avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificare penalitati la plata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificare penalitati la plata

Buna ziua,
Incerc sa gasesc o rezolvare cat mai simpla , la o problema complicata.
Locuiesc intr-un bloc, asociatie de locatari (nu proprietari), fara presedinte si cu un cenzor doar de forma. Pana acum, locatarii nu s-au adunat sa rezolve situatia. E ceva tipic romanesc.... lasa ca merge si asa...etc.
Exista un sistem de penalitati, semnat de locatari, cu un cuantum de xx% pe luna.
Aceste penalitati se aplica insa nu la suma lunara, ci la suma intreaga (intretinere + restante). Asta face ca in cazul restantelor mai mari (cazul meu) lunar penalitatile aproape sa dubleze valoarea intretinerii. Iar restanta sa creasca exponential.
As vrea sa platesc esalonat, dar sistemul actual de penalitati e covarsitor. (am achitat in ultimile cinci luni 2500 lei si in prezent am restanta mai mare decat acum cinci luni).
Intrebarea este cum se poate face o verificare (lamurire) a situatiei, avand in vedere ca administratorul nu are de gand sa ofere explicatii si nici altcuiva nu te poti adresa.
Cui as putea sa ma adresez pentru o verificare?
Cine m-ar putea ajuta?
Multumesc pentru rabdarea de a citi.....

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:31, 13 Noiembrie 2013
Ma interesa insa si daca se poate cere o expertiza contabila doar pentru un apartament.
Pana in prezent nu am gasit decat pentru asociatii.


Logic ca sa vada daca v-a calculat bine ceea ce va revine dumneavoastra trebuie sa inceapa verificarea de la baza, iar cum la baza stau facturile care sunt ale asociatei normal ca nu se poate face verificarea DOAR a unui apartament!!
Daca obtineti listele de plata vechi, puteti singura sa faceti o ,, expertiza '' , intelegand logica acelor repartizari si facand cateva calcule aritmetice. Daca doriti sa va verificati puteti sa le duceti si unui contabil sa vedeti si parerea lui . Poate aveti vreo prietena contabila si ii faceti cinste cu o cafea, dar cel mai bine incercati dvs. sa le ,, dezlegati '' .
geomar a scris:
Exista un sistem de penalitati, semnat de locatari, cu un cuantum de xx% pe luna.
Aceste penalitati se aplica insa nu la suma lunara, ci la suma intreaga (intretinere + restante).

Faptul ca exista un sistem de penalizari semnat de locatari este foarte corect iar administratorul este obligat sa-l puna in practica. Daca dumneavoastra, locatarii ati aprobat acest sistem iar acum considerati ca nu este bun, puteti sa-l modificati. Discutati cu vecinii, cu cenzorul, cu administratorul, faceti o propunere, o adunare generala... si hotarati altceva.

Penalizarile se aplica luna de luna tuturor sumelor restante devenite penalizabile, mai putin asupra penalizarilor deja calculate.
Asa ca in luna octombrie, de exemplu, se calculeaza penalizari pentru restantele din toate lunile anterioare, restante neachitate. In luna noiembrie se calculeaza penalizari pentru toate restantele lunilor anterioare neachitate... Am subliniat din citatul dumneavoastra exact aceasta situatie: luna de luna se calculeaza penalizari asupra restantelor din lunile anterioare si asa este corect. Daca v-ati exprimat bine, administratorul dv a aplicat coret penalizarile.
..am achitat in ultimile cinci luni 2500 lei si in prezent am restanta mai mare decat acum cinci luni

Ca sa ne dam daca e corect sa va creasca datoria sau ar fi trebuit sa scada, spuneti-ne pe aceste ultime 5 luni cat au fost cheltuielile, numai cheltuielile (intretinere, reparatii, alte fonduri) fara penalizari.
Pentru ca daca luna de luna ati avut cheltuieli de peste 250 lei (adica peste 1250 lei in cele 5 luni) este firesc sa va creasca datoria pentru ca din cei 2500 lei platiti de dumneavoastra impartiti egal intre cote si penalizarile vechi nu au avut cum sa scada datoria.
Daca insa in aceste 5 luni ati avut de plata sume mici de 1250 lei atunci ar fi trebuit sa va scada datoria totala, in situatia cand ati achitat cei 2500 lei.
Acum sigur ca mai conteaza si faptul daca cei 2500 lei i-ati platit la termene, luna de luna ori si acestia i-ati achitat cu intarziere.

johnpescar a scris:
Asociatiile de locatari nu pot avea sistem propriu de penalitati

Daca ne-ati indica si ce act normativ aveti in vedere v-am multumi frumos! Daca ar functiona o asemenea regula toti restantierii ar desfiinta asociatiile de proprietari sa scape de penalizari. Iar acum in Romania functioneaza inca multe asociatii de locatari (nu de proprietari) chiar daca toti din bloc sunt proprietari si nu chiriasi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati asociatie de proprietari flory_a42 flory_a42 In adunarea generala a asociatiei s-a hotarat ca penalitatea de intarziere la plata a sumelor datorate de proprietari , care conf Lg 203/2007 este de max.0.02% ... (vezi toată discuția)
Sistem de penalitati popem popem Buna seara Asociatia de proprietari nu are sistem de penalizare propriu , dar la o restanta de ... (vezi toată discuția)
Penalitati la intretinere Yoda112 Yoda112 Buna ziua ! Am o nelamurire: luna trecuta am platit toate penalitatile stranse la intretinere in decursul a 1 ani si jumatate , 570 lei la o suma de ... (vezi toată discuția)