avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedii odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedii odihna

Buna ziua....am si eu o mare rugaminte de a ma lamuri intr-o problema si anume.Am lucrat in cooperatie o perioada mare de timp in care printre altele calculam si concedii de odihna.Problema este ca eu cf. codului muncii calculam concediu odihna la realizat iar in momemtul in care realizarile erau f.f. mici aplicam calculul la salariul de incadrare.Mai exact daca persoana avea realizari in jur de 100-150 ron pe luna (va dati seama ce realizari) eu le dadeam concediu de odihna la salariul de incadrare care era inscris in cartea de munca cam in jur de 700-750 cat era incadrarea.Acum dupa ce am plecat de acolo s-au trezic ca ma da in judecata ca nu am aplicat R.O.I sau ma rog...legea cooperatiei spun ei in care daca nu aveai realizari care sa depaseasca tarifarul eram obligata sa dau concediu la acele realizari mici...ex. un om avea dupa realizarile sale dreptul la un concediu pt 24-25 zile de concediu in jur de 180-200 ron.Va rog sa-mi raspundeti daca se poate care este modul de calcul al concediilor in cooperatie,aici nu se aplica codul muncii?Va multumesc anticipat..
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 21:05, 17 Martie 2009
Daca discutam de CIM acesta se supune codului muncii chiar si in cazul Cooperativelor.
Observ probleme multiple.
1. Salariile realizate - EXTREM de mici si ilegale pentru ca sunt sub minimul garantat in plata. In primul rand ca nu se pot plati salarii sub mininul garantat in plata.Nimeni nu poate obliga angajatorul sa mentina la locul de munca un salariat care nu poate realiza nici minimul garantat, dar daca angajatorul doreste sa mentina la locul de munca un salariat este obligat sa-l plateasca cu salariul garantat chiar daca acesta nu realizeza norma si il poate sanctiona pentru neindeplinirea planului conform RI. ( ROI)
ART. 159 - Definire

(1) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

(2) Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.

(3) Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

(4) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este adus la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului.

2. Consider ca ati calculat bine concediile de odihna. Daca RI al cooperativei prevede alt mod de calcul acesta nu este in conformitate cu legea si in acest caz nu se aplica.
Ziua de co este calculata din media veniturilor din ultimele 3 luni.Deci cand acesta a depasit incadrarea media este mai mare, cand este sub incadrare media este calculata din media salariilor de incadrare cu sporuri permanente din ultimele 3 luni.
Toate acestea sunt valabile in cazul CIM incheiat si inregistrat la ITM.
Am primit doua raspunsuri la msj. meu si amandoua au atins punctele pe care le-am cerut si va sunt f. recunoscatoare.Azi am vb cu o fosta colega din cooperatie unde am lucrat si ca sa spun asa....ironic i-am spus ca tot ceea ce se intampla este ilegal si mai ales ca nici minimul de sal. nu este garantat si stiti ce mi-a raspuns? Ca ei , cooperatia nu depun la ITM cartile, ca le detine la serviciul personal si ca sistemul lor(conform legii 1/2005 ) au acest drept de calcul si ca sa citez ,,codul muncii nu se aplica draga la noi in cooperatie"Am citit apoi legea asta nenorocita dar in ea nu specifica modul de calcul ci cu totul altceva.Oricum sunt deja convinsa ca niciun sistem cooperatist sau orice nu-i mai presus decat lege.Va multumesc ffff mult si daca mai aflati ceva ...astept msj.
Asa cum am spus , codul muncii se aplica in cazul in care o persoana presteaza o activitate in baza unui CIM. Este adevarat ca in cazul cooperativelor se aplica legea 1/2005. Conform acesteia un membru cooperator are urmatoarele raporturi de munca:
ART. 33 - (1) Între societatea cooperativă şi membrul cooperator pot exista următoarele categorii de raporturi:
a) patrimoniale, concretizate prin obligaţia membrului cooperator de a depune părţile sociale şi/sau aporturi în natură;
b) de muncă, în cazul membrilor cooperatori asociaţi la muncă şi capital, în temeiul contractului individual de muncă sau al convenţiei individuale de muncă, după caz, încheiat/încheiată cu societatea cooperativă al cărei membru este;
c) comerciale cooperatiste pentru livrările de produse şi prestările de servicii efectuate de membrul cooperator pentru societatea cooperativă în calitate de agent economic independent.
(2) Veniturile din activităţile independente se impozitează în baza reglementărilor fiscale stabilite pentru impozitul pe venit.
(3) Pentru societăţile cooperative, raporturile de muncă ale membrilor cooperatori se pot reglementa prin lege specială.


Pentru ca se vorbeste despre o lege speciala poate va ajuta urmatoarea prevedere legala :
DIRECŢIA PROBLEME STATUTARE Nr. 7103/30.11.2006

ªI RESURSE UMANE
REFERAT


Legea nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, stipulează la art.33 alin. (1) lit. b) posibilitatea existenţei de raporturi de muncă în temeiul convenţiei individuale de muncă în cazul membrilor cooperatori asociaţi la muncă şi capital. Prin această prevedere este recunoscut, printr-o normă legală, specificul raporturilor nepatrimoniale dintre societatea cooperativă meşteşugărească şi membrul cooperator lucrător.

Totodată, art.104 alin. (2) din legea respectivă dă posibilitatea ca Uniunea Naţională să poată conveni reguli şi norme de reglementare internă în temeiul şi în limitele dispoziţiilor legale prevăzute în statut.

În baza celor de mai sus şi a prevederilor art.21 alin. (1) pct.9 din statutul UCECOM, s-a elaborat proiectul de hotărâre prin care să se aprobe Normele de reglementare a raporturilor de muncă ce au ca temei legal convenţia individuală de muncă.

La elaborarea normelor s-a avut în vedere în primul rând să se asigure respectarea specificului raporturilor de muncă ale membrilor cooperatori lucrători dar, în acelaşi timp, să nu se stabilească drepturi sau obligaţii care să creeze discriminări între aceştia şi persoanele încadrate cu contract de muncă într-o societate cooperativă meşteşugărească.

În acest sens s-au avut în vedere în mod corespunzător prevederile Codului muncii, dar s-a ţinut seama şi de faptul că adunarea generală a membrilor cooperatori e cea care are dreptul să adopte hotărâri referitoare la clauzele generale privind raporturile de muncă şi sistemul de salarizare al societăţii cooperative – art.20 alin.(2) lit. n) din statutul cadru al societăţii cooperative meşteşugăreşti.

Totodată, s-au avut în vedere şi prevederile art.64 alin.(1) lit. a) şi art.71 statutul cadru al societăţii cooperative meşteşugăreşti, respectiv:

Art.64.(1). Membrii cooperatori lucrători ai societăţii cooperative, pe lângă drepturile prevăzute la art.58, mai au şi următoarele drepturi:

a) să fie plătiţi pentru munca depusă în funcţie de rezultatele obţinute, cu toate drepturile legale ce derivă din aceasta;

Art.71 Membrii cooperatori lucrători se încadrează în funcţii şi meserii conform reglementărilor în vigoare, iar plata lor se face după cantitatea şi calitatea muncii, în raport de rezultatele economice obţinute de fiecare cooperator, potrivit sistemului de salarizare al societăţii cooperative.

Normele respective sunt puse de acord şi cu ultimele prevederi legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă.

După aprobare, hotărârea Consiliului Naţional va fi comunicată, în baza prevederilor art.21 alin.(1) pct. 9 din statutul Uniunii Naţionale la Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, şi transmisă, pentru a fi publicată, Monitorului Oficial.

Faţă de cele de mai sus, supunem spre aprobare Consiliului Naţional proiectul de hotărâre alăturat.


DIRECTOR,

Buşa Laura





LB/AML

30.11.2006



UNIUNEA NAŢIONALÃ A COOPERAŢIEI

MEªTEªUGÃREªTI – UCECOM

HOTÃRÂREA NR. 11

din 15.XII.2006

Consiliul Naţional, având în vedere:

* Dreptul la muncă şi protecţie socială a muncii în accepţiunea art. 41 alin. (1) – (5) din Constituţia României;
* Legea nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 172/28.02.2005, în speţă art. 104 alin. (2) referitor la posibilitatea Uniunii Naţionale de a conveni cu membrii asociaţi norme de reglementare internă în temeiul dispoziţiilor legale prevăzute în statute, decizii, hotărâri, precum şi alte acte cu caracter normativ emise de autorităţile competente şi art. 33 alin. (1) lit. b) privind posibilitatea existenţei raporturilor de muncă în temeiul convenţiei individuale de muncă;
* Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, în speţă reglementarea raporturilor de muncă neîntemeiate pe un contract individual de muncă;
* Legislaţia din domeniul asigurărilor sociale, de sănătate, de şomaj care conţin şi prevederi speciale pentru cooperatori, respectiv:
o Legea nr. 19 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, aplicabile de la 1 aprilie 2001, cu modificările şi completările ulterioare;
o OUG nr. 150/2002 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare;
o Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă;
o Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006;
o Ordinul ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei nr. 753/2006 privind protecţia tinerilor în muncă;
o Decizia Curţii Constituţionale nr. 72/2001,



Reţinând de asemenea punctul de vedere al Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei cuprins în scrisorile nr. 1135/53010/2003, nr. 53028/2004, nr. 1389/2005, cu privire la particularităţile raporturilor de muncă ale membrilor cooperatori, prin care se precizează că nu le sunt aplicabile dispoziţiile cuprinse în Codul muncii.

Văzând referatul Direcţiei Probleme statutare şi Resurse Umane cu nr. 7103/30.11.2006,

HOTÃRêTE:

Art.1. Aprobă Normele de reglementare a raporturilor de muncă ce au ca temei legal convenţia individuală de muncă, astfel cum sunt prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.


Art.2.(1). Normele menţionate la art. 1 reglementează totalitatea raporturilor de muncă, care sunt întemeiate pe convenţia individuală de muncă, încheiată între membrul cooperator şi societatea cooperativă meşteşugărească la care s-a asociat.

(2). Normele de reglementare respectă drepturile membrilor cooperatori care prestează muncă într-o societate cooperativă meşteşugărească prevăzute de legislaţia în domeniul muncii, asigurărilor sociale, de sănătate şi şomaj, precum şi cea de securitate şi sănătate în muncă.

(3). Societăţile cooperative meşteşugăreşti vor aproba prin hotărârea adunării generale clauzele generale privind raporturile de muncă, cu respectarea Normelor de reglementare, convenite şi aprobate în temeiul Legii nr. 1/2005.

Art.3. Anexa privind Normele de reglementare a raporturilor de muncă ce au ca temei legal convenţia individuală de muncă, precum şi anexele 1 – 5 la aceste norme fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.4.(1). Prezenta hotărâre intră în vigoare în termen de 30 de zile de la aprobare.

(2). La data prevăzută la alin. (1) îşi încetează aplicabilitatea Hotărârea Consiliului Naţional de Conducere al Cooperaţiei Meşteşugăreşti nr. 4/2003 privind raporturile de munca în cooperaţia meşteşugărească, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentei hotărâri.

Art.5.(1). Prezenta hotărâre se comunică Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie şi se va publica în Monitorul Oficial al României, partea a VII-a.

(2). Se împuterniceşte pentru efectuarea procedurilor prevăzute la alin. (1) domnul Stanciu Nicolae, şef birou, care se legitimează cu CI seria RT nr. 305328, eliberată de Poliţia Municipiului Bucureşti la data de 10 ianuarie 1994 având CNP 1440802400214.

Art.6. Direcţiile de specialitate din UCECOM, conducerile societăţilor cooperative meşteşugăreşti şi cele ale uniunilor/asociaţiilor judeţene de organizaţii cooperatiste vor aduce la îndeplinire prezenta hotărâre.
CONSILIUL NAŢIONAL
Pentru conformitate,

PREªEDINTE: Teodor Drăgan semnat
SECRETAR GENERAL: Niculae Buiga semnat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea cooperatiei aura-maria aura-maria Buna seara...am avut o intrebare acum cateva zile despre calculul concediilor de odihna in sistemul cooperatist pentru care am si primit mai multe raspunsuri ... (vezi toată discuția)
Calcul co VIORICA_ VIORICA_ salut ! stiu ca sunt multe discutii pe aceasta tema dar va rog sa imi acordati si mie putin timp! din codul muncii , calculul concediului de odihna este ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu odihna anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : o salariata care a fost in concediu medical mai multe luni, brutul realizat in lunile de concediu ... (vezi toată discuția)