avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa tata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa tata

Buna ziua,
Am o problema pe care as dori sa o lamuresc... In 2009 tata a mostenit casa parinteasca dupa decesul mamei sale, fiind singurul mostenitor de drept. In acel an el era deja casatorit civil cu actuala lui sotie si ne mai avea pe noi, 2 fete din prima lui casatorie. Cu actuala sotie nu a mai avut nici un copil, ea avand un fiu din relatia anterioara, pe care tata nu l-a trecut pe numele lui. Casa este impartita in 2: parter si mansarda. Tata si-a dorit ca la parter sa stam noi, fetele, iar el si-a construit mansarda pt a sta cu sotia. Parterul este impartit in 2 parti identice: 2 dormitoare, 2 bucatarii, 2 bai si un hol comun pe mijloc. Problema noastra este urmatoarea: cum se va imparti casa intre noi fetele si actuala sotie, ce cota ii revine sotiei? parter:102 mp(fetele) iar mansarda 36 mp(sotia). daca sotia nu e de ac sa stea la mansarda se poate opune notarului?
Cel mai recent răspuns: mihaela_badea , utilizator 15:37, 9 Noiembrie 2013
doar sora mea locuieste acolo in jum de parter, in cealalta jum fiul ei si ea la mansarda. eu stasu in alt oras si as vrea sa-mi investesc in jum mea de parter.
modul în care veți împărți casa depinde de situația juridică a mansardei, respectiv dacă soția poate ridica pretenții asupra ei. a fost construită în timpul căsătoriei sau înainte de ea?

dacă a fost construită în timpul căsătoriei, fără a se folosi fonduri care erau cadouri strict pentru tatăl dumneavoastră, atunci soția poate ridica pretenții (fiind în drept) asupra mansardei. ca rezultat, ei îi revin 18 mp de mansardă ca bun comun. ca soție supraviețuitoare, îi mai revin 1/4 din restul imobilului, adică încă 30 mp (102 + 18=120/4=30 mp) având în final dreptul la 48 mp. în această situație ea își poate reține mansarda urmând să primească o sultă pentru diferență (12 mp).

dacă însă nu poate ridica pretenții asupra mansardei, atucni îi revin 102+36=138/4=34,5 mp iar dacă îi revine mansarda urmează să vă plătească ea o sultă pentru diferența de 1,5 mp

am făcut calculele în mp, fiind mai simplu de înțeles. în ambele cazuri se va lua în calcul diferența de valoare dintre parte și mansardă, ceea ce poate să determine diferite valori ale sultei.
initial tata a mostenit casa tatalui (parintii fiind despartitit) si a vandut-o, bani pe care i-a bagat in casa mamei lui. Mansarda a construit-o cand acesta traia. Apoi a decedat si mama lui si a fc act de mostenitor incluzand toata casa (parter+mansarda). Tata a facut asta pentru a sta noi fetele la parter si ei 2 sus. teoretic sotia ar trebui sa se multumeasca doar cu mansarda.
am aflat parerea sotiei... ea considera ca ei i se cuvin 75% iar copiilor 25%. e corect? sper sa nu ajung in instanta pe tama asta
in ce situatie ii revenea ei 75% ?

Alte discuții în legătură

Partaj mostenire mihaela_badea mihaela_badea Am facut de curand succesiunea dupa tata. Suntem 3 mostenitori: eu , sora mea si sotia lui(nu este mama noastra). Ea are cota 1/4 din casa, noi 3/4. M-ar ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte apartamentul intre surori? Hamarsold300 Hamarsold300 Daca A si B au avut impreuna un apartament si A a murit in 2016 si B in 2017, si au avut doua fete C si D , apartamentul se imparte in 2 parti, partea lui A ... (vezi toată discuția)
Partaj muresan_maria muresan_maria in urma decesului tatalui meu a ramas mama vitrega, si casa care este trecuta pe amandoua 50-50 intabulata.acum vrem sa vindem.problema care este ca impartirea ... (vezi toată discuția)