avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Posturi pentru pensionari in invatamant
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Posturi pentru pensionari in invatamant

Buna ziua, am o prietena care lucreaza ca si profesoara la un seminar catolic pana in acest an cand directorul a angajat o profesoara pensionara in locul ei si nu i-a mai dat avizul cultului prietenei mele sa poata profesa.Va rog sa imi spuneti daca prietena mea poate sa faca ceva in vederea recuperarii locului de munca?? Multumesc frumos
Daca este o institutie privata, decizia este a angajatorului.

Si nu, nu sunt supuse acelorasi prevederi legale, pt ca ele sunt autonome dpdv organizatoric, vezi art. 6 alin 3 legeA INVATAMANTULUI.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
ContSters214341, utilizator
Art.6 alin.3 din Legea nr.1/2011 --- :-/
art.6 (3) Conţinutul şi formatul actelor de studii sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Intr-adevar, legea prevede ca, cultele recunoscute de stat au dreptul de a organiza învăţământ confesional prin înfiinţarea şi administrarea propriilor unităţi şi instituţii de învăţământ particular, conform prevederilor prezentei legi.
Art 60, scuze.

Se pare ca art. 254 alin 12 zice cam asa :
(12) În învăţământul particular, validarea concursurilor şi angajarea pe post se fac de către conducerea unităţii de învăţământ particular şi se comunică, în scris, inspectoratului şcolar.

coroborat cu alin 3 care zice ca ocuparea se face prin concurs, ar rezulta ca e nevoie de concurs ptr ocuparea postului respectiv.
Intr-adevar, trebuia organizat un concurs , deoarece, in învăţământul preuniversitar de stat şi particular,deoarece posturile didactice se ocupă prin concurs organizat la nivelul unităţii de învăţământ cu personalitate juridică, conform unei metodologii-cadru elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, asa cum reiese din alin.3 al art.254 din Legea nr.1/2011.

Insa, este de discutat despre o astfel de metodologie.

Poate ar fi mai bine mai multe informatii despre cum a fost angajata acea persoana cu statut de pensionar si , in plus, precizarea daca seminarul este de stat sau privat.
Daca prietena dv. nu s-a prezentat la concurs, nu poate emite niciun fel de pretentii, nici pentru continuitate (avea nevoie de avizul CA al scolii), nici de rezervare a postului. Prin urmare, daca se prezenta la concurs si obtinea o nota peste 5, ar fi putut avea post in sistem, nu neaparat la acel colegiu,
In privinta scolilor private, acestea incheie contracte de munca, de regula, pe durata unui an scolar, rare sunt cazurile de CIM cu durata nedeterminata (de regula, sunt ale celor care au constituit organizatia), acestea fiind necesare pentru avizul de functionare si acreditare.
Regula este ca suplinirea nu asigura post in anul scolar urmator, iar evitarea concursului nu e o alegere potrivita.
Pensionarul este calificat si are dreptul sa predea inca 3 ani dupa ce a iesit la pensie, fara a se asimila suplinitorului.

Alte discuții în legătură

Suplinitor flori_minicards flori_minicards Buna ziua in luna octombrie am sustinut un concurs pentru educator nu am luat concursul dar am obtinut nota 6,25 iar o prietena 7,35 Doamna Directoare ne-a ... (vezi toată discuția)
Titularizare educatoare conf art 253 ne_interesant ne_interesant Sunt educatoare suplinitoare de 2 ani intr-o unitate de invatamant din mediul rural( 4 educatoare in total celelalte 3 sunt titulare), in 2010 am dat examen de ... (vezi toată discuția)
Pentru ca educatoare veche sa se intoarca xandraok xandraok buna ziua avem si noi o problema ,fetita mea este inscrisa la gradinita motoc din sctorul 5, acum este grupa mijlocie anul acesta sa schimbat conducerea iar ... (vezi toată discuția)