buna credinta ( se aplica prezumtia de nevinovatie a salariatului, si ca urmare, prin pronuntarea unei hotarari definitive sa se constate nevinovatia sa si sa il reintegreze) fie reaua credinta ( sa ii ramana salariat ca, eventual, dupa terminarea procesului penal sa poata, in temeiul codului muncii, sa ii atraga si raspunderea disciplinara). Cred ca v-am clarificat.
Multumesc pentru raspuns, partial m-am lamurit
Dar, spuneti-mi este corect ca aceasta decizie sa apara tocmai acum? (Angajatorul nu tine carnetele de munca la sediul lui) Este corect ca o decizie datata Mai 2009 sa se aplice din Aprilie 2004? Adica in Mai 2009 decid ca acel contract de munca este suspendat din 2004?!
Salariatul poate face vreo contestatie in aceasta situatie? Sau doar va trebui sa accepte faptele asa cum ii sunt servite si sa astepte hotararea definitiva?
Angajatul poate face o contestatie daca in cuprinsul deciziei de suspendare nu este specificat temeiul de drept complet, asa cum am scris mai sus ( 52 (1) lit c) ). Altfel, aceasta poate fi interpretata ca oricare dintre celelalte motive de suspendare la initiativa angajatorului, inclusiv ca si sanctiune disciplinara. Apoi, dvs spuneati ca nu se regasea nici macar pe statele de plata, semn ca initial acesta ii incetase faptic contractul de munca :). Eu consider ca, in functie de ceea ce v-am scris, avand la indemana doar detaliile pe care ni le-ati dat pana acum, ar putea contesta aceasta decizie la Tribunal.

Alte discuții în legătură

Suspendare cim, demisie, cercetare prealabila rrramor rrramor Buna ziua, va rog frumos sa ma indrumati in urmatoarea problema: s-a descoperit ca un angajat al firmei vindea produse catre firma noastra, prin intermediul ... (vezi toată discuția)
Cum se completeaza in carnetul de munca somajul tehnic ? amondaos amondaos Dupa ce mai intai ITM-ul a spus ca perioada de somaj tehnic prevazuta de OUG 28/2009 nu se opereaza in carnetul de munca, acum a revenit asupra celor ... (vezi toată discuția)
Furt si fals in state- ff urgent eujad eujad in data de 27.04 se face comisie de verificare a statelor si a documentelor de la salarizare. in data de 29.04 s-a incheiat procesul verbal prin care se spune ... (vezi toată discuția)