avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Oprire salariu pentru lipsa in gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Oprire salariu pentru lipsa in gestiune

Buna ziua!Lucrez la un Magazin alimentar si in fiecare saptamana facem inventar.dupa inventar semnam niste declaratii.pana acum nu prea au iesit bine inventarele si la lichidare ni se oprea o parte din bani.de curand s.a hotarat ca Toata suma sa ne fie oprita.e legal sa procedeze asa,chiar daca sums depaseste o treime din salariul?
Retinerea intregului salariu ca si retinerea unei cote-parti fara existenta unei hotarari judecatoresti irevocabile este o nelegalitate din partea angajatorilor.
In acest sens, daca se va proceda astfelm, dvs va trebui sa promovati o actiune in instanta pentru a va recupera banii opriti nelegal.
Pe Banii opriti ni se dau chitante...sa.I dam in judecata inseamna automat pierderea locului de munca..
Chiar daca vi se dau chitante, retinerea este nelegala.

Este optiunea dvs privind modul cum veti proceda in continuare. Lupta pentru dreptate nu inseamna intotdeauna pierderea locului de munca.
lipsurile din gestiune sunt ceva obisnuit in toata reteaua de magazine,,,,daca ne luam inima in dinti cum ii putem actiona in judecata?noi stim ca aceste lipsuri apar de la marfa care scade dar nimeni nu vrea sa inteleaga si sa ne dea un scazamant mai mare care sa acopere cat de cat lipsa.
Actiunea in instanta se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Pentru aceasta se va formula o cerere de chemare in judecata prin care se solicita instantei de judecata obligarea angajatorului la a da, la a face sau a nu face ceva.
Insa odata cu cererea de chemare in judecata, partea interesata va trebui sa prezinte instantei un proces verbal, ca dovada a faptului ca a participat la sedinta de informare cu privire la mediere.

Asadar, persoanele fizice sau juridice care vor sa deschida un proces sunt obligate sa incerce mai intai o solutionare pe cale amiabila a conflictului, prin mediere. Aceasta nu inseamna ca partile vor fi obligate sa parcurga toata procedura medierii inainte de declansarea unui proces, ci doar sa participe la aceasta sedinta de informare cu privire la posibilitatile de mediere a conflictului. Procesul nu va putea incepe fara parcurgerea acestei etape, in cadrul careia mediatorul va informa partile despre procedura de mediere, despre efectele acesteia si despre regulile aplicabile, explicandu-le beneficiile, astfel incat acestea sa poata lua o decizie in cunostinta de cauza daca vor sau nu sa urmeze procedura medierii.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Cum va proceda angajatorul ? oanaportar oanaportar Hristos a înviat ! În urma inventarierii anuale la bibliotecă, comisia de inventariere a constatat lipsa unor bunuri din Fondul documentar închis ... (vezi toată discuția)
Presedinte la comisia de inventariere bunuri -lipsa??? Ramona24 Ramona24 Salutii! Ce anume trebuie sa faca un presedinte la comisia de inventariere a bunurilor achizitionate de institutia lui si montate in alt ... (vezi toată discuția)
Inventar in timpul anului andreea_florentina andreea_florentina Buna ziua , Daca doresc sa fac un inventar la produsele din gestiune , documentele care se fac sunt similare cu cele de la invantarul anual? Trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)