Pe data de 3 decembrie ar trebui sa revin la serviciu dupa 2 ani de concediu de crestere a copilului. Mentionez ca in aceasta perioada la firma unde lucram s-a redus personalul foarte mult din lipsa de lucru. Ce ma asteapta ... somaj ... ?, ce este mai bine sa aleg ... ?
Ma refeream la anii in care am lucrat daca pot fi cumulati pentru a beneficia de somaj, avand in vedere ca eu am m-ai avut intreruperi, pauze, dupa care am reluat serviciu, schimband chiar angajatorul.
Dar despre anii lucrati in strainatate cu acte in regula (contributele au fost platite catre statul italian), pot fi luati acum in considerare sau doar cand ai dreptul la pensie ?
1. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume : Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii: a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj
2. Perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.
3. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
....
Incepand cu data de 01.11.2011 (aprox. cu 1 luna inainte sa nasc) s-a suspendat contractul in vederea efectuarii concediului de maternitate, in temeiul prevederilor art. 50 lit. a din Legea 53/2003 - Codul muncii.
Incepand cu data de 01.02.1012 (aprox. 2 luni de la nastere) s-a suspendat contractul in vederea efectuarii concediului pentru cresterea copilului pana la 2 ani, in temeiul prevederilor art. 51 lit. a, din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.
Intrebarea mea este: CAND TREBUIE SA REVIN EU LA SERVICIU ?