Actiunea in instanta se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Pentru aceasta se va formula o cerere de chemare in judecata prin care se solicita instantei de judecata obligarea angajatorului la a da, la a face sau a nu face ceva.
Insa odata cu cererea de chemare in judecata,
partea interesata va trebui sa prezinte instantei un proces verbal, ca dovada a faptului ca a participat la sedinta de informare cu privire la mediere.
Asadar, persoanele fizice sau juridice care vor sa deschida un proces sunt obligate sa incerce mai intai o solutionare pe cale amiabila a conflictului, prin mediere. Aceasta nu inseamna ca partile vor fi obligate sa parcurga toata procedura medierii inainte de declansarea unui proces, ci doar sa participe la aceasta sedinta de informare cu privire la posibilitatile de mediere a conflictului. Procesul nu va putea incepe fara parcurgerea acestei etape, in cadrul careia mediatorul va informa partile despre procedura de mediere, despre efectele acesteia si despre regulile aplicabile, explicandu-le beneficiile, astfel incat acestea sa poata lua o decizie in cunostinta de cauza daca vor sau nu sa urmeze procedura medierii.
[ link extern ]