avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuarea unui chirias dintr-o casa nationalizata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuarea unui chirias dintr-o casa nationalizata

Buna ziua,

Am urmatoarea speta: prietena mea Irina, a plecat din Romania in 1989 in Israel. Conform uzantelor din acea vreme, apartamentul a fost cumparat de statul roman pe o suma nesemnificativa. Prin anii 1998-1999 apartamentul a fost vandut catre o persoana X care locuia cu parintii in acel bloc; acea persoana X a devenit proprietar si si-a intabulat dreptul de proprietate, a facut si cadastru pe numele lui si a deschis rol fiscal pe numele lui la administratia financiara sector 3. Fosta proprietara, Irina, revine in tara, revendica apartamentul si il castiga in instanta, instanta obliga Primaria sa anuleze actul de vanzare cumparare cu actualul proprietar X si totodata obliga Primaria Mun Bucuresti sa stabilieasca valoarea de instrainare pe care trebuie sa o plateasca Irina (adica banii pe care i-a primit in 1989, in acord cu inflatia....); Irina cumpara apartamentul la valoarea stabilita de Primaria Mun Bucuresti, declara la administratia financiara sector 3 ca este proprietara si aduce sentinta, i se deschide pe numele ei rol fiscal cu nr de apartament.....Primaria ia banii de la Irina si face un proces verbal de predare apartament in care "uita" sa treaca si rectificarea cartii funciare a apartamentului. Fostul proprietar X nu doreste sa parasesca apartamentul, Irina deschide proces de evacuare iar instanta hotaraste ca timp de 5 ani sa-i inchirieze apartamentul fostului proprietar X sau sa-i puna la dispozitie o alta locuinta. Nedumerirea este mare: acest apartament, la administratia financiara are 2 proprietari si fiecare are rolul sau fiscal; deci statul incaseaza impozite de la amandoi; la cartea funciara nu se face rectificarea acesteia, fara proces; de ce, daca exista sentinte, chitanta descarcatoare de cumparare a apartamentului si un rol fiscal? instanta o obliga pe Irina sa-i inchirieze lui X in continuare casa, in conditiile in care pe tot parcursul proceselor care au durat ani de zile, vreo 8 ani, X nu a platit chirie nimanui....bun, Irina intelege si respecta sentinta data si daca Irina stabileste chiria la 300 eur (acesta este pretul in zona) si dl X zice ca nu doreste acest pret, ce face Irina? Cum poate Irina sa respecte decizia instantei? Ce poate face intr-o astfel de situatie?
Multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 04:34, 14 Septembrie 2013
Din pacate chiria nu se calculeaza la pretul pietei ci la un pret derizoriu.
si cine calculeaza aceasta chirie? irina (proprietar) cere cat considera, si daca respectivul domn X, nu vrea sa plateasca, ce face irina?
....si apoi cum rectifica cartea funciara irina, ca sa aiba si ea intabulat dreptul de proprietate ? cu aceasta sentinta si cu dovada ca au trecut 5 ani si un contract de inchiriere?
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2013
mihno, utilizator
eu imi amintesc ca am raspuns la acest topic..
cred ca-i mancati banii Irinei fara vreun drept...sau timpul nostru
stimate dle. milika,

nu cred ca ati raspuns la acest topic intrucat casa s-a vandut de stat dlui X pe legea 112; iar sentinta data de judecator, sentinta ce o obliga pe irina sa incheie un contract de inchiriere cu dl X vine ca urmare a unui proces de evacuare introdus de irina.....

scuze pentru dejanj dar nu sunt jurist, am cu totul alta meserie, si ca orice profan care nu stie...intreaba!

irina este prietena mea si nu-i mananc banii...ca nu am de ce! doar incerc sa o ajut intrucat avocatii pe care i-a avut pe parcursul timpului au vorbit aceasta limba inteleassa doar de catre dumneavoastra, profesionistii din domeniu! era sub nivelul dansilor sa o faca sa inteleaga procedurile si tot.....chiar pana si sentintele!

deci, daca considerati ca va pierd timpul, treceti mai departe...catre alt topic, nu este nevoie sa fiti rau! daca doriti si puteti sa ne ajutati, va multumim; daca nu, scutiti-ne!
Nu Primăria era obligată "să rectifice cartea funciară" ci noul proprietar, IRINA, cu hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă, solicita OCPI radierea vechiului proprietar şi întabularea ei(a IRINEI).
Pe de altă parte, cu respectiva hotărâre se face scoaterea din evidenţele fiscale a bunului, pentru fostul proprietar şi acesta va fi înregistrat ca şi chiriaş doar. Pentru acest lucru se face o cerere tip la administraţia financiară. Atâta vreme cât nu a fost prezentată nici o hotărâre la administraţie, figurează 2 proprietari şi se încasează taxele respective.
Pentru stabilirea şi cuantumul chiriei, aceasta este stabilită prin lege, în acest caz-OUG 40/1999 actualizată 2012 şi 2013( tariful de bază lunar fiind stabilit pe metrii pătraţi pe categorii de localităţi şi pe zone, aplicându-se un coeficient), Se va respecta nivelul maxim care nu poate depăşi 15% din venitul net lunar pe familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare Marta Tot Marta Tot In 2006, prin hot.def. si irev., persoanei X i s-a retrocedat apartamentul cumparat de persoana Y in baza L 112. Persoana X nu are rol fiscal, nu figureaza la ... (vezi toată discuția)
Impozit pe transfer de proprietate , cum plateste? safan safan Buna ziua, Sunt noul proprietar prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila al unui terean extravilan in raza mun. Moreni jud DB. Vechiul ... (vezi toată discuția)
Actele dupa partaj Thimeea Thimeea Buna ziua \\"atasat\\" divortului am incheiat cu fostul sot si o tranzactie pentru bunurile dobandite in timpul casatoriei. Va rog frumos sa imi spuneti ... (vezi toată discuția)