u.b.i.k. a scris:
Buna seara tuturor
Trebuie sa incep cu cateva precizari, deoarece se pare ca in prima mea postare am fost inexact si am creat oarecare deruta.
Discutia aceasta nu este despre validitatea unor tratamente sau practici, nici despre educatia stiintifica vs educatia religioasa, nici nu discutam daca copiii trebuie vaccinati sau supusi unui alt tratament. Nu discutam nici daca societatea poate impune parintilor sa-si supuna copiii unui anumit tratament alimentar, cultural, stiintific sau medical. ABSOLUT DELOC.
Aici discutam doar despre urmatorul aspect:
Persoanele cu capacitate de exercitiu deplina pot fi legal obligate sa consultate un specialist care sa hotarasca daca anumite acte, bunuri sau servicii ii pot fi accesibile solicitantului?
Atat.
Maestre, simtindu-ma direct vizata de criticile tale privind divagatiile de la subiectul propus, voi incheia tot printr-o … pseudodivagatie: atata timp cat medicina si farmacologia nu sunt stiinte exacte, noi ramanem cobaii monitorizati ai eforturilor specialistilor de a intelege aceasta minune numita om.
Legea ne limiteaza dreptul de a achizitiona unele medicamente in mod liber, fara reteta, tocmai pentru ca exista o multitudine de riscuri legate de administrarea oricarui medicament, riscuri pe care NU le-a prevazut nimeni (“reactie adversa neaateptata – o reactie adversa a carei natura, severitate sau evolutie nu corespunde informatiilor din rezumatul caracteristicilor produsului.”) Atata timp cat legea privind reforma in domeniul sanatatii defineste termenii reactie adversa grava si reactie adversa neasteptata, insasi medicina se declara neputincioasa in fata “bazdaganiilor” organismului uman, iar cadrul legal este in asa fel intocmit incat sa creeze premisele monitorizarii acestor reactii, sa poata stabili o relatie de cauzalitate intre posibilele reactii adverse si substanta care ar fi putut sa o determine. Daca Jane Doe moare de agranulocitoza declansata de algocalminul ingerat, macar OMS-ul sa poata sa-si faca statisticile si sa retraga (daca doreste) – daca se semnaleaza cazuri similare multiple – substanta cauzatoare de pe piata, dupa autorizarea sa. Cinic se reitereaza in mai toate directivele europene/internationale care contin norme de farmacolvigilenta (Dir 2010/84/UE; Reg. 1235/2010): “
Normele de farmacovigilență sunt necesare pentru protecția sănătății publice, în vederea prevenirii, depistării și evaluării reacțiilor adverse ale medicamentelor de uz uman introduse pe piața Uniunii,
deoarece profilul complet de siguranță al medicamentelor de uz uman poate fi cunoscut numai după introducerea pe piață a acestora. “, masuri pe care le ia cate un organism acreditat statal cum este ANM-ul.
Ca urmare, din punctul meu de vedere, putem vorbi doar de libertatea de a participa la acest macro-experiment, sau nu. Nu este si cazul in care in spetele in care ca parinte cu capacitate de exercitiu deplina ar vrea sa decida liber in probleme de sanatate ale copilului sau cu capacitate de exercitiu restransa, in cazul in care acelasi stat care este perfect constient de imprevizibilitatea unor reactii la orice medicament/tratament, a decis ca unul sau altul este obligatoriu, si va interveni coercitiv invocandu-se “interesul superior al minorului” pentru a impune masurile decise de aceste organisme mai mult/putin specializate.