avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Apartament la partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Apartament la partaj

buna ziua,

am urmatoarea problema.
am locuit cu fostul meu sot trei ani inainte sa ne casatorim. cu jumatate de an inainte de cununia civila, am cumparat o garsoniera. jumatate din bani au fost de la parintii lui, jumatate au fost partial economiile noastre sau imprumutati de la prieteni.
am divortat dupa 11 ani.
am dreptul sa cer jumatate din casa? sau am vreun drept la aceasta casa? in afara de cel de bun simt, pentru ca am muncit la ea?
daca da, cum imi cer acest drept?

de asemenea, avem luata in comun o masina, in timpul casatoriei, dar este trecut doar el pe acte. eu vreau sa-i dau diferenta si sa-mi vanda mie masina, dar sustine ca o vinde oricui, numai mie nu. am dreptul sa fiu primul cumparator?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:35, 2 Octombrie 2013
Va trebui sa ne spuneti pe numele cui este dobandit apartamentul. Cine este trecut in act ca si cumparator?

Despre masina, aceea este bun comun, chiar daca o singura persoana este trecuta in acte. Din pacate nu aveti un drept de preemtiune (drept de preferinta) la cumpararea auto.

Insa sotul nu o va putea instraina in timpul casatoriei, daca face acest lucru suma de bani pe care o va incasa va trebui adusa la masa partajabila si impartita intre fostii soti conform cotelor de contributie.
casa este cumparata pe numele lui.

divortul s-a pronuntat deja, masina este bun comun. as vrea s-o cumpar.
Pt masina puteti cere partajul, nu trebuie s- cumparati ca aveti deja o cota din ea. Cereti sa vi se atribuie la partaj si sa-i dati jumatate din cat ar costa.
Asupra ap, nu prea aveti drept de proprietate, ci numai de creanta ca practic i-ati dat bani si dvs sa cumpere, e greu sa dovediti altceva.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Octombrie 2013
gi-jane2, moderator
Da, doar dreptul la banii platiti il aveti.
Puteti face un partaj si sa va intelegeti.
In caz de proces va fi complicata situatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj dupa divort Zoita Balog Zoita Balog Am divorțat în 2013 dupa 4 ani de căsătorie. Dupa divorț am plecat in strainatate innainte de căsătorie am achizitionat un teren in valoare de 30.000€ ... (vezi toată discuția)
Partaj complicat? alexero alexero Buna ziua! Ma bucur ca exista acest site si multumiri celor ce l-au lansat ci celor ce il folosesc. Ma numesc Valeria si am facut se pare o prostie mai mare ... (vezi toată discuția)
Divort-partaj elisabeta11 elisabeta11 buna ziua! am 33 ani,sunt casatorit de 12 ani si un copil de 3 ani. Vreau sa divortez si vreau sa stiu daca bunurile dobandite in timpul casatoriei se impart ... (vezi toată discuția)