avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minor in custodie totala, plangere penala de catre ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minor in custodie totala, plangere penala de catre fostul sot

Buna ziua!

Am divortat acum 4 ani si am obtinut custodia totala asupra fiului meu, atunci, in varsta de 5 ani. In tot acest timp, fostul sot a avut si are dreptul de al vizita din doua in doua saptamani plus o luna in vacanta de vara, o saptamana in cea de iarna, 3 zile in vacanta de primavara. Nu vine niciodata in acea perioada de doua saptamani, doar in vacantele copilului. Motivand ca lucreaza in ture l-am lasat sa aibe o relatie apropiata cu copilul si atunci cand a vrut am facut in asa fel incat sa se vada in afara orelor de vizita. La sfarsitul lunii iulie, inceputul lui august, am reusit sa obtin concediu si am plecat pentru cateva zile impreuna cu copilul la mare. Am revenit pe data de 3 august, deci, cu o intarziere de 3 zile... trebuia ca fostul sot sa il ia pe copil pe data de 1 august. Am discutat cu el la telefon si i-am explicat ca o sa revenim in oras pe data de 3 iar el a mers la politie si a facut plangere penala cum ca nu il las sa aibe o relatie cu copilul si ca ii fur din programul de vizita! Dupa cum am relatat mai sus, am avut bunavointa de a le facilita intalnirea ori de cate ori a vrut fostul sot si in afara perioadelor program- vizita.
In acest moment nu stiu ce sa fac deoarece ma ameninta ca o sa faca tot posibilul sa nu imi mai plateasca pensia alimentara si ca atunci cand copilul o sa implineasca varsta de 10 ani (acum are 9 ani), o sa ceara in instanta custodia fiului nostru. Nu l-a interesat niciodata cum se descurca fiul nostru la scoala, ce note are si multe altele... De cand ne-am despartit nu stie decat sa ameninte!
Va rog sa imi dati un sfat si daca ma puteti indruma catre cineva care m-ar putea ajuta in aceasta problema.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 09:51, 8 Noiembrie 2013
din cate rezulta din ce scrieti dvs v-ati judecta acum 4 ani , dupa vechiul cod al familiei , care prevedea incredintarea si nu dupa noul cod civil , intrat in vigoare de la 1.octombrie 2011.
prin urmare, fostul sot poate oricand sa promoveze o actiune de modificare a celei vechi , in baza art. 4013 Cod civil prin care sa solicte custodia comuna, care este regula acum. ca sa i se repinga actiunea , si sa ramaneti pe custodia exclusiva )( adica pe hoatrarea pe care o aveti ) trebuie sa actionati din timp si sa contracarati legal toate actiunile sotului, care, din cate descrieti se pare ca doreste sa probeze o actiune pentru obtinerea custordiei comune.
pentru aceasta este recomandat sa consultati din timp un avocat care sa va sfatuiasca la cazul dvs concret si cu care sa mentineti permanent legatura.

repet, cauza nu este una simpla, deoarece regula este acum custodia comuna, prin urmare dvs. va trebui sa probati motive temeinice pentru a avea custodia exclusiva.
Buna ziua,

De la ultimul meu post s-au mai intamplat diverse. La fiecare 2 saptamani ii trimit un email fostului sot si-l intreb daca vine sa-si vada copilul. Niciodata nu raspunde. Mai mult, am solicitat medierea pentru a ajunge la un numitor comun in ceea ce priveste comunicarea - a refuzat medierea si am raportul mediatorului autorizat cum ca refuza orice discutie asistata.

In week-end-ul care a trecut, s-a decis sa vina sa-si vada fiul. A raspuns la emailul meu cum ca vine sambata. I-am comunicat ca il astept la ora 11, cum este specificat in programul de vizita. In schimb, spre marea mea surprindere, cel mic a refuzat categoric sa isi vada tatal si, DIN PROPRIE INITIATIVA l-a sunat si i-a spus sa nu vina, ca el nu il asteapta si nu pleaca cu el, nu il intereseaza si nu vrea sa-l vada. Cu toate acestea a venit, si sambata la ora 11 ne-am intalnit in fata usii apartamentului in care locuim. Copilul i-a spus ferm si hotarat ca nu pleaca cu el, iar raspunsul celui care-i este "tata" a fost "- Esti obligat sa vi cu mine!!!". Cum aveam martori in casa, pentru ca am chemat niste prieteni care sa asiste la ceea ce urma sa se intample, fiind sfatuita de politistul de proximitate pe care l-am sunat in prealabil pentru a-l intreba cum sa procedez, sunt, din punctul meu de vedere acoperita de orice plangere.
Evident ca la 1/2 ora de cand a plecat de la noi de la usa, s-a oprit la sectia de politie si m-a reclamat ca nu vreau sa-i dau copilul. In consecinta, astazi merg din nou la sectie pentru declaratii!!!!

De ce trebuie sa trec prin asta? Cum sa procedez? Cum sa-i fac plangere pentru calomnie / defaimare / declaratii mincinoase?

Va rog sa-mi spuneti daca exista o formula legala de a stopa aceste plangeri nefondate.

Va multumesc!
Daca va ajuta asta, va spun ca nu sunteti singura in aceasta situatie.
Nu puteti sa-l opriti de a va calomnia, jigni, minti. De altfel, azi minciuna e la nivel inalt :yes:, deci se poarta.
Cu timpul, va veti obisnui si veti merge la Politie ca la piata, fara emotii.
Continuati cu emailurile de invitatii la programul de vizita, daca nu vine, macar lunar dojeniti-l ca nu a venit , eventual cereti-i parerea din cand in cand prin email despre ce va trece pri cap, sa vedeti daca va raspunde, daca nu- este clara lipsa de interes.
Stimata doamna,
De ce trebuie sa treceti prin asta? Pentru ca atat vrea si poate Romania, care se plange de scaderea natalitatii sa-si apere mamele si familiile monoparentale. Pentru ca atata poate o tara, care fara pic de discernamant copiaza legislatia altor tari etc.
Ce e de facut? Sa adunati cat mai multe probe si cat mai multi martori, altii decat rudele dvs. Mergeti la medicul de familie, sunati-l si chemati-l. Nu vine? dati sms/mail si atentionati-l ca nu a venit. S-a schimbat sezonul, a inceput scoala, a venit vacanta, a inceput un curs cereti-i sa contribuie financiar (prin notificare sau scrisoare recomandata cu conf de primire si val decl a carei copie o pastrati). Nu contribuie? notati data solicitarii si refuzul lui. Dati-i in week end un mail daca sunteti bolnava si nu puteti iesi la cumparaturi si trimiteti-i o lista, exclusiv cu lucruri ptr copil! Daca se imbolnaveste vreodata copilul si are noaptea febra, nu-l privati pe tatic de "bucuriile" ingrijirii, nu va sfiiti sa-l sunati noaptea, parintii au si nopti albe! Cat timp copilul exista doar ca forma de distractie lumea e plina de "tatici", cand copiii consuma timp, griji, bani, "taticii" dau bir cu fugitii!
Sfaturile doamnei proastasatului sunt foarte bune: implicati-l cat mai mult in responsabilitatile de tata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exercitare custodie comuna cand parintii locuiesc in orase diferite ContSters129337 ContSters129337 Cum se exercita custodia comuna cand parintii locuiesc in orase diferite? In cazul meu, am de 8 ani custodia fiului meu. Tatal are program de vizita (poate sa ... (vezi toată discuția)
Exercitare custodie comuna mara2017 mara2017 In urma divortului, eu am custodia copilului. De curand, tatal, a cerut custodie comuna, desi nu si-a vizitat copilul de mai multi ani si nici nu pastreaza ... (vezi toată discuția)
Ore de vizita minor mihamiha14 mihamiha14 Buna ziua! Fostul sot are drept de vizita,acasa la fratele sau unde are si el domiciliu,in fiecare sambata intre orele 10.00-20.00. din 2009 abia acum si-a ... (vezi toată discuția)