geomar a scris:
Exista un sistem de penalitati, semnat de locatari, cu un cuantum de xx% pe luna.
Aceste penalitati se aplica insa nu la suma lunara, ci la suma intreaga (intretinere + restante).
Faptul ca exista un sistem de penalizari semnat de locatari este foarte corect iar administratorul este obligat sa-l puna in practica. Daca dumneavoastra, locatarii ati aprobat acest sistem iar acum considerati ca nu este bun, puteti sa-l modificati. Discutati cu vecinii, cu cenzorul, cu administratorul, faceti o propunere, o adunare generala... si hotarati altceva.
Penalizarile se aplica luna de luna tuturor sumelor restante devenite penalizabile, mai putin asupra penalizarilor deja calculate.
Asa ca in luna octombrie, de exemplu, se calculeaza penalizari pentru restantele din toate lunile anterioare, restante neachitate. In luna noiembrie se calculeaza penalizari pentru toate restantele lunilor anterioare neachitate... Am subliniat din citatul dumneavoastra exact aceasta situatie: luna de luna se calculeaza penalizari asupra restantelor din lunile anterioare si asa este corect. Daca v-ati exprimat bine, administratorul dv a aplicat coret penalizarile.
..am achitat in ultimile cinci luni 2500 lei si in prezent am restanta mai mare decat acum cinci luni
Ca sa ne dam daca e corect sa va creasca datoria sau ar fi trebuit sa scada, spuneti-ne pe aceste ultime 5 luni cat au fost cheltuielile, numai cheltuielile (intretinere, reparatii, alte fonduri) fara penalizari.
Pentru ca daca luna de luna ati avut cheltuieli de peste 250 lei (adica peste 1250 lei in cele 5 luni) este firesc sa va creasca datoria pentru ca din cei 2500 lei platiti de dumneavoastra impartiti egal intre cote si penalizarile vechi nu au avut cum sa scada datoria.
Daca insa in aceste 5 luni ati avut de plata sume mici de 1250 lei atunci ar fi trebuit sa va scada datoria totala, in situatia cand ati achitat cei 2500 lei.
Acum sigur ca mai conteaza si faptul daca cei 2500 lei i-ati platit la termene, luna de luna ori si acestia i-ati achitat cu intarziere.
johnpescar a scris:
Asociatiile de locatari nu pot avea sistem propriu de penalitati
Daca ne-ati indica si ce act normativ aveti in vedere v-am multumi frumos! Daca ar functiona o asemenea regula toti restantierii ar desfiinta asociatiile de proprietari sa scape de penalizari. Iar acum in Romania functioneaza inca multe asociatii de locatari (nu de proprietari) chiar daca toti din bloc sunt proprietari si nu chiriasi.