sotia mea este insarcinata, a notificat angajatorul in scris despre starea ei ( angajatorul este ministerul de finante) si cu toate acestea acum cand se reorganizeaza ministerul a primis si ea preaviz, cu posibilitatea de a opta pe unul din posturile vacante din acelasi birou dar prin concurs deoarece s-au inscris mai multe persoane. Intrebarea este urmatoarea, conform codului muncii ea nu trebuia sa fie protejata, adica postul ei sa nu il scoata la concurs? Ce ne sfatuiti ca acum sunt mai multe persoane inscrise pe aceste 3 posturi, sa facem demersuri in justitie? Avem sanse? Mentionez ca sotia are hartie cu numar de inregistrare de la institutie prin care a notificat asupra starii de graviditate, a semnat de luare la cunostinta asupra preavizului si ne gandim sa-l contestam.
Am inteles ca preavizul si concedierea sunt doua lucruri distincte, dar acum ca a primit preaviz trebuie sa dea concurs pe unu din acele posturi si daca nu ia concursul postul va fi ocupat de altcineva si ea va primi decizie de concediere. Atunci ce rost mai are sa atac decizia de concediere ulterior concursului si dupa ce posturile vor fi ocupate, daca voi castiga in instanta i va asigura sotiei un post deoarece ea era insarcinata sa acea data?
Codul muncii se aplica si functionarilor publici in acele domenii pe care Legea nr. 188/1999 nu le-a acoperit. Este precizat acest fapt chiar in L188.
Daca institutia in care sotia dvs a activat a fost defiintata, nu i se poate aplica un tratament diferentiat fata de ceilalti salariati (colegii sotiei dvs.).
Daca institutia in care sotia dvs a activat a fost defiintata, anularea deciziei de incetare a raportului de serviciu nu va avea ca efect repunerea sotiei dvs pe functie intrucat nu mai exista acea functie ptr ca nu mai exista institutia in care se regasea postul.