avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselatorie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselatorie

Buna dimineata tuturor,

As dori un sfat in ceea ce priveste o situatie cu care ma confrunt si refuz sa cred ca nu exista o rezolvare.
Cu doua saptamani in urma am avut o discutie cu o echipa de 2 zugravi independenti ( care nu lucreaza pe firma) in legatura cu o lucrare pe care doream sa o fac in apartament.
Ne-am inteles asupra lucrarii si le-am dat 500 Ron urmand sa se prezinte la lucrare peste 2 saptamani impreuna cu ceva materiale necesare pentru demararea lucrarii.
Dupa cateva investigatii mai amanuntite am constatat ca pretul cerut de ei este unul mult prea mare fata de piata si i-am contactat anuntandu-i ca renunt la ei, carandu-mi banii dati inapoi.
Aici, surpriza (sau nu), acestia refuza sa-mi restituie suma de 500 Ron motivand ca acea suma a reprezentat o arvuna. Mentionez ca nu am facut cu ei nici o hartie de mana (desi nu stiu ce valoare ar fi avut dpdv legal). Am insa inregistrari telefonice ale convorbirilor purtate cu acestia in care recunosc faptul ca le-am dat acea suma si ca refuza sa mi-o restituie.
Ce sanse am sa recuperez acei bani si ce pasi ar trebui sa urmez pentru acest demers? Eu si sotul meu am fost naivi, acum imi dau seama, dar cei doi ne fusesera recomandati de o ruda apropiata si am avut incredere ca sunt oameni cinstiti. Stiu numele lor si unde lucreaza fiecare, ne pot ajuta aceste informatii cumva?

Multumesc anticipat pentru orice ajutor dat in gasirea unei solutii.
O zi buna tuturor...
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 18:55, 29 Iulie 2013
Nici eu nu văd aici nici infracţiunea de înşelăciune şi nici pe cea de abuz de încredere.
Există un contract, fie el şi verbal încheiat. Contractul este legea părţilor, iar odată ce s-a convenit asupra preţului, iar dvs. nu aţi găsit de cuviinţă să negociaţi preţul, aţi bătut palma şi gata. Contractul pare-se a fi fost încheiat , banii daţi pentru achiziţionarea materialelor dovedesc faptul că aţi acceptat ca respectivii lucrători să înceapă demersurile în vederea efectuării lucrării.
Este adevărat faptul că oricui îi poate părea rău dacă se informează ulterior încheiarii unui contract despre preţuri, şi află că se putea plăti şi mai puţin pentru aceeaşi lucrare. Se întâmplă şi în alte situaţii, de pildă , dacă achiziţionăm un produs de la un magazin , la un anumit preţ, iar ulterior găsim acelaşi produs la magazinul alăturat, la un preţ mult mai mic , regretăm că ne-am grăbit , dar nu mai putem să ne întoarcem la magazin, să returnăm produsul, să cerem preţul înapoi pe produs, apoi să îl cumpărăm de la magazinul alăturat la un preţ convenabil.
Oamenii aceia nu v-au înşelat, v-au prezentat un preţ, l-aţi acceptat . Nu aţi încheiat un act prin care să să stabiliţi nişte clauze despre denunţarea contractului , rezoluţiune, etc. şi cazurile în care contractul se poate desfiinţa unilateral.
O plângere penală nu cred că poate rezolva nimic, calea amiabilă sau instanţa civilă ar putea fi soluţia, ori acceptarea pierderii banilor în cazul în care nu mai doriţi să vi se efectueze lucrarea. Cel mai bine pentru dvs. însă ar fi să continuaţi ce aţi început şi , eventual, să încercaţi să mai negociaţi preţul lucrării. Cu vorba bună şi cu înţelepciune se pot realiza multe.
Ultima modificare: Luni, 29 Iulie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Arvuna se pierde daca dvs v-ati razgandit asupra lucrarii, incercati sa renegociati pretul, prin plangere penala nu rezolvati nimic.
Avansul se pierde doar daca din banii respectivi s-a cumparat ceva! Daca cumperi de la un magazin ceva , il poti returna daca te duci cu el inapoi si spui ca nu este bun ca marime , sau l-ai primit cadou si nu iti este bun sau orice alt motiv. Daca nu primesti banii inapoi te duci si faci reclamatie la protectia consumatorului. Eu am primit banii inapoi intotdeauna cand am mers cu un produs inapoi la Carrefour , Lidl , Auchan . Am primit o tastarura cadou si am returnat-o pt ca nu imi doream acel model.Poate ati putea ca in banii respectivi de 500 ron sa va lucreze ceva ! In baie sau bucatarie ! ,,,,,Eu am dat un ap. in chirie si am primit un avans ca sa le retin apartamentul , dupa 8 zile au revenit si si-au cerut banii inapoi ca au gasit ceva mai ieftin! Le-am returnat banii inapoi , mai putin suma care reprezenta cheltuielile cu transportul si anuntul . Oricum acesti zugravi lucreaza la negru, faceti o sesizare la finante....sau sa va lucreze de banii respectivi.
kyrakyra_65 a scris:

Avansul se pierde doar daca din banii respectivi s-a cumparat ceva! Daca cumperi de la un magazin ceva , il poti returna daca te duci cu el inapoi si spui ca nu este bun ca marime , sau l-ai primit cadou si nu iti este bun sau orice alt motiv. Daca nu primesti banii inapoi te duci si faci reclamatie la protectia consumatorului. Eu am primit banii inapoi intotdeauna cand am mers cu un produs inapoi la Carrefour , Lidl , Auchan . Am primit o tastarura cadou si am returnat-o pt ca nu imi doream acel model.Poate ati putea ca in banii respectivi de 500 ron sa va lucreze ceva ! In baie sau bucatarie ! ,,,,,Eu am dat un ap. in chirie si am primit un avans ca sa le retin apartamentul , dupa 8 zile au revenit si si-au cerut banii inapoi ca au gasit ceva mai ieftin! Le-am returnat banii inapoi , mai putin suma care reprezenta cheltuielile cu transportul si anuntul . Oricum acesti zugravi lucreaza la negru, faceti o sesizare la finante....sau sa va lucreze de banii respectivi.

Aveti dreptate, lucrez intr-o companie mare si legea spune ca poti returna orice produs in termen de 30 zile. Avem frecvent situatii in care clientii returneza produse fie si numai pentru ca nu le mai place cum se aseaza in casa. Sau avem clienti care achita avansuri, le emitem facturi si apoi renunta la achizitie. Nu se pune problema insa de a nu le returna sumele respective. Facturile se storneaza si returnam banii clientilor. Cu atat mai mult, cei in cauza nu numai ca nu au prestat nici un serviciu, dar nici nu platesc vreun impozit pentru venitul incasat, nu declara nimic nimanui. Nu pot sa cred ca legea le da tot lor castig de cauza.
Nu se mai pune problema de a lucra ceva in casa, va dati seama ca am intrat in conflict cu ei si nu intra in discutie nici un fel de colaborare viitoare.
Asa am si discutat atunci cand am renuntat la serviciile lor, le-am oferit o cota ca si comision, dar n-au fost de acord.
Asta este, traim in Romania, tara hotilor. Totusi, nu doresc sa renunt la a face ceva, ar insemna sa ma dau batuta in favoarea celor ce inteleg sa traiasca din necinste si bani nemunciti.
Multumesc pentru mesaje...o zi buna...
sally_daisy a scris:

V-as ruga dle Patrick sa-mi indicati unde anume este legiferata acea aza-zisa arvuna (nu de alta, dar doresc sa ma informez in mod corect) si ce articol spune ca suma de bani data pentru achizitia unor materiale dispare peste noapte in cazul in care nu mai doresc acea achizitie.

Conform noului Cod civil ]n vigoare din 2011, arvuna poate fi confirmatoare sau penalizatoare:

Art. 1544.
Arvuna confirmatorie
(1) Daca, la momentul încheierii contractului, o parte da celeilalte, cu titlu de arvuna, o suma de bani sau alte bunuri fungibile, în caz de executare arvuna trebuie imputata asupra prestatiei datorate sau, dupa caz, restituita.
(2) Daca partea care a dat arvuna nu executa obligatia fara justificare, cealalta parte poate declara rezolutiunea contractului, retinând arvuna. Atunci când neexecutarea provine de la partea care a primit arvuna, cealalta parte poate declara rezolutiunea contractului si poate cere dublul acesteia.
(3) Creditorul obligatiei neexecutate poate însa opta pentru executare sau pentru rezolutiunea contractului si repararea prejudiciului potrivit dreptului comun. ”

Art. 1545.
Arvuna penalizatoare
Daca în contract este stipulat expres dreptul uneia dintre parti sau dreptul ambelor parti de a se dezice de contract, cel care denunta contractul pierde arvuna data sau, dupa caz, trebuie sa restituie dublul celei primite. ”

Dacă acei zugravi consideră că acei bani reprezintă arvuna (o garanție a îndeplinirii contractului), va fi foarte greu să obțineți restituirea lor.
Practic D-voastră sunteți cel care s-a răzgândit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare bani - produs de la teleshopping aledical aledical Sotia mea a cumparat un produs de la o firma care fac reclama pe toate posturile tv cu diverse produse care nu sint reale cum se prezinta in reclama. A primit ... (vezi toată discuția)
Inselaciune -descrierea in datele tehnice ca produs fabricat intr-o tara insa facut in china atitudine atitudine Am cumparat o motocoasa si dupa cateva zile s-a stricat am dus-o la reparat si mi s-a restituit dezmontata intr-o cutie de carton la gramada vanzatorul nu vrea ... (vezi toată discuția)
Excrocherii romanesti ing_Dumitrache ing_Dumitrache foarte pe scurt - am gasit pe ejobs o oferta pt munca in strainatate, am luat legatura cu firma de recrutare, am platit taxa ceruta pt verificare aptitudini, ... (vezi toată discuția)