avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Procedura malpraxis asistente
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Procedura malpraxis asistente

Buna seara!
Speta este urmatoarea: o asistenta a facut o greseala ca sa ii spun asa si a cauzat vatamari unui pacient. S- facut plangere penala pt neglijenta in serviciu si s-a stabilit ca captain asistentei un prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni. Am facut adresa la colegiul medicilor care au spus ca ei un sunt competenti. Pacientul vrea despagubiri morale si materiale...ce poate sa faca? Multumesc
Cel mai recent răspuns: BiancaTudose , utilizator 13:14, 19 Noiembrie 2013
BiancaTudose a scris:

Da, ar fi bine daca ar fi asa simplu...intai trebuie urmata o procedura pe baza legii speciale...apoi se poate cere raspunderea civila delictuala....asta e ideea...daca poate cineva sa imi spuna care ar fi Procedura pe lg speciala...daca a mai avut cineva o situate similara...


Titlului XV din Legea nr. 95/2006m,care abrogă Titlului XV “Răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice” al Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Este vorba despre o procedură obligatorie de soluţionare amiabilă înainte de a se începe eventualele demersuri juridice. Aceasta nu va putea dura mai mult de şase luni.

Procedura va putea fi deschisă de către pacient, care va face o cerere de despăgubire la unitatea sanitară unde a avut loc presupusa situaţie de malpraxis.

Apoi, în termen de 15 zile, unitatea sanitară va face un dosar medical al cazului şi îl va trimite societăţii cu care are contract de asigurare de malpraxis atât aceasta, cât şi cadrul medical reclamat.

Pasul următor este să se stabilească, cu ajutorul unui expert desemnat, dacă situaţia reclamată este un caz de malpraxis.

Expertul este desemnat de către societatea de asigurări, pacient şi cadrul medical reclamat:

 de comun acord;
 prin tragere la sorţi.

Procedura nu poate dura mai mult de 30 de zile, iar plata expertului este suportată de societatea de asigurări.

În termen de 30 de zile, expertul va întocmi un raport asupra cazului, iar (în termen de 15 zile) societatea de asigurări va trebui să comunice conţinutul acestuia părţilor interesate. De aemenea, va fi transmisă şi decizia de acoperire a prejudiciului (dacă expertul a constatat existenţa situaţiei de malpraxis), o contraofertă sau decizia de respingere a cererii pacientului.

Negocierea cuantumului despăgubirii nu poate dura mai mult de 30 de zile, iar părţile pot apela la un mediator în acest sens.

După ce se ajunge la un acord între părţile implicate, litigiul se consideră stins şi societatea de asigurări este obligată să acorde pacientului prejudiciul în termen de 30 de zile.

Această procedură nu restrânge accesul la justiţie şi garantează pacientului accesul la toate documentele medicale şi realizarea expertizei de specialitate. Totodată, este uşurată desfăşurarea unei eventuale proceduri judiciare.

[ link extern ]
Multumesc mult de raspuns, este exact ce am nevoie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Malpraxis - proceduri prealabile doru6 doru6 In vederea actionarii in instanta a unui medic pentru malpraxis este obligatorie procedura prealabila prevazuta de art. 672-673 din Legea 95/2006? Stiu ca ... (vezi toată discuția)
Malpraxis? si_monee si_monee Buna ziua!In urma cu 6 luni am facut o operatie de mamoreductie. La ecografia pe care am facut-o zilele trecute s-a descoperit la un san o formatiune care nu a ... (vezi toată discuția)
Medierea in domeniul medical -malpraxis Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Acest week-end, a avut loc mult asteptata Conferinta: [b]\\"Malpraxisul medical - Metode alternative de rezolvare a conflictelor din domeniul ... (vezi toată discuția)