avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Elevii ’’cuminti’’ si ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Elevii ’’cuminti’’ si inventarul scolii

Am avut azi sedinta cu parintii si am ramas cu niste nedumeriri la care sper sa primesc raspunsuri. Precizez ca fiul meu incepe un nou ciclu de invatamant asa ca multumesc pentru compasiune – toti intelegeti ce vreau sa spun: cheltuielile sunt mult mai mari decat acelea obisnuite.

Doamna diriginta ne-a prezentat un proces verbal de predare-primire a clasei in care scria (redau aproximativ) si ca este interzisa degradarea obiectelor de inventar, a peretilor, podelei etc.
Mai scria ca (virgula) contravaloarea stricaciunilor se va imputa parintilor.

Noi am strans inainte de inceperea scolii bani pentru a repara peretii destul de degradati, pentru a zugravi si a repara bancile care erau şclemberite. Reparatiile au costat aprox. 600 de lei (doar reparatiile, pentru ca urmeaza schimbarea materialului textil de la jaluzele etc.) Dupa ce ne-a citit procesul verbal am zis ca se pare ca intr-adevar se platesc insa nu de catre cei care le fac ci de urmatoarele promotii. Nu as vrea sa se inteleaga ca am protestat sau ceva de genul asta. A fost o constatare.

Doamna diriginta a raspuns ca nu au mijloace sa le impute sumele, totul depinde de calitatea morala a parintilor faptasilor: care vor sa plateasca bine, care nu… asta e. Daca ceilalti parinti vor ca ai lor copii sa invete in spatii amenajate strang bani si repara, infrumuseteaza etc. Ne-a dat un exemplu: acum cativa ani 3 elevi de a VIII-a au stricat la sfarsitul anului scolar toate bancile din clasa lor, au mazgalit peretii cu spray pentru graffiti si… asta a fost. S-a reparat clasa tot cu ajutorul parintilor. Auzind asta mi-am zis ca in comparatie cu ei ai nosti predecesori au fost letargici :)

A mai spus ceva: ca in anumite situatii gardianul face procese verbale pe care le trimite parintilor copiilor cu probleme de disciplina; nu stia amanunte despre ce contin insa a zis ca nu au nici un efect pentru ca uneori acei copii le rad in nas si le spun ’’Si-asa n-aveti ce sa-mi faceti’’. Banuiesc ca daca ar fi PV de amenda le-ar mai dilua acasa dezinvoltura. Mi-a promis ca va face o copie dupa unul, cand o s-o am o dau si amanunte.

Intrebarile mele sunt:
- exista parghii legale pentru imputarea contravalorii stricaciunilor provocate ?
- ce fel de procese verbale fac politistii locali care pazesc scolile? Ca doar nu de constatare…

Mi se pare absurd ca pentru ruperea sau taierea florilor din spatiile verzi amenajate de primarii sa existe amenzi intre 200 si 500 de lei iar pentru distrugerea inventarului unei scoli, nu.
…nu ca florile n-ar trebui protejate, nu am nimic impotriva acelei dispozitii legale.

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2013
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 07:54, 25 Septembrie 2013
A fost buna? Mai fac! :coffee: :coffee:
Si una pentru Irina: :coffee:


O cale ar fi ca presedintele comitetului de parinti sa incheie un protocol cu scoala, astfel ca acea clasa sa ramana in aceeasi sala pana la sfarsitul ciclului de invatamant, iar clasa sa fie sub cheie.


Am propus ceva asemanator la sedinta si a fost consemnat in procesul verbal - dimineata foloseste sala o clasa de-a VI-a. Nu chiar asa restrictiv, am cerut ca sala sa stea inchisa in pauze iar accesul sa se faca doar cu profesorul care are ore acolo. Acum ma gandesc ca va fi greu spre imposibil sa se respecte pentru ca nu vad cum i-ar putea tine pe coridor in pauza tinand cont ca au ore consecutive. Daca as parintele unui copil din acea clasa as fi extrem de deranjata sa mi-l scoata pe hol cand suna si sa-l tina acolo. Ce sa faca? Sa alerge, sa se-mpinga pana suna de intrare? Au tot sa stea in clasa ca si cei din clasa ''mea''. Solutia ar fi asta cea scrisa de tine mai sus, sa nu mai intre nimeni insa nu cred ca e posibil. Nu sunt sali destule, nu ne pot asigura exclusivitatea folosintei.

Pe masura ce discutam inteleg ca ne invartim in cerc numai si numai din cauza sistemului prost gandit care a transferat aproape total responsabilitatile de educatie ale parintilor pe seama scolii. Asta a generat tacticile de ascundere a gunoiului sub pres pe care le folosesc uneori cadrele didactice ca sa-si salveze postul sau scaunul.

Manu, pentru ca esti la fel de draguta si de eleganta ca intotdeauna, simt ca iti datorez o explicatie. Vreau sa completez, sperand ca voi fi ceva mai inteligibila in exprimare, spunand ca respect profesorii dintotdeauna, cum respect orice profesionist care isi face treaba cu pricepere si responsabilitate. Sarcina lor e cu atat mai grea cu cat lucreaza cu copiii, stim toti cat este de dificil.

Am vrut doar sa spun ca educarea copiilor nostri este o sarcina comuna. Profesorii si parintii sunt parteneri in aceasta "intreprindere" si isi datoreaza reciproc sprijin si respect. Unii profesori nu accepta acest parteneriat, asta este o realitate pe care am constatat-o personal. Sigur ca nu toti.

Acolo unde familiile nu pot asigura macar cei 7 ani de acasa, scoala ar trebui sa preia aceasta problema. Nu alege nimeni in ce familie se naste, insa toti copiii ar trebui sa aiba o sansa minima de a fi ajutati sa depaseasca acest eventual handicap. Fara a fi furioasa, spun din nou ca ma revolta excluderea acestor copii din randul colectivitatilor, fara a incerca in mod real integrarea lor. Orice copil merita o sansa.

Sigur ca sustin ideea ca responsabilii trebuie sa suporte consecintele faptelor lor. Nu stiu sa-ti spun exact cum se poate face asta, dar ai primit diverse opinii, poate vor mai interveni si altii cu pareri. Spun doar ca lucrurile trebuie tratate de la radacina, inainte de a sanctiona trebuie sa educi, cu priceperea si daruirea pe care profesia de dascal ar trebui sa le implice, daca parintii nu au aceasta capacitate.

Copiii mei au cei 7 ani de acasa, eu mi-am facut treaba de parinte si mi-o fac in continuare. Nu au facut niciodata boacane la scoala, insa daca ar face-o (desi ma indoiesc, pentru ca ii cunosc), as suporta consecintele. Ma astept insa sa ii stiu in siguranta acolo, din toate punctele de vedere.

Multumesc pentru cafea! :bow:
Manu, eu ma refeream la pauzele dintre schimburi si in perioada vacantelor. Daca ceva se strica pe tura celor de dimineata, e obligatoriu sa se consemneze in registrul de serviciu pe scoala, pe care il completeaza echipa de serviciu de pe tura de dimineata. Acelasi lucru trebuie sa faca si profesorii de serviciu de dupa-amiaza.
Serviciul pe scoala nu e optional, iar ca sarcini administrative sunt asigurarea cataloagelor si inspectia salilor de clasa de pe fiecare palier. Se poate tine evidenta bunurilor si a starii acestora.
Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2013
elena138, utilizator
Buna dimineata!

Draga Irina, ai dreptate. Doar dascalii cu vocatie pot suplini (uneori, reusita nu e garantata) nepriceperea / neimplicarea parintilor in educarea copiilor. Avem, n-avem destui astfel de profesori? Nu stiu insa poate ar trebui prevazute sanctiuni si pentru parinti ca din cate inteleg cele pentru profesori sunt clare si multe. Doar pentru absenteism apar masuri concrete care ard la buzunar – se diminueaza sau chiar se sisteaza alocatiile de sustinere insa cate familii beneficiaza de astfel de alocatii? Putine; plus ca nu doar absentele sunt o problema, uneori si prezenta este :) Ia sa fie amendat parintele pentru ca progenitura injura profesorul, oare mai sta pasiv?
Sau daca nu sanctiuni, altfel de masuri – poate sedinte obligatorii (sub amenintarea amenzii) la un psiholog atat cu copiii violenti fizic sau verbal cat si cu parintii lor. Sa fie educati si parintii, acolo cred eu ca e radacina.

Draga Elena, chestia cu pauzele am inteles-o in punga. Scuze pentru neatentie! Si multumesc mult pentru detalii, incep sa pricep cum functioneaza sistemul.
Manu, :kissing:
Sa fie educati si parintii, acolo cred eu ca e radacina
.

De la mine ai o adanca plecaciune! Da, aici este problema, ca nu ofera suport, ci devin cobeligeranti :(

Sa ne intelegem: vorbim de copiii care provoaca probleme, nu de ceilalti. Cei educati si cu parinti constienti si implicati ajung si ei victime la un moment dat.

Daca pot sa-ti mai fiu de folos cu ceva, cu mare drag!
Toate cele bune si sa fie bine! :)

Alte discuții în legătură

Bullying la școală camelllia camelllia Buna ziua, am un copil clasa 5-a la un liceu. Am zis ca primele 2 luni sunt de acomodare, in special baietii incercand sa stabileasca niste ierarhii, dar in ... (vezi toată discuția)
Învãțãmânt - introducere camere video de supraveghere în sãlile de clasã lara12 lara12 Bună ziua, Aș dori să știu dacă această măsură este sau nu legală. În sălile de clasă, pe holuri și în curtea școlii s-au ... (vezi toată discuția)
Umilire copii la scoala RLS RLS Buna ziua, la o scoala gimnaziala din Satu Mare din lipsa salilor de clasa doua clase de a V-a se muta in fiecare ora in alta sala de clasa. Azi la ora de la ... (vezi toată discuția)