avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoasterea copilului de catre tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoasterea copilului de catre tata

Buna ziua!Sotul meu are din rel anterioara o fetita de 4 anisori dar din pricina unor certuri intre ei el nu a fost trecut in cartificatul fetei ca tata! Acum ei doi au incepus sa vorbeasca si sa gandeasca altfel si mama fetitei este deacord ca el sa se treaca pe certificatul ei.Intrebarea mea este: Ce poate sa faca ca sa se treaca pe certificatul fetei?
HG 64/2011
Art. 30
(1) Inregistrarea naşterii se face în baza următoarelor documente:
[...]
d) declaratia de recunoastere a copilului născut în afara căsătoriei, dată de către tată în fata ofiterului de stare civilă care înregistrează nasterea sau la notarul public, din care să rezulte si numele de familie pe care îl dobândeste copilul, la care se anexează consimtământul mamei; în cazul tatălui minor acesta este asistat de reprezentantul legal;

La depunerea declaratiei trebuie prezentat certificatul de nastere al copilului in original pentru ca urmeaza a fi retras dupa ce se opereaza modificarea. Nu merge asa: Buna ziua, sunt Popescu Ion si am venit sa-mi recunosc copilul care se numeste Ionescu Gica si are CNP-ul xxx.
Daca ar incerca sa scoata un duplicat nu ar putea pentru ca nu are niciun drept recunoscut: nu e trecut in certificat. Pana cand doar ea figureaza in certificatul de nastere nimeni altcineva nu poate obtine duplicat decat cu procura speciala facuta tot de ea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2013
Ares-3, moderator
Sunt de acord sa fie recunoscut?

Nu , nu trebuie sa fie de acord mama pt a fi copilul recunoscut, nu asta spune legea. La starea civila insa, vor declaratia mamei data pe acel formular. Plus ca au de declarat si in legatura cu numele pt ca daca mama nu e de acord cu schimbarea numelui copilului, asta chiar nu il poate schimba tatal singur prin declaratie.
Apoi, poate e nevoie si de alte acte, ale mamei, ale copilului.. de ce sa fie complicat cand poate sa fie simplu ? daca tot se inteleg, de ce sa fie atat de greu sa nu o ia si pe mama cu el, ce-i face ?

#-o

Norme metodologice scoase din puţul gândirii

Ar trebui să fie date în aplicarea legii ...române, dar îţi vine să crezi că-s pentru legea chineză.

Acordul părinţilor priveşte NUMELE copilului sau NOUL NUME de familie al copilului în cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălat părinte (art. 450 Noul cod civil).

Ce s-a dorit ? Să nu mai fie plimbaţi părinţii prin instantă pentru o hotarâre judecătorească de încuviinţare a purtării NOULUI NUME dacă există ACORD. Instanţa să intervină doar în lipsa acordului părinţilor.

Ce au înţeles scriitorii de norme? Să ceară acord pe recunoaştere prin minunea de paragraf din anexa 41 #-o


Recunoaşterea e un act unilateral. Se poate face şi printr-un testament scris cu cuţitul, datat şi semnat pe-o piatră din fundul prăpastiei în timp ce mama sta la gura sobei. ªi e irevocabila, chiar daca ai ieşit viu de acolo.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2013
romascanu, moderator
Recunoasterea e un act unilateral, daca mama nu vrea sa-mi recunosc eu copilul, ce fac?
E absolut stupid, nu este nevoie prezenta mamei, iar anexa 41 este un model si nu un formular obligatoriu, mai ales ca incalca spiritul legii.
Faptul ca exista in ea si o portiune dedicata unui eventual acord al mamei nu presupune ca in lipsa acordului mamei tatal nu poate recunoaste copilul. Discutam strict de recunoastere si nu despre nume.

Art. 95. - Înscrierea menţiunii de stabilire a filiaţiei pe actul de naştere şi, după caz, de căsătorie şi de deces se face din oficiu sau la cererea celui interesat, în baza actului de recunoaştere sau a hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Asa incat, daca recunoasterea de poate inscrie si din oficiu, e clar ca mama nu trebuie sa fie de acord cu asta.

In plus, in sectiunea privitoare la modalitatea in care se fac mentiunile pe actul de nastere arata si "Ofiţerul de stare civilă care primeşte dispoziţia, întocmită potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 54, prin care s-a aprobat rectificarea actului, în vederea eliberării certificatului de stare civilă corespunzător, invită titularul, în termen de 48 de ore, pentru a-l ridica, pe bază de semnătură; certificatul de stare civilă anterior se retrage şi se transmite instituţiei emitente, în vederea anulării şi a efectuării menţiunii corespunzătoare pe marginea actului, la rubrica "Certificate eliberate".
Asa incat, dupa mine se poate face declaratia de recunoastere fara certificat de nastere in original sau copie, legea aratand calea prin care certificatul vechi se poate retrage.

E stupid ca un act unilateral sa depinda de o alta persoana; in acest caz as putea sa dau in judecata mama copilului pentru obligatia de a face, anume de a-mi permite sa fac un act unilateral. Ilogic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa imi recunosc copilul daca mama refuza sa se prezinte la notariat sau la starea civila cristipaul cristipaul Salut pe toata lumea cu respect,si astept raspunsuri de la cine doreste sa ma ajute sa stiu daca pot sa fac ceva sa imi recunosc copilul.Povestea mea este ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi are concubinul în privința minorului dacă nu apare în certificatul de naștere? anila1998 anila1998 salut, aș dori să aflu ce drepturi are tatal copilului in cazul in care... pe parcursu sarcinii nu afost alaturi... copilul nu poartă numele lui si nu ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii copilului cand tatal nu se afla in tara iar parintii nu sunt casatoriti ContSters100836 ContSters100836 Buna ziua. Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in urmatoarele zile. Problema este ca tatal copilului se afla in Australia, tara lui de origine si din cauza ... (vezi toată discuția)