Am avut azi sedinta cu parintii si am ramas cu niste nedumeriri la care sper sa primesc raspunsuri. Precizez ca fiul meu incepe un nou ciclu de invatamant asa ca multumesc pentru compasiune – toti intelegeti ce vreau sa spun: cheltuielile sunt mult mai mari decat acelea obisnuite.
Doamna diriginta ne-a prezentat un proces verbal de predare-primire a clasei in care scria (redau aproximativ) si ca este interzisa degradarea obiectelor de inventar, a peretilor, podelei etc.
Mai scria ca (virgula) contravaloarea stricaciunilor se va imputa parintilor.
Noi am strans inainte de inceperea scolii bani pentru a repara peretii destul de degradati, pentru a zugravi si a repara bancile care erau şclemberite. Reparatiile au costat aprox. 600 de lei (doar reparatiile, pentru ca urmeaza schimbarea materialului textil de la jaluzele etc.) Dupa ce ne-a citit procesul verbal am zis ca se pare ca intr-adevar se platesc insa nu de catre cei care le fac ci de urmatoarele promotii. Nu as vrea sa se inteleaga ca am protestat sau ceva de genul asta. A fost o constatare.
Doamna diriginta a raspuns ca nu au mijloace sa le impute sumele, totul depinde de calitatea morala a parintilor faptasilor: care vor sa plateasca bine, care nu… asta e. Daca ceilalti parinti vor ca ai lor copii sa invete in spatii amenajate strang bani si repara, infrumuseteaza etc. Ne-a dat un exemplu: acum cativa ani 3 elevi de a VIII-a au stricat la sfarsitul anului scolar toate bancile din clasa lor, au mazgalit peretii cu spray pentru graffiti si… asta a fost. S-a reparat clasa tot cu ajutorul parintilor. Auzind asta mi-am zis ca in comparatie cu ei ai nosti predecesori au fost letargici :)
A mai spus ceva: ca in anumite situatii gardianul face procese verbale pe care le trimite parintilor copiilor cu probleme de disciplina; nu stia amanunte despre ce contin insa a zis ca nu au nici un efect pentru ca uneori acei copii le rad in nas si le spun ’’Si-asa n-aveti ce sa-mi faceti’’. Banuiesc ca daca ar fi PV de amenda le-ar mai dilua acasa dezinvoltura. Mi-a promis ca va face o copie dupa unul, cand o s-o am o dau si amanunte.
Intrebarile mele sunt:
- exista parghii legale pentru imputarea contravalorii stricaciunilor provocate ?
- ce fel de procese verbale fac politistii locali care pazesc scolile? Ca doar nu de constatare…
Mi se pare absurd ca pentru ruperea sau taierea florilor din spatiile verzi amenajate de primarii sa existe amenzi intre 200 si 500 de lei iar pentru distrugerea inventarului unei scoli, nu.
…nu ca florile n-ar trebui protejate, nu am nimic impotriva acelei dispozitii legale.
REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ªI FUNCŢIONARE A UNITÃŢILOR DE ÎNVÃŢÃMÂNT PREUNIVERSITAR
Secţiunea a 6-a
Sancţiunile aplicate elevilor
Art.118. (1) Elevii care săvârşesc fapte prin care se încalcă dispoziţiile legale în vigoare, inclusiv regulamentele şcolare, vor fi sancţionaţi în funcţie de gravitatea acestora..
(2) Sancţiunile care se pot aplica elevilor sunt următoarele :
a) observaţia individuală;
b) mustrare în faţa clasei şi/ sau în faţa consiliului clasei/ consiliului profesoral;
c) mustrare scrisă;
d) retragerea temporară sau definitivă a bursei;
e) eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile;
f) mutarea disciplinară la o clasă paralelă, din aceeaşi şcoală;
g) mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ, cu acceptul conducerii unităţii primitoare;
h) preavizul de exmatriculare;
i) exmatricularea.
(3) Toate sancţiunile aplicate elevilor sunt comunicate, în scris, părinţilor/reprezentantului legal.
Doamna mediator, va inteleg furia, dar n-ati citat tot, mai este un art. care spune de la ce clasa e posibila o anumita sanctiune. Mai sunt si alte ordine de ministru care stipuleaza clar ca orice sanctiune se aplica cu acordul directorului, al consiliului profesoral s.a.m.d.
Manu, ma retrag din discutie, nu vreau sa continui pe tonul doamnei, dar nu inainte de a preciza ca domnii mediatori fac presiuni acum sa faca medierea si in scoli, astfel incat sa devina imposibila aplicarea sanctiunilor.
Stiu ca nimeni nu e multumit, dar n-am vazut un parinte sa ceara puterii norme clare de interventie a scolii in situatii care depasesc cadrul procesului de invatamant. Dimpotriva, vin cu tot felul de propuneri si presiuni ca profesorii sa fie si mai ingraditi. De ce nu sunteti multumita, doamna, ca doar de la presiunile parintilor s-a ajuns la acest nivel de violenta, nu de la profesori? Sigur, toata lumea vrea libertati pentru sine si obligatii doar pentru ceilalti.
Daca vrei sa continuam dialogul, Manu, o putem face pe privat. :kissing:
@german_alex, si buchetul de flori de la premiere este considerat mita!
Doamna mediator, Pricopie n-a legalizat nimic, desi se lauda ca va face posibila sponsorizarea directa, ca forma legala, nu fondul clasei/scolii!
Imi pare rau ca percepeti ceea ce am spus ca o manifestare de furie. Nu am nicun interes in discutie in afara celui de parinte, iar furia chiar nu ma caracterizeaza.
Nu am postat in prezentul topic cu intentia de a ma razboi cu cineva sau de a combate ceea ce au spus altii. Fiecare are dreptul la propria parere, fara a intra neaparat in disputa cu ceilalti.
Regret neintelegerea si ma retrag, la randul meu, cu dezamagire, insa.
Fetelor, nu… Comunicarea virtuala pacatuieste prin faptul ca e lipsita de intonatie si mimica celui care ''vorbeste'' deci de multe ori pacaleste sau inseala. Asa cred ca se intampa si acum. O cred pe Irina ca n-a vrut sa scrie nimic agresiv si in acelasi timp inteleg si sensibilitatea ta, Elena, cand se dezbat asemenea subiecte. Va rog frumos, frumos, cat pot eu de frumos, nu va suparati una pe alta si nu ma parasiti. Am facut cafea: :coffee: :coffee: :coffee:
Am deschis discutia cu scopul de a gasi raspunsuri sau chiar solutii la o problema concreta, nu atat pentru mine personal (am platit, e gata de mine B-) ) cat pentru doamna diriginta si pentru scoala. Ma bucur ca dezvoltam subiectul, orice dezbatere poate fi folositoare. Eu sunt un parinte care cere puterii sa gaseasca solutii pentru atragerea raspunderii vinovatilor in cazurile de distrugere sau vandalism din scoli. As vrea sa se termine cu pasarea raspunderii de la parintii la profesori si invers; orice ar spune Codul Civil despre asta, atunci cand un plod tembel rupe o banca la scoala in pauza nu e vinovat profesorul de serviciu ci parintele care l-a crescut. Drept pentru care trebuie sa plateasca.
Cred ca ministrii invatamantului respira doar heliu.
Ok, ok! :)
Mmmm, buna cafeluta!
Imagineaza-ti ca sunt profesori care au adus bunuri in scoli, din sponsorizari, din banii lor, din banii copiilor. Exact acelasi lucru se intampla cu ele, iar despagubiri nu plateste nimeni. De ce? Adesea dirigintii nu se implica in disciplina clasei, adesea fac tot ce pot, dar directorul nu trimite adresele, alteori parintele in cauza ajunge la ISJ cu reclamatii de-ti sta mintea in loc. De la litera legii pana la realitatea de fapt e cale lunga.
O cale ar fi ca presedintele comitetului de parinti sa incheie un protocol cu scoala, astfel ca acea clasa sa ramana in aceeasi sala pana la sfarsitul ciclului de invatamant, iar clasa sa fie sub cheie. Se stie ca salile de clasa sunt folosite la comun, situatie in care nimeni nu-si asuma nicio raspundere. Imprejurarea ca in acea sala ar fi doar doua clase (cei mici de dimineata si cei mari dupa-amiaza), reduce drastic posibilitatea ca autorul sa fie necunoscut.
In ceea ce priveste plata reparatiilor sau inlocuirea bunului, va las pe voi sa apreciati daca ar trebui sa le plateasca profesorii asa cum sugera cineva mai sus. As remarca doar ca si parintele isi pedepseste cumva copilul daca a gresit, scoala de ce ar trebui sa n-o faca? Doar pentru ca cineva trebuie scos responsabil pentru fapta unui copil needucat, altcineva decat acela care avea obligatia sa-l invete de mic sa nu distruga bunurile indiferent de proprietarul lor?
Fata de elev, nu se poate lua decat masura scaderii notei la purtare, de exmatriculat nu se pune problema, intrucat invatamatul este obligatoriu pana la clasa a X-a. Admitand ca i-am scazut nota la purtare, ce pot sa fac cu bunul stricat? El este obiect de inventar, pe care cineva trebuie sa-l repare sau sa-l inlocuiasca. In mod normal, asta ar trebui s-o faca cel care l-a stricat, dar daca nu are cu ce?
Politia nu se implica decat daca scoala reclama. Scoala NU reclama, din motivele expuse pe parcurs. Daca tot tin atat de scaune printr-o falsa imagine de priceputi, voi, parintii, ii puteti obliga sa foloseasca instrumentele de care dispun si sa-si faca treaba. Incheiati proces-verbal si la sfarsitul anului scolar, in care precizati starea bunurilor.
Bullying la școală
camelllia
Buna ziua,
am un copil clasa 5-a la un liceu. Am zis ca primele 2 luni sunt de acomodare, in special baietii incercand sa stabileasca niste ierarhii, dar in ... (vezi toată discuția)
Umilire copii la scoala
RLS
Buna ziua, la o scoala gimnaziala din Satu Mare din lipsa salilor de clasa doua clase de a V-a se muta in fiecare ora in alta sala de clasa. Azi la ora de la ... (vezi toată discuția)