avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Elevii ’’cuminti’’ si ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Elevii ’’cuminti’’ si inventarul scolii

Am avut azi sedinta cu parintii si am ramas cu niste nedumeriri la care sper sa primesc raspunsuri. Precizez ca fiul meu incepe un nou ciclu de invatamant asa ca multumesc pentru compasiune – toti intelegeti ce vreau sa spun: cheltuielile sunt mult mai mari decat acelea obisnuite.

Doamna diriginta ne-a prezentat un proces verbal de predare-primire a clasei in care scria (redau aproximativ) si ca este interzisa degradarea obiectelor de inventar, a peretilor, podelei etc.
Mai scria ca (virgula) contravaloarea stricaciunilor se va imputa parintilor.

Noi am strans inainte de inceperea scolii bani pentru a repara peretii destul de degradati, pentru a zugravi si a repara bancile care erau şclemberite. Reparatiile au costat aprox. 600 de lei (doar reparatiile, pentru ca urmeaza schimbarea materialului textil de la jaluzele etc.) Dupa ce ne-a citit procesul verbal am zis ca se pare ca intr-adevar se platesc insa nu de catre cei care le fac ci de urmatoarele promotii. Nu as vrea sa se inteleaga ca am protestat sau ceva de genul asta. A fost o constatare.

Doamna diriginta a raspuns ca nu au mijloace sa le impute sumele, totul depinde de calitatea morala a parintilor faptasilor: care vor sa plateasca bine, care nu… asta e. Daca ceilalti parinti vor ca ai lor copii sa invete in spatii amenajate strang bani si repara, infrumuseteaza etc. Ne-a dat un exemplu: acum cativa ani 3 elevi de a VIII-a au stricat la sfarsitul anului scolar toate bancile din clasa lor, au mazgalit peretii cu spray pentru graffiti si… asta a fost. S-a reparat clasa tot cu ajutorul parintilor. Auzind asta mi-am zis ca in comparatie cu ei ai nosti predecesori au fost letargici :)

A mai spus ceva: ca in anumite situatii gardianul face procese verbale pe care le trimite parintilor copiilor cu probleme de disciplina; nu stia amanunte despre ce contin insa a zis ca nu au nici un efect pentru ca uneori acei copii le rad in nas si le spun ’’Si-asa n-aveti ce sa-mi faceti’’. Banuiesc ca daca ar fi PV de amenda le-ar mai dilua acasa dezinvoltura. Mi-a promis ca va face o copie dupa unul, cand o s-o am o dau si amanunte.

Intrebarile mele sunt:
- exista parghii legale pentru imputarea contravalorii stricaciunilor provocate ?
- ce fel de procese verbale fac politistii locali care pazesc scolile? Ca doar nu de constatare…

Mi se pare absurd ca pentru ruperea sau taierea florilor din spatiile verzi amenajate de primarii sa existe amenzi intre 200 si 500 de lei iar pentru distrugerea inventarului unei scoli, nu.
…nu ca florile n-ar trebui protejate, nu am nimic impotriva acelei dispozitii legale.

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2013
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 07:54, 25 Septembrie 2013

Vorbim de pagube materiale care nu se recupereaza de la cei direct vinovati. Am inteles cum e cu obligatia de supraveghere insa in aceasta situatie – distrugere cu buna stiinta – ar trebui sa se tina cont de faptul ca scoala incepe dupa cei 7 ani de-acasa.

As compara un copil cu o paine: parintele este brutarul iar scoala e cuptorul. Aluat prost plamadit + cuptor bun da acelasi rezultat gresit ca si cuptor prost + aluat bun, adunarea este comutativa.

Pe de alta parte observatia ca scolile sunt subordonate consiliilor locale este adevarata - astfel apare o alta intrebare: cine raspunde de conservarea patrimoniului lor? Parintii prin semnarea unui proces verbal de predare - primire a clasei? Nu cred.

Si daca totusi da, de ce cand apar acele stricaciuni nu pot fi recuperate de la vinovati? Semnaturile de luare la cunostinta a interzicerii degradarii (amuzanta exprimare) si a obligatiei de pastrare in buna stare a bazei materiale ar putea avea valoare mai mare decat pasta de pix consumata pentru a le pune pe hartie? Din punct de vedere juridic, vreau sa spun, ca de folosit e evident ca nu sunt folosite.

Va multumesc pentru raspunsuri.


Manu, se pot recupera, dar in urma unor plangeri facute de scoala, nu cu rugaminti.
Daca vrei un raspuns pentru "de ce nu", este pentru ca de cele mai multe ori strica unii de la care n-ai ce lua.
In ceea ce priveste atragerea raspunderii celui care trebuia sa supravegheze, e greu de raspuns. Dezastrele nu se fac in timpul orei, ci in pauze sau, mai grav, cand se chiuleste de la ore (clasa e in laborator, la sala de sport). Nu de putine ori se intampla atunci cand se afla in scoala, desi nu au ore (nu au nevoie de acordul cuiva ca sa treaca de gardian).
In privinta obligatiei de paza a bunurilor, evident ca scoala are obligatia de paza. Nu de putine ori dispar din scoli, pe timpul verii, scaune, perdele, se "imprumuta" piese pentru completarea mobilierului de la o clasa la alta sau jaluzele sau te miri ce-i trebuie cuiva.
In perioada verii se fac reparatii, se face igienizare, se zugraveste, se schimba ce e de schimbat. Nu garantez ca in perimetrul sau in incinta scolii este supraveghere permanenta.
Nemultumirea ta este nemultumire generala: parinti si profesori.
Nu inteleg un lucru: voi faceti igienizarea? Scolile primesc bani prin bugetele locale pentru reparatii si igienizare, uneori si pentru dotari. Oricum, sumele sunt consistente.
Am facut igienizarea si in clasa I si in clasa a V-a, nu m-am gandit niciodata sa intreb de ce noi... Inclusiv curatenia de dupa sau cea de inceput de an. Poate nu toate scolile primesc bani suficienti, nu stiu ce sa zic. Pe mine ma deranjeaza ca ajung clasele sa necesite reparatii capitale si astfel cheltuielile parintilor ''nevinovati'' sunt cam mari. Zici ca-i insuram B-)

Sigur ca practic este imposibil ca profesorii sa vada/stie tot ce se intampla in scoala. In cazuri ca acela descris de mine daca au distrus bancile prin scrijelituri (zic, nu stiu cum a fost) nu o fi fost niciun zgomot care sa atraga atentia.

Eu as vrea un raspuns despre procedura, ca au sau nu ce lua de la cei vinovati... asta e. Doamna diriginta a spus ca nu stie ce ar fi de facut; dupa raspunsul primit de la Adalbert mi-am zis ca nu are ce sa stie pentru ca raspunzatori sunt dascalii (generic vorbind). Eu m-as bucura daca i-as putea arata ca totusi au avea ce face macar ca sa ii sperie pe alti doritori de adenalina.

Insa atata timp cat exista parinti ca mine si ceilalti din ''clasa mea'', care platesc fara sa gandeasca... Nu mai zic nimic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
Ares-3, moderator
Pe procedura ... nu stiu ce sa zic. Abia acum se iau semnaturile parintilor, ceea ce le angajeaza raspunderea. Parerea mea e ca e complicat. Stiu ca exista niste hotarari judecatoresti care cangajeaza raspunderea parintilor pentru fapte savarsite de copiii lor in timpul orelor, dar trebuia sa actioneze conducerea scolii pentru a gasi vinovatul.
Se trimit parintilor copii dupa procesele-verbale de constatare, sunt convocati la scoala, se aplica sanctiuni disciplinare elevilor, iar parintii platesc/repara sau se depune plangere pentru distrugere si urmeaza o ancheta ... .
Iti inteleg punctul de vedere, dar priveste si partea buna: vor avea lucruri bune in urmatorii 4 ani. :)
Eu nu sunt de acord cu multe lucruri, cu reparatiile facute de diriginte cu clasa chiar nu sunt de acord, atata timp cat mai trebuie sa faca si scoala cate ceva.
Sa aveti succes in noul an scolar si sa va faceti mari! :)
P.S.: Este un articol in ROFUI care se refera la raspundere, dar o procedura clara nu a fost elaborata niciodata, urmand a se aplica, dupa caz, dispozitiile codului civil sau penal.
Am intrebat diriginta de ce nu ii da afara pe cei care tulbura ora. Mi s-a raspuns ca nu are voie. Nu are voie sa ii pocneasca, sa ii traga de urechi, sa ii jigneasca, sa ii dea afara. Cam ce ar putea sa faca?! Sa ia un megafon si sa ii urle la ureche sa fie cuminte?! - nu are voie. Dumneavoastra ce ati face in acest caz?

Alte discuții în legătură

Bullying la școală camelllia camelllia Buna ziua, am un copil clasa 5-a la un liceu. Am zis ca primele 2 luni sunt de acomodare, in special baietii incercand sa stabileasca niste ierarhii, dar in ... (vezi toată discuția)
Învãțãmânt - introducere camere video de supraveghere în sãlile de clasã lara12 lara12 Bună ziua, Aș dori să știu dacă această măsură este sau nu legală. În sălile de clasă, pe holuri și în curtea școlii s-au ... (vezi toată discuția)
Umilire copii la scoala RLS RLS Buna ziua, la o scoala gimnaziala din Satu Mare din lipsa salilor de clasa doua clase de a V-a se muta in fiecare ora in alta sala de clasa. Azi la ora de la ... (vezi toată discuția)