avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retragere marturie mincinoasa prin semnatura martorului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retragere marturie mincinoasa prin semnatura martorului

Intampin o situatie probabil des intalnita in justitie: declaratie de martor mincinoasa. Paratii au adus 2 martori care declara ca in urma cu 38 de ani, au construit o magazie pe linia hotarului dintre doua proprietati vecine. Eu am citit declaratia martorilor in dosar.

Eu in calitate de reclamant sunt convins ca marturia lor este mincinoasa si le-am cerut retragerea declaratiilor lor amintindu-le ca marturia mincinoasa este infractiune art 260 CP insa au sansa sa retraga declaratia inaintea unei hotarari, fara a fi pedepsiti.

Unul dintre martori, desi a declarat in instanta ca personal a construit magazia pe vechiul gard, intr-o discutie avuta cu dansul (am inregistrat discret discutia), mie imi spune ca nu a declarat asa ceva in instanta si ca de fapt el a sapat doar santul. Adaug ca oricum Nu era nevoie de sant, magazia neavand temelie.

Deci nu-mi recunoaste ce a declarat in instanta contra mea.

Eu pregatisem/imprimasem acasa o cerere de retragere a declaratiei in dublu exemplar pe care intentionam sa i-o dau sa mi-o semneze. I-am propus verbal sa retraga marturia mincinoasa. El a zis ca nu isi retrage marturia ca el nu a declarat asa ceva in instanta.

Ca sa ma convinga ca el nu minte, desi sunt convins ca minte, imi cere o hartie si un pix sa imi arate cum semneaza dansul. A insistat sa-mi arate semnatura lui.

Eu aveam in mana cererea de retragere a declaratiei de martor din dosar (in dublu exemplar) cu numele lui, CNP, adresa si alte detalii in care recunoaste ca a dat o declaratie mincinoasa, ca a primit bani de la parati (de altfel mi-a confirmat primirea banilor "300 de franci", si a unei portii de mancare, fiind inregistrat audio desigur).

Ii dau pixul si celel doua foi sa-mi arate semnatura. Evident, era preocupat de semnatura, asa ca nu a citit ce scrie pe acele doua foi. Martorul imi semneaza o data pe prima foaie. Apoi o semneaza si pe a doua ca sa imi arate ca semnatura este identica. Cand a semnat cele doua foi, era de fata si cineva din familia mea, in masina si a vazut ca martorul a semnat de buna voie pe rand cele doua foi, dar fara sa le citeasca.

Ma regasesc acum cu doua exemplare de cerere de retragere a declaratiei de martor semnate de martorul mincinos.

Ce parere aveti ? Pot sa depun cererea de retragere la dosar ca sa fie luata in calcul de judecator ? Mentionez ca semnaturile sunt autentice.

Pot depune si o parte din inregistrarea audio in care declara altceva decat declarase initial in instanta ?

Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
marturie, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihail2803 , utilizator 00:14, 30 Septembrie 2013
Va multumesc mult pentru raspunsurile dvs.

Ieri am fost la judecatorie la termen si am anuntat presedinta de faptul ca declaratille martorilor sunt false si intentionez rapid sa depun plangere penala. Voi adauga la plangerea penala si o copie a declaratiilor mincinoase date de catre martori in fata instantei.

Asadar, sper sa procedez corect, voi face o singura plangere penala in care voi cere anchetarea penala a ambiilor martori.

Intrucat unul dintre martori a recunoscut ca a fost platit, ma intreb daca nu ar fi bine sa adaug in plangere si numele celui care l-a corupt, art 261 CP. ?! Dar, numele exact nu il cunosc deoarece poate fi ori fiul paratilor ori sotia paratului, parte in dosar.
Pot sa cer in plangere procurorului sa afle dansul cine i-a corupt pe martori si sa se autosesizeze ?

Procesul va continua in paralel dar separat, cu ancheta penala.

Ai grija in ce te bagi !!! nu de alta insa fapta ta poate fi considerata amenintarea martorului, constrangerea lui sa dea sau sa faca ceva ceea ce in mod firesc nu ar fi facut ! eu te-as sfatui sa faci altceva ... insa vad ca ai luato pe un drum gresit, cu intimidari de martori - spunand ca fapta de a da marturie mincinoasa, bla bla bla - este penala --- dar sa stii ca mai penala este fapta ta, si anume ca vrei sa cumperi martorul si sa il faci sa isi retracteze marturia - trimitandul automat dupa gratii !!! prost ar fi martorul, chiar si mincinos , sa se suceasca - dupa placul tau !!! incaodata ai grija ce faci si in ce te bagi --- !
Apropo , tu crezi ca procurorul este cumva, secretarul tau ? ii cer sa faca sau sa faca asta sau asta ? bai frate infantil esti ! depune plangerea la procuror si lasal pe el sa faca ceea ce trebuie - tu scie in memoriu ceea ce vrei si gata ! dar sa nu te miri daca va veni si un NUP de acolo !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscrisuri florin 71 florin 71 Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in limita posibilitatilor cu un raspuns. O persoana s-a prezentat in instanta cu un inscris in vederea dobandirii ... (vezi toată discuția)
Pretentii cu martori mincinosi Eyeobs Eyeobs 1.Ce se poate face contra unui martor care semneaza o chitanta de mana la reclamant acasa, nefiind de fata la intocmirea chitantei iar in instanta recunoaste ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa parchet. xuser xuser pe scurt, sa zicem ca din cauza unor martori mincinosi (luati de buna credinta in ciuda probelor existente la dosar) procurorul dispune NUP/SUP... iar ... (vezi toată discuția)