Am avut azi sedinta cu parintii si am ramas cu niste nedumeriri la care sper sa primesc raspunsuri. Precizez ca fiul meu incepe un nou ciclu de invatamant asa ca multumesc pentru compasiune – toti intelegeti ce vreau sa spun: cheltuielile sunt mult mai mari decat acelea obisnuite.
Doamna diriginta ne-a prezentat un proces verbal de predare-primire a clasei in care scria (redau aproximativ) si ca este interzisa degradarea obiectelor de inventar, a peretilor, podelei etc.
Mai scria ca (virgula) contravaloarea stricaciunilor se va imputa parintilor.
Noi am strans inainte de inceperea scolii bani pentru a repara peretii destul de degradati, pentru a zugravi si a repara bancile care erau şclemberite. Reparatiile au costat aprox. 600 de lei (doar reparatiile, pentru ca urmeaza schimbarea materialului textil de la jaluzele etc.) Dupa ce ne-a citit procesul verbal am zis ca se pare ca intr-adevar se platesc insa nu de catre cei care le fac ci de urmatoarele promotii. Nu as vrea sa se inteleaga ca am protestat sau ceva de genul asta. A fost o constatare.
Doamna diriginta a raspuns ca nu au mijloace sa le impute sumele, totul depinde de calitatea morala a parintilor faptasilor: care vor sa plateasca bine, care nu… asta e. Daca ceilalti parinti vor ca ai lor copii sa invete in spatii amenajate strang bani si repara, infrumuseteaza etc. Ne-a dat un exemplu: acum cativa ani 3 elevi de a VIII-a au stricat la sfarsitul anului scolar toate bancile din clasa lor, au mazgalit peretii cu spray pentru graffiti si… asta a fost. S-a reparat clasa tot cu ajutorul parintilor. Auzind asta mi-am zis ca in comparatie cu ei ai nosti predecesori au fost letargici :)
A mai spus ceva: ca in anumite situatii gardianul face procese verbale pe care le trimite parintilor copiilor cu probleme de disciplina; nu stia amanunte despre ce contin insa a zis ca nu au nici un efect pentru ca uneori acei copii le rad in nas si le spun ’’Si-asa n-aveti ce sa-mi faceti’’. Banuiesc ca daca ar fi PV de amenda le-ar mai dilua acasa dezinvoltura. Mi-a promis ca va face o copie dupa unul, cand o s-o am o dau si amanunte.
Intrebarile mele sunt:
- exista parghii legale pentru imputarea contravalorii stricaciunilor provocate ?
- ce fel de procese verbale fac politistii locali care pazesc scolile? Ca doar nu de constatare…
Mi se pare absurd ca pentru ruperea sau taierea florilor din spatiile verzi amenajate de primarii sa existe amenzi intre 200 si 500 de lei iar pentru distrugerea inventarului unei scoli, nu.
…nu ca florile n-ar trebui protejate, nu am nimic impotriva acelei dispozitii legale.
Cred ca cea mai simpla cale de a vedea ce se intampla ar fi aceea de a se depune plangere penala - a scris si trandafir2 despre asta. Si mai cred ca depinde mult de gradul de implicare al cadrelor si conducerii scolii.
Iti multumesc mult pentru mesaje si pentru urari, Elena :vishenka:
PS: Interesanta intrebarea lui GermanAlex, sunt curioasa ce raspunzi :)
Plangerea penala este raspunsul care ma satisface, dar nu se apeleaza la ea nici macar cand profesorii sunt loviti. De ce? Habar n-am.
Ca sa se ajunga la scaderea notei la purtare trebuie sa se parcurga niste proceduri pe parcursul carora poate interveni acel interval de 8 saptamani in care sa aiba un comportament adecvat, apoi s-o ia de la capat. Sigur ca se ajunge pana la urma si la asta, se discuta cu parintii (daca domniile lor accepta) sau ar trebui sa fie sesizata Directia de protectie a copilului si ... ghici! Directorii nu o fac, ca sa nu fie raportate cazurile la minister :( Efectul? Merge si-asa sau esti incompetent :)
Se incearca ceva masuri, am vazut ca e un protocol intre ISMB si Inspectoratul General al Politiei. Sa vedem ce va fi.
Off topic: nu pot sa postez toate mesajele. E o problema la mine?
Am facut igienizarea si in clasa I si in clasa a V-a, nu m-am gandit niciodata sa intreb de ce noi... Inclusiv curatenia de dupa sau cea de inceput de an
Uite ca pricopie decat a legalizat o practica intalnita la nivelul intregii tari:)
Practica strangerii banilor de la parinti, pe langa faptul ca este la fel de ilegala, dar si de practicata, ca si spaga, nu denota decat aceeasi lipsa de asumare a responsabilitatii scolii. Mie mi s-a acrit de scuza asta cu "lipsa fondurilor". Daca asta ar fi problema nu ar exista si cazuri care arata ca se pot face lucruri si fara sa ceri bani de la parinti. Totul tine de calitatea, implicarea si seriozitatea managementului scolii in cauza.
Bineinteles ca daca parintii "sar cu banii" de fiecare data cand este nevoie, scoala este linistita si nici nu prea mai are de ce sa vegheze sa nu se distruga lucrurile. Sau sa-si faca partea sa de educatie si responsabilizare a elevilor. E drept ca nu e simplu sa supraveghezi copiii, dar nici nu am vazut pe nimeni incercand macar, si am doi copii la scoala! Nu e nimeni in pauze pe holuri sau in curtea scolii, nici macar profesorul de serviciu, iar majoritatea profesorilor intarzie regulat la ore.
Pe mine ma revolta faptul ca scoala si profesorii fug de orice dificultate si raspundere. Cei 7 ani de acasa sunt vitali, dar nu toti copiii provin din familii care pot asigura aceasta educatie initiala. Scoala are ca principala menire educatia, nu doar instruirea elevilor. Peste tot elevii problema sunt eliminati, nu se preocupa nimeni de integrarea lor. Nu asta ar trebui sa faca scoala? Sa suplineasca si sa completeze educatia de acasa?
Si scuza cu lipsa posibilitatilor de sanctiune este falsa. Chiar am citit regulamentul scolar, pentru ca mai avut discutia asta in alt context. Sanctiuni se pot aplica, de la unele marunte la unele mai grave, dar si aici e mai comod sa pasezi pisica parintilor. Fetita mea mai mare este eleva la un colegiu renumit. Existau in clasa cativa colegi mai galagiosi, departe de a fi elevi-problema. Incepand cu parintii celorlati copii si continuand cu diriginta, au fost facute presiuni puternice asupra parintilor acelor copii in directia mutarii in alte scoli. Mie nu mi se pare normal sa pretinzi ca un profesor in ora caruia se vorbeste (ca nu se intampla altceva) nu are nicio parghie sa disciplineze elevul respectiv. Dar si aici vorbim de vocatie, de pregatire, de implicare, de modul in care intelegi sa-ti faci meseria. Salariile sunt mici, e drept, dar tot profesor/dascal te numesti. Altfel poti sa-ti cauti un alt loc de munca. Sa nu mai asteptam nimic de la nimeni pentru ca e prost platit?
Concluzie, cu scuze, Manu :vishenka:, pentru ca am deviat de la ceea ce doreai tu ca raspuns: principala problema e abdicarea scolii de la sarcina ei primordiala, aceea de educare a copiilor, pe un fond general de lipsa a reperelor morale si de educatie precara a societatii in ansamblu. In astfel de vremuri rolul scolii ar trebui sa fie cu atat mai important.
E normal ca profesorii fug de raspundere. Nu ii platesti si nu le dai drepturi sa faca ceva, sa decida. Isi bat joc de ei cum pot, le promit 50% si le taie 30%. La scoli nu le dai bani. Cum sa se repare lucrurile din scoala. Prin rugaciuni sau psalmi?! Si colac peste pupaza acum daca starng bani iau mita. Deci parinti, ori faceti voi ori, nu va face nimeni, ori reparati voi, ori nimeni, ori va educati voi copiii ori nimeni.
Bullying la școală
camelllia
Buna ziua,
am un copil clasa 5-a la un liceu. Am zis ca primele 2 luni sunt de acomodare, in special baietii incercand sa stabileasca niste ierarhii, dar in ... (vezi toată discuția)
Umilire copii la scoala
RLS
Buna ziua, la o scoala gimnaziala din Satu Mare din lipsa salilor de clasa doua clase de a V-a se muta in fiecare ora in alta sala de clasa. Azi la ora de la ... (vezi toată discuția)