avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Modificarea kilometrajului auto - fapta penala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Modificarea kilometrajului auto - fapta penala?

O alta persoana decat mine (care a avut masina mea in comodat)) a dat cuiva acest autoturismul (sa-l tina in custodie, pana ii achita o datorie).
Am recuperat autoturismul prin instanta (pe o actiune in revendicare) fiindca cel la care a fost las auto pentru o datorie - in custodie -, nu voia sa mi-l restituie (mie nefiindu-mi opozabil actul incheiat intre cei doi).
Dupa ce mi-a fost predat de executorul jud.(am luat-o prin executarea silita), am dus masina imediat la un service autorizat . Din devizul de constatare reiese ca ..kilometrajul auto a fost dat inapoi de 4 ori!!!
La predare prin executor debitorul a declarat ca restituie masina exact cum a primit-o!

Exista vre-o fapta penala pentru modificarea kilometrajului, fara acordul meu?

Ms.
Cel mai recent răspuns: DanyD , utilizator 11:47, 15 Septembrie 2013
Da...Ar putea constitui infractiunea de inselaciune si/sau o alta infractiune, daca auto respectiv a fost folosit la savarsirea vreunei alte infractiuni. Insa va poate folosi doar la probarea faptului ca nu ati folosit-o dvs, care oricum era dovedit cu contractual de comodat si cu pv de inmanare a auto...Altfel, daca nu ati convenit o plata per/km sau alte elemente de reparatii sau alte asemenea clause in contractual de comodat, nu are o relevanta numarul de km....
Eu am dat masina in comodat persoanei nr. 1.
Aceasta persoana a dat-o persoanei nr. 2 pe un inscris de mana numit act de custodie, prin care persoana 1 se obliga sa-i restituie persoanei 2 niste bani si pana atunci lasa masina drept garantie (in custodie, nu in folosinta).
Eu am fost de acord sa las masina persoanei 2 (mi-au cerut acceptul in scris) doar pana expira contractul de comodat.
Persoane 2 nu a dorit sa mi-o restituie mie, spunand ca nu si-au recuperat datoria de la persoana 1.
Am obtinut-o in instanta pe o actiune in revendicare.
Am luat-o de la debitor cu executorul.

Acum persoana 2 zice ca nu a folosit masina (dar ea este efectiv distrusa de cat a folosit-o..persoana 2 fiind SC care vinde materiale de constructii ..iar auto este un camioneta!) si ca mi-o restituie cu acelasi nr. de kilometri cu care a primit-o.
Pot demonstra ca la data cand a fost lasata de persoana 1 in custodie (nu in folosinta) avea de fapt un nr de kilometri (exista verificari ITP..si altele).

In aceste conditii, considerat ca exista vreun aspect penal ref. la modificarea kilometrajului?
Ms.
Greu sa demonstrati cine a umblat la numarul de km, dar daca masina dvs este distrusa si considerati ca persoana 2 a incercat prin aceast procedeu de modificare al km sa va pacaleasca referitor la faptul ca a folosit sau nu masina, puteti incerca sa depuneti plangere penala.
Aspecte penale exista , asa cum a spus si colegul in postarea anterioara, insa nu ati mentionat ce anume defecte ati constatat ca are masina dvs. ?! Daca nu exista o paguba vadita, atunci este foarte greu de dovedit ca persoana 1 (comodatarul) nu a folosit masina in scopul pentru care I-ati dat-o....Nici nu ati mentionat daca in chitanta de garantie/custodie s-a precizat expres interzicerea folosirii auto de catre persoana 2.... e greu de apreciat insa, asa cum spuneam, daca nu exista nici o paguba/avarie la auto, atunci nu exista nici posibilitatea de a formula plangere cu sanse de reusita....
Personal vad aici o teapa. Ati speculat corect (juridic, nu moral !), m-as aventura sa spun ca abilitatea cu care ati procedat poate da ,,idei" si altora.. In fond legea te apara daca o cunosti. Despre modificarea afisajului kilometrajului : daca este un autoturism cu computer de bord se rezolva usor ! Un specialist si un soft expert va arata cand si ce modificari s-au facut. De mai multe nu aveti nevoie, sunt convins ca va veti descurca. Imi place cum incercati sa va folositi de lege : dupa ce l-ati tepuit, ii dati si ,,amenda" :D. Asa-i trebuie, sa mai dea bani cu dobanda nesimtita si cu o garantie/gaj care de fapt nu exista !
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2013
DlGoe, utilizator

Alte discuții în legătură

Am cumpărat o mașină cu kilometrajul modificat. ce pot face? Imperator12 Imperator12 Buna searaam cumparat o masina cu km modificati.la o săptămână de la cumpararea masinii am intrat pe un site de verificări auto si am observat ca la ... (vezi toată discuția)
Am aflat cu ocazia itp că mașina cumpărată avea kilometrajul dat înapoi. aș dori să o returnez, am șanse în instanță? IonutCirciu IonutCirciu Salut mi am cumpărat un golf 5 acum 5 luni și in bord avea 180.000km, am pus o pe tester nua găsit nimic in neregula bun, după ceva timp am avut și niște ... (vezi toată discuția)
Inselaciune la cumpararea masinii ttino ttino Buna ziua, Am cumparat in urma cu 2 saptamani un autoturism care are afisat pe bord un numar de km care nu este real (kilometrajul a fost mult dat inapoi). ... (vezi toată discuția)