Buna seara tuturor!
Revin la un post mai vechi, dar e urgent si nu am vrut sa risc nimic.
Mama, recasatorita, impreuna cu tatal meu vitreg au "instrainat" casa cumparata impreuna catre fratele meu vitreg printr-un contract de intretinere. Se poate ataca in vre-un fel?
Si termenul de 3 ani de la decesul mamei e valabil?
Multumesc pentru orice sfat/raspuns.
Din pacate din punct de vedere legal nu prea vad care ar fi motivele pentru o actiune in anulare a respectivului contract, sau orice altfel de actiune legala. Este adevarat ca nu vorbim cu inscrisurile in fata, ceea ce face ca aceasta discutie sa ramana mai mult sau mai putin in abstract. Raspunsurile nu se pot referi la moralitate sau lipsa ei in situatia dv ci numai la speta in sine. medierea ar putea fi o solutie la fal de buna ca oricare alta, daca s-ar dori, dar, iertata sa fiu nu mi se pare ca doriti ceva concret, experienta de viata si profesionala imi spune ca doriti doar sa fiti ascultat, inteles, acceptat. Din pacate aici nu puteti primi decat sfaturi juridice, la obiect, concrete si.. reci, altfel ce fel de profesionisti am fi...
Eu sunt de acord cu dvs, in locul dvs. as deschide succesiune dupa mama si as solicita ca imobilul sa fie adus la masa succesorala, de fapt instrainarea catre un descendent cu incalcarea rezervei succesorale se considera(in vechiul cod civil art.845) donatie deghizata .Poate si judecatorul considera asa sau poate nu! in Romania nici legea nu e lege ce sa mai zici de dreptate!In noul cod civil s-a modificat ceva poate aveti noroc sa deschideti actiunea pe noul cod civil ati avea sanse mai mari de a obtine ceva din mostenire dar aveti nevoie de un avocat .
Ok, deci lipsesc foarte multe detalii si poate si d-aia majoritatea sfaturilor pe care le-ai primit sunt pe langa.
In primul rand, acum cat timp a murit mama?
Ai acceptat succesiunea?
Pentru ca pentru eventualul tau demers in functie de aceste date aflam daca nu cumva s-au implinit anumite termene si daca s-au implinit, nu se mai poate face nimic. Nu stiu totul pe din afara pentru ca sunt plecat din tara si nu am un cod in fata sa ma uit acum, iar pe net e complicat, dar in functie de datele pe care mi le dai iti pot raspunde.
Este foarte importanta data decesului, pentru ca in functie de acest lucru succesiunea este guvernata de vechiul sau noul cod.
Nu este vorba de nici o anulare a vanzarii cum spuneau unii mai sus, ci de reductiunea liberalitatilor excesive, cum ti s-a zis in ultimul mesaj cu care sunt de acord.
Argumentele tale, pe plan juridic (moral poate nu, dar nu cred ca e loc de asa ceva aici), sunt pe deplin intemeiate (pe noul cod, pe cel vechi nu-l stiu, sper sa nu fie mari diferente), daca nu cumva s-au implinit termenele de care ziceam mai sus.
Potrivit Noului Cod Civil, vanzarea cu clauza de uzufruct, intretinere sau cum o fi (repet nu am cod in fata, dar nu conteaza) catre descendenti este PREZUMATA donatie.
Fratele tau vitreg este fiul mamei tale, dupa ce s-a recasatorit, am inteles bine, da?
Deci cei de mai sus care iti spun ca trebuie sa dovedesti ca e donatie spun prostii. Donatia este prezumtata, deci fratele vitreg trebuie sa dovedeasca faptul ca a fost o vanzare reala si din ce am inteles instantele nu prea se lasa convinse de aceste lucruri.
Ce se intampla daca se considera donatie? Se va aduce la masa succesorala.
Insa nu intreg bunul, ci numai jumatate, cealalta jumatate apartinea tatalui, asupra careia tu nu ai niciun drept. In fine, neavand cod in fata, decat sa spun prostii, iti dau mai multe detalii, dupa ce imi raspunzi.
Mai mult, mai exista si institutia raportului donatiilor, care are ca scop pastrarea egalitatii intre fii la mostenire. Asta inseamna ca tu si fratele tau vitreg trebuie sa primiti cote egale din masa succesorala, asta daca nu mai exista alti legatari. Si asta tot apropo de ce e moral, poate e cam nedrept, dar e lege. Cui nu-i place, sa o schimbe.
Buna ziua.
Daca demonstrati faptul ca acea vanzare , a fost o simulatie,adica fratele nu a dat bani efectivi ,in urma acestei vanzari ,mascand astfel o donatie ,care putea fi atacata ,prin raportul donatiilor, puteti avea castig de cauza .Din pacate,vanzarile nu pot fi atacate prin raport, decat eventual ,anulate ,in conditiile de mai sus.Totusi,ca mostenitor legal,aveti parte de cota legala din mostenire, daca nu ati fost scoasa de la mostenire ,de catre defunct ,ramanand astfel fara vocatie succesorala .
Cu stima,
Marius Bote .
Stabilirea rezervei succesorale şi a cotităţii disponibile
(4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.
Aveti o baza legala foarte solida...orice donatie sau orice act ce se prezuma a fi donatie si care afecteaza rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari este atacabil. Este si normal sa fie asa...principiul liberalitatiilor excesive...care actioneaza chiar impotriva vointei defunctului...
Moral, imoral...mintea fiecaruia dintre noi are propriile valori, iar morala fiecaruia nu genereaza drept. Tocmai asta a fost ideea de baza a casatoriei, aparuta ca institutie acum mai bine de 2000 de ani in dreptul roman: conservarea averii...
Daca avem de face cu un contract cu titlu gratuit, cu atat mai mult poate fi atacat...
Parinti - copii
marbit
Buna ziua. Am si eu o mare problema; problema datorata increderii prea mari in unicul meu frate si \" distinsa\" lui sotie.
In anul 1999, eu, in urma ... (vezi toată discuția)