avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... violarea secretului corespondentei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

violarea secretului corespondentei

Buna ziua!
Sunt pe acest forum sa va cer parerea.
Expun situatia:
Sunt absolvent (nu licentiat) de facultate in orasul Cluj Napoca (fiind din judetul Sibiu).
Primesc un colet de la Paris, pe numele facultatii mele. N-am mers sa-l ridic pentru ca nu stiam de existenta lui in tara, ca a ajuns in tara. Am mers dupa el la o luna, si mi s-au dat doar cateva documente din el, deci era deschis. Ii intreb pe cei de la Paris daca mai existau si alte documente in el, cei de la Paris mi-au raspuns ca DA, mai existau.
Secretara mi-a raspuns flexata ca a ajuns de o luna de zile si daca n-a venit nimeni dupa el, ea l-a deschis. Am ridicat coletul, n-am semnat pentru el ca nu se face asta in institutiile romanesti, n-am avut martori. Acum mi-a venit inca un colet pe adresa facultatii (a fost trimis din Franta pe 13 martie si precis a ajuns) dar inca nu am ajuns sa-l ridic. Am dovezile in email ca in primul colet mai existau si alte documente.
Din diverse motive n-am ajuns inca la Cluj pentru ridicarea celui de-al doilea colet. Dar in curand o voi face.
Imediat se fac 2 saptamani de cand am ridicat coletul numarul 1 (dosarul cu documente) si astept timpul liber sa-l ridic si pe al doilea.
Totusi, pana aici fiind speta, stiu ca se incadreaza la art 195 cod penal, partea speciala. Care sunt sansele sa primesc despagubiri ? Pentru ca stiu ca secretara respectiva este plina de « pile » pe « scaunul » ei si cu dreptatea-n mana, pot sa am repercursiuni negative considerabile.
Cu multumiri anticipate,
Alin L
Pt domnul avocat Lascoschi,
Secretara nu mi-a inmanat plicul desfacut: mi-a inmanat doar cartile (o parte a continutului plicului), plicul nevazandu-l vreodata "la fata".
Da, s-au sustras materiale coexistente cartilor respective si in directa legatura cu ele.
Valoarea lor se ridica la destul de multe sute de euro, pt ca era strict confindential tinand cont de natura informatiilor pretioase si valoroase detinute, dpdv material si dpdv moral, faptul ca nu sunt, deja am pierdut timp din pricina lor (in ceea ce inseamna proiectele mele)+ca ele au fost trimise din Franta pe 17 febr, sa fi ajuns cel tarziu in 25 febr iar eu le-am ridicat abia in 20 martie, stiut fiind faptul ca desi sunt absolvent (nu licentiat), nu mi-am redeschis anul pentru a-mi da licenta, deci inca dosarul meu fiind la facultate, cu toate datele mele personale. Deci, pe langa ca n-am fost anuntat in vreun fel, am mai primit si doar o parte din continutl plicului.

Cu stima,
Alin L.
Daca au fost sustrase bunuri e vorba de infractiunea de furt.
Daca nu au fost sustrase bunuri nu stiu in ce masura ar fi vorba de violarea secretului corespundentei.
Cine era destinatarul?
Va cerceta politia.
Poate fi vorba de aceasta infractiune dar daca s-a sustras din continutul plicului, va fi furt.E mai grav asa ca sa ma intelegeti mai bine.

avocat Claudiu Lascoschi
Pentru domnul avocat Lacoschi,
Eu sunt destinatarul, cu numele institutiei dedesubtul numelui (dupa cum mi-a marturist expeditorul francez).
Bun, e furt. In conditiile in care n-am martori, din plic mi-au disparut documente, unde ma plang pentru prima oara stiind c-au trecut 2 saptamani de la eveniment? Sau ce actiuni intreprind mai intai?

Alin L.
Mergeti la politie si dati declaratie.
Va puteti constitui si parte civila in procesul penal (pt daune)

Dar mai inainte ati putea sa le cereti ceea ce a disparut.
Daca nu va dau bunurile sau documentele la care aveti dreptul mergeti la politie.

Amprentele pot folosi in cazul infractiunii de furt.Daca amprentele secretarei sunt pe carti deja o sa aiba de dat la politie o declaratie detaliata.Se va audia si expeditorul francez.

avocat Claudiu Lascoschi
Pt domnul avocat Lascoschi,
Deci,
1. cer documentele si daca nu le primesc, merg la politie;
2. la politie fiind, cer amprentele de pe carti+declaratia de furt;
3. cum se va audia expeditorul francez?
4. ca parte civila in procesul penal (pt daune), care sunt cele mai "usoare" si cele mai "grele" daune ce le pot cere? pt ca insasi orele la care am ajuns sa stau pe net sa intreb ce si cum e mai bine pt mine imi dau dureri ....de toate felurile.

Cu stima,
Alin L.

Alte discuții în legătură

Inselaciune, colet cu plata ramburs andutz andutz Buna ziua. Problema sta in felul urmator: de pe un site de licitatii online, am incercat sa achizitionez un produs electronic fiind "constrans" de faptul ca ... (vezi toată discuția)
Violare corespondenta ietam ietam In Romania , din pacate , multi oameni nu cunosc bine legile , de aceea existati voi avocatii , juristii etc. Am facut anul trecut plangere penala intai la ... (vezi toată discuția)
Senzational !!! luati aminte dragi petitionari catre cedo!!! nimar nimar In anul 2007, pe 18 iunie este expediata din Romania o plangere impotriva statului Roman la CEDO. Pe data de 19 iunie 2007 este trimisa o completare la ... (vezi toată discuția)