avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data acordarii pensiei de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data acordarii pensiei de invaliditate

Buna ziua
Am depus cererea pentru acordare pensie de invaliditate la data de 19.07.2012, anexând adeverintele necesare printre care una de la o firma din ungaria unde am lucrat 3 ani. La data de 29.07.2013 mi s-a comunicat decizia de pensie comunitara-pensie de invaliditate- cu acordarea drepturilor incepand cu data de 16.05.2013. Va rog sa imi spuneti cu ce data trebuia sa mi se acorde drepturile? Dupa cum stiu eu (sper ca nu stiu prostii) drepturile de pensie se acorda începând cu luna următoare celei in care s-a depus cererea. Asta cred ca e valabil si pentru pensia de invaliditate.
Vă multumesc.
Cu respect!
Cel mai recent răspuns: URIAS , utilizator 13:09, 23 August 2013
Daca in decizia de pensionare scrie ca se acorda pensia cu data de 16.05.2013 atunci aceasta este data cu care se acorda si trebuie sa primiti pensia si retroactiv.
Legea 263/2010

ART. 104

(3) In functie de elementele specifice fiecarei categorii de pensie, pensiile se acorda si de la o alta data, dupa cum urmeaza:

a) de la data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sau, dupa caz, de la data incetarii calitatii de asigurat, cu exceptia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (2), daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de incadrare intr-un grad de invaliditate, in situatia pensiei de invaliditate;

ART. 6

(2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

Interventie moderator:
:rtfm:
URIAS:

1. Daca aveti interventii pe aceeasi tema nu trebuie sa deschideti un topic nou ci sa intrati tot pe acesta si sa folositi butonul "raspunde".

2. Altfel nu vom sti despre ce este vorba si nu veti putea primi raspuns.

URIAS a scris:
Buna ziua
Domnule Tudor Valeriu va mulțumesc pt. răspuns
DAR
eu am depus cererea pentru acordare pensie de invaliditate la data de 19.07.2012 iar acordarea drepturilor se face incepand cu data de 16.05.2013. Va rog sa imi spuneti cu ce data trebuia sa mi se acorde drepturile? Dupa cum stiu eu (sper ca nu stiu prostii) drepturile de pensie se acorda începând cu luna următoare celei in care s-a depus cererea. Asta cred ca e valabil si pentru pensia de invaliditate.
Vă multumesc.
Cu respect!

1. Si acum ce faceti, puneti aceeasi intrebare din nou?

2. - Inseamna ca decizia de pensionare a venit la 10 luni dupa ce ati depus actele la Casa de Pensii?
- Dvs. ce ati facut in aceasta perioada?

ce am facut in aceasta perioada de 10 luni??????
Am asteptat sa primesc pensia de invaliditate dupa 30 ANI de munca, STIMATE DOMN.
V-am pus o intrebare simpla: incepand cu ce data trebuia sa mi se acorde drepturile ? dar vad ca raspunsul mai trebuie sa astepte.
.
1. - Intrebarea nu v-am pus-o ca sa va suparati dvs. sau sa ma aflu in treaba.
- In aceste 10 luni puteati sa faceti multe lucruri printre care si sa interveniti la Casa de Pensii care trebuia sa emita decizia de pensionare in 45 de zile de la data depunerii cererii.
- Apoi, dupa ce ati primit decizia de pensionare puteati sa o contestati.

2. Toate intrebarile sunt simple, raspunsurile sunt uneori mai grele deoarece nu exista toate datele necesare pentru un raspuns concret si corect.

3. - Va uitati in decizia emisa de medicul expert al asigurarilor sociale si vedeti cu ce data v-a propus la pensie de invaliditate.
- Acea data este data cu care trebuia sa primiti pensie de invaliditate.

4. Daca nu este asa mergeti la Casa de Pensii si cereti explicatii.

5. Ca moderator va mai spun ceva:
- nu este nimeni obligat sa raspunda intrebarilor puse pe forum;
- activitatea noastra este o activitate de voluntariat;
- raspunsurile se dau in functie si de timpul disponibil al consultantilor si de nivelul de cunostinte in domeniu etc.;
- de aceea trebuie sa fiti rabdator si intelegator si nu sa fiti ironic cu cei care va intind o mana de ajutor.

Alte discuții în legătură

Data deschiderii drepturilor de pensie sch sch Persoana X indeplineste conditiile de pensionare la limita varsta incepand cu data de 23 mai .Isi va continua activitatea, la acelasi loc de munca, pa baza ... (vezi toată discuția)
Este corectã data stabilirii drepturilor de pensie? nina_69 nina_69 buna ziua am primit decizia de pensiela limita de varsta in care se spune ca am depus dosarul cu data de 14.11.2012 iar dreptul acordarii cuantumului imi va ... (vezi toată discuția)
Cine depune dosarul de pensie pentru invaliditate? lbondila lbondila Buna ziua, Potrivit art. 82 din nr. Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii pensia se va acorda la cererea persoanei indrepatatite, dar conform ... (vezi toată discuția)