avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducere varsta la grupa 1 de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducere varsta la grupa 1 de munca

Buna ziua. As dorii sa adresez urmatoarele intrebari:
1. Daca mama mea a activat in perioada 1984-1998 in grupa 1 de munca, avand acte doveditoare( inscrisuri in cartea de munca si adeverinta de la locul de munca) iar in prezent doreste sa isi depuna dosarul de pensie, de ce reducere beneficiaza ? Noi stiam ca este de 6 luni la an insa ni s-a spus de la Casa de Pensii ca s-a cumulat gr.1 cu gr2. conform unei legi din 2010( nu stiu care) si reducerea este de doar 3 luni la an?
2. in prezent care este varsta standard de pensionare pentru limita de varsta la femei?
Cel mai recent răspuns: andrea_sb , utilizator 20:10, 3 Februarie 2014
14 ani de grupa I-a in procent de 100%,aduc o reducere cu 7 ani a varstei standard(62).
62-7=55 de ani limita de varsta(27/01/2016).
am intels asta va multumesc dar ceea ce vroiam sa stiu este daca faptul ca are zona de radiatii, care este un drept separat de grupa I, ii aduce vreo reducere la varsta de pensionare?
Legea 263/2010

ART. 57
(1) Fac exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) si persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani in zona I de expunere la radiatii sau de cel putin 17 ani in zona a II-a de expunere la radiatii, in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. b).
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de pensie pentru limita de varsta indiferent de varsta.

ART. 30
(1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:

b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;

Se poate pensiona la limita de varsta in orice moment,daca are cel putin 15 ani in zona I-a,sau 17 ani In zona II-a de radiatii.
Buna ziua. am intels ce spuneti dvs de cei 15 ani, dar ea nu are 15 ani are 14 ani in zona I iar eu am intrebat daca acesti ani (14) o ajuta cu ceva, din punct de vedere al reducerii varstei de pensionare? Deci inteleg ca este 15 ani sau nimic? Deci acesti 14 ani de zona nu ii aduc o reducere suplimentara fata de cea de gr I. (7ani) ?
1. Ati vazut ca legea spune ca trebuie minimum 15 ani in zona I.

2. Legea nu prevede exceptii pentru mai putin de 15 ani.

Alte discuții în legătură

Pensie ailicec ailicec daca am lucrat 12 ani grupa I si 9 ani grupa a II-a, daca doresc sa ies la pensie mi se cumuleaza cele doua grupe ca vechime? (vezi toată discuția)
Data pensionare ghici_2013 ghici_2013 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti care-i data pensionarii pentru limita de varsta si pensionare anticipata,avand urmatoarele date:femeie,nascuta in octombrie ... (vezi toată discuția)
Data iesire pensie CameliaGh CameliaGh Buna ziua. Va rog frumos sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Nascut 14 martie 1955, Barbat; vechime 36 ani 11 luni din care: 10 ani 4 luni grupa I -100% ... (vezi toată discuția)