avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de recurs depusã la instanþa superioarã. ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de recurs depusã la instanþa superioarã. Consecinþe

Daca din eroare am depus cererea de recurs la instanta superioara, iar nu la cea care a pronuntat hotararea atacata, se va anula recursul ?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:09, 20 August 2013
themis a scris:

Ceea ce este şi mai ciudat este faptul că şi noul cod de procedură prevede aceeaşi sancţiune a nulităţii pentru depunerea cererii de apel/recurs la altă instanţă decît cea care a pronunţat hotărîrea atacată (art.471, respectiv 490 NCPC).

Cu toate acestea, instanţele sunt obligate să ţină seama de Decizia CCR. O spune chiar Înalta Curte, într-o decizie de speţă:

Decizia prin care se constată neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare este definitivă şi obligatorie.
În consecinţă, sancţiunea nulităţii prevăzută de art.288 alin.2 din Codul de procedură civilă este nejustificată, contravenind principiilor constituţionale privind accesul liber la justiţie şi folosirea căilor de atac, acestea impunând transmiterea tuturor cererilor greşit îndreptate instanţelor competente.
Secţia comercială, Decizia nr.709 din 23 februarie 2010



tocmai pentru a nu se ingradi dreptul la accesul liber la justitie au fost declarate sanctiunile ca fiind neconstitutionale.iar in motivarea deciziei se arata ca este inechitabil ca justitiabilul sa piarda dreptul la o cale de atac pentru ca din eroare, nestiinta sau orice alt motiv a introdus calea de atac la instanta competenta sa o judece. Deci mie mi se pare destul de clara motivarea si in mod normal instantele sunt obligate sa respect decizia, mai mult decat atat am vazut pe portal ca s-a trimis recursul la judecatorie si s-a inregistrat.
polloctav a scris:

In opinia mea, prin noua lege (CPC) s-a reglementat situatia expusa de CCR prin decizia din 2010, legiuitorul aratandu-si expres vointa prin textele citate de colegul "Themis" si care au intrat in vigoare ulterior acelei decizii...Daca ar fi dorit o alta sanctiune pentru nerespectarea dispozitiilor sale, atunci ar fi aratat-o in noua reglementare legala.Or acest lucru nu s-a intamplat, iar deciziile CCR nu sunt valabile toata viata, ci doar pana la publicarea unei noi legi care reglementeaza speta asupra careia s-a pronuntat CCR.....Dar, specializarile avute de cei 9 magnifici care au populat Curtea in 2010 si ulterior, cand au umilit o natiune intreaga, nu permit decat astfel de interpretari....Cum sa avem incredee intr-o Curte care accepta introducerea "da capo" a unor exceptii in legi, desi se incalca principiul constitutional al egalitatii cetatenilor ?!


Să nu uităm că CCR (hulită pe drept sau pe nedrept - asta e o altă chestiune) nu poate fi făcută vinovată de textul noului cod. Doar o nouă excepţie de neconstituţionalitate ar îndreptăţi Curtea să se pronunţe asupra reglementării din noul cod.

Cu toate aceste lipsuri, cred totuşi că instanţele trebuie să ţină seama de ceea ce ICCJ a subliniat: nulitatea prevăzută de textul codului este de natură să aducă atingere liberului acces la justiţie, principiu prevăzut atît în Constituţie, cît şi (mai ales) în Convenţia europeană a drepturilor omului. Iar acolo unde instanţa constată că legea aduce atingere drepturilor consfinţite prin Convenţie, are nu doar dreptul, ci şi obligaţia de a înlătura de la aplicare textul respectiv.

Poate că o viitoare excepţie ajunsă în faţa CCR va tranşa în mod expres chestiunea.
Eu consider ca instantele teritoriale inferioare nu sunt tinute de deciziile ICCJ, cu exceptia celor date in RIL.Restul sunt doar cu titlu orientativ. De ce ar mai fi facut legiuitorul un text de lege prin care a impus ca recursurile sa fie formulate doar de avocati/consilieri juridici? Chiar si de aici se desprinde vointa legiuitorului in sensul aplicarii santiunii nulitatii cererii de recurs gresit introdusa.....Ati vazut cat de mult timp se pierde in instanta pentru ca sunt tot felul de justitiabili care se prezinta cu cererei de recurs facute de cate un "binevoitor" pensionar si mai mult incurca decat rezolva problema, strigand ulterior si blamand Justitia, ca nu li se face dreptate,desi ei nu stiu ce si cum sa ceara sa li se faca.....Poate ca si din aceasta cauza s-a mentinut textul respective, iar sanctiunea ar trebui sa fie cea a anularii cererii de recurs....
polloctav a scris:

De ce ar mai fi facut legiuitorul un text de lege prin care a impus ca recursurile sa fie formulate doar de avocati/consilieri juridici? Chiar si de aici se desprinde vointa legiuitorului in sensul aplicarii santiunii nulitatii cererii de recurs gresit introdusa.....


Nu cred. Dacă textul de lege invocat de dumneavoastră ar putea fi interpretat şi în acest sens, atunci codul ar fi trebuit să conţină aceleaşi prevederi şi pentru apel. Or, apelul nu trebuie redactat, sub sancţiunea nulităţii, de avocat sau consilier juridic.

Interpretarea mi se pare forţată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs - exceptie de neconstitutionalitate admisa Cornel  Vasile Cornel Vasile In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 562 din 25 iulie 2008 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 737/2008 referitoare la exceptia de ... (vezi toată discuția)
Unde depun recursul? Dawio Dawio Buna ziua, va rog frumos sa imi spuneti unde ma adresez pentru un recurs impotriva unei sentinte a tribunalului, privind litigiile de munca? Depun recursul la ... (vezi toată discuția)
Recursul manuelle manuelle Buna ziua. Cererea de recurs impotriva unei hotarari pronuntate de tribunal se depune tot la tribunal conform art. 302 cod proc. civ. Ce vreau sa va intreb: ... (vezi toată discuția)