Buna ziua.Am un copil de doi ani jumatate care poarta numele tatalui,dar eu nu sunt casatorita cu tatal lui(nu am fost niciodata casatorita cu tatal copilului.) si nici nu stam impreuna,el fiind casatorit cu altcineva..Vreau sa ma mut din tara si sa iau si copilul cu mine definitiv.Cum trebuie sa procedez,ce acte imi trebuie pt ca sa-l iau cu mine pe perioada nelimitata,fara sa tot apelez la el sa ne de-a acordul cand venim sau plecam ?Se poate rezolva doar la notar sau trebuie deschis proces?Va rog frumos sa ne ajutati cu un raspuns.Va multumesc.
Conform noului cod civil autoritatea parinteasca se exercita in comun de parinti. Cu titlul de exceptie, judecatorul poate decide ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de unul din parinti.
In concluzie la notar nu se poate face nimic. Puteti incerca sa cereti incredintarea numai catre Dvs la judecatorie insa va trebui sa prezentati motive puternice.
Trebuie acordul tatalui de fiecare data cand parasiti tara, daca tatal este de acord ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata exclusiv de catre dvs aveti sanse in instanta, altfel doar daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, dar este dificil sa obtineti acest lucru.