avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediului de odihna neacordat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediului de odihna neacordat

Buna ziua.
Sunt in conflict cu angajatorul deoarece nu vrea sa-mi plateasca concediile neefectuate din vina sa.
Ce trebuie sa fac mai departe?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:59, 27 August 2013
Angajatorul poate fi sanctionat de Inspectoratul Teritorial de Munca cu ocazia unui control sau ca urmare a unei sesizari cu privire la neacordarea C.O.
Potrivit art. 6 din Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, in indeplinirea obiectivelor, Inspectia Muncii controleaza stabilirea si acordarea drepturilor cuvenite salariatilor ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Potrivit art. 21 din Legea 108/1999 , persoanele fizice sau juridice controlate sunt obligate sa puna la dispozitia inspectorilor de munca documentele si informatiile solicitate de catre acestia, necesare controlului.
Refuzul unui angajator de a aduce la îndeplinire masurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea prevederilor art. 6 şi 19 din Legea nr.108/1999, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Daca angajatorul refuza sa acorde angajatilor concediul de odihna anual, angajatul este indreptatit sa introduca actiune la instanta competenta, in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului.
In acest cazi, sarcina probei incumba angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajustare numar zile co fechitaa fechitaa Buna ziua, Situatie: Salariata in stare de sarcina, data nasterii copilului Sept 2014. Nu exista contract colectiv aplicabil, situatia nu este ... (vezi toată discuția)
Compensare co neefectuat corina.trandafir corina.trandafir O salariata care revine din cic anul acesta mai poate cere banii pe concediul neefectuat din anii 2007 si 2008. care este art care reglementeaza acest ... (vezi toată discuția)
Ultimul salariu neplatit lmathe lmathe Buna Mi-am dat demisia pe 11.07.2008, mi s-a incheiat CIM la data de 28.07.2008, pe 03.08.2008 am si primit cartea de munca, pe 10.08.2008 trebuia sa primesc ... (vezi toată discuția)