buna ziua - am si eu o rugaminte la dvs cine ma poate ajuta cu un sfat. urmeaza sa ma casatoresc si mama mea vrea sa-mi lase casa sub o forma in care sa nu poata fi atacata dupa casatorie nici de sotul meu sau de familia lui si nuci de fratele meu sau altcineva. pe ea o batea gandul unui act de donare. care act imi confera siguranta?
Drept de abitatie viagera presupune ca parintii isi rezerva dreptul de a locui in imobil panala sfarsitul vietii acestora. Dreptul de uzufruct viager, presupune faptul ca parintii au dreptul de folosinta al imobilului pana la sfarsitul vietii. Dumneavoastra nu puteti locui acolo decat cu acceptul lor.
Oricare ar fi modalitatile de transmitere a proprietatii, daca aceast act se face inainte de casatorie sotul nu are niciun drept la partaj. Singurii care ar putea ataca un astfel de act sunt fratii dumneavoastra. De aceea noi v-am recomandat un contract de vanzare-cumparare . Si doamna avocat v-a sfatuit foarte bine sa aveti si martori care sa ateste ca s-a platit pretul contractului de vanzare-cumparare, pentru ca fratii sa nu atace ulterior pe motiv ca a fost de fapt o donatie deghizata ( ca nu s-a platit un pret real).Sper ca m-am facut inteles acum.
CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE, daca parintii mai dispun si de alte bunuri in afara apartamentului. Este bine sa va luati insa niste masuri suplimentare pentru a limita posibilitatile da atac ulterior al actului. La cerere pot detalia
Martorii se duc la campie (sau la padure) daca se demonstreaza ca mama nu a cumparat nimic, nu a depus in banca si nici nu a lasat suma mostenire...
Asa incat, tot la donatie deghizata se ajunge.
Similar, o vanzare cu abitatie viagera se demonstreaza donatie usor... numai prin prezumtii nerasturnate.
Act care sa fie inatacabil nu exista intr-un stat de drept. UN act e cu atat mai bun insa cu cat e fact profesionist si reflecta pe cat posibil situatia de fapt.
ASta presupune sa fie facut de un profesionist. Care va poate arata variantele, va poate explica riscurile si dv. alegeti ce anume va asumati.
Vanzarea fara pret virat in banca se desface... si nu greu!
La notar, acesta specifica faptul ca s-a platit pretul si daca (din pacate!) el nu constata plata banilor cash. Daca asta se poate desface in instanta, ce anume ne poate duce la gandul ca un act cu martori nu se va desface???
:offtopic: Va rog nu mai deschideti acelasi subiect sau subiecte paralele pe aceeasi problema. Multumesc!