avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, partaj, apartament ipotecat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, partaj, apartament ipotecat

Buna ziua ,in cadrul unui proces de divort ,mai precis la partaj ,daca imobilul detinut ca si bun comun este ipotecat la banca in urma contractarii unui credit ce urmeaza a fi achitata in max. 10 ani sotul titular de credit iar sotia coplatitor ,ce sanse sunt pentru a urma un partaj ,si care sunt cele mai grave consecinte .
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:19, 22 Noiembrie 2013
marinmariana a scris:

Multumesc pentru raspuns ,unul din soti preia cu acceptul bancii derularea creditului,in acest caz ce mai ramine de impartit ? Bunurile din apartament ,sau si din contravaloarea apartamentului? De retinut ca imprumutul afost folosit de ambii titulari de credit ...



Dv nu ati prezentat speta copmplet. Ce ati facut cu banii? Eu inteleg de aici ca ati contractat un credit pentru care ati girat cu apartamentul si ambii soti ati folosit acei bani. Deci nu apartamentul a fost cumparat prin acel imprumut, corect?
In aceasta ipoteza, se schimba datele problemei. Nu se mai pune problema ca sotia sa aiba vreun drept de creanta asupra ratelor la credit achitate in timpul casniciei, deoarece ratele nu au fost pentru apartament, banii fiind folositi in alt scop. Ratele achitate, raman achitate, iar sotul care preia restul de credit, deci rata integral, are dreptul sa primeasca de la sotia cu care a cheltuit banii 1/2 din suma ramasa de achitat si dobanzile aferente. Sau sotia face rost de 1/2 din suma ramasa de achitat la banca si o ramburseaza anticipat, sotul ramanad sa plateasca restul.
Apoi ce ati facut cu acei bani, exista bunuri cumparate din banii respectivi?
Cat priveste apartamentul, arasi datele problemei sunt incomplete: cine l-a cumparat, cand, de unde provin banii, ce salarii/constributii ati avut fiecare? In lipsa de date concrete, nu facem decat sa dam cu presuspusul.
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
m_ella2005, utilizator
Banii au fost cheltuiti in renovarea apartamentului si achitarea unui autoturism ,si alte aparate electrocasnice in apartament .Toate astea in timpul casniciei.....
Apartamentul a fost achitat in timpul casniciei de sot,deaorece sotia nu avea venituri la data cumpararii imobiluli ,dar erau casatoriti,apoi ulterior la circa 10 ani a gasit servicu ,si sotia ,si au contractat acel credit pentru renovare autoturism si electrocasnice ....
Asadar am inteles gresit, creditul nu a avut ca destinatie cumparare imobil.
In acest caz partajul imobilului se va face in conformitate cu contributia sotilor la achizitia imobilului.
Din mesaj rezulta ca imobilul e bun comun, datoria e una comuna, fiind bani cheltuiti in comun si credit contractat in comun.
Astea sunt de impartit si se prezuma ca ati contribuit egal si au cheltuit egal. Imobilul se poate imparti astfel : se va imparti in cote egale si ramaneti in indiviziune, se atribuie unuia sau celuilalt si cel ce ramane cu ap ii va plati celuilalt sulta sau se vinde si se impart banii, in acest caz, intai se va achita creditul pt ca banca are ipoteca si daca ramane ceva, se va imparti.
Pt credit, ramaneti ambii sub contract si va impartiti rata sau il va achita unul din soti, recuperand de la calalalt jumatate din cat mai e de returnat.
Daca alegeti sa preluati ap, e de preferat decat sa platiti sulta, sa cereti sa vi se atribuie si datoria , scazand din sulta jumatate din cat mai aveti de dat bancii, altfel veti da sulta cat ar reprezenta jumatate din ap si, daca sotul nu e de buna credinta, nu isi va mai onora obligatia si veti ramane dvs sa platiti creditul fiind cea care are de pierdut o casa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj - credit imobiliar Rikidone79 Rikidone79 Va rog sa ma ajutati in urmatoare situatie: sunt casatorita si urmeaza sa divortez de comun acord, nu avem copii, avem un apartament cumparat prin \\"Prima ... (vezi toată discuția)
Intrebare- partaj sunshine83 sunshine83 Care este principiul impartirii bunurilor intr-un partaj ? Se impart bunurile si obligatiile? Daca de exemplu bunurile valoreaza 50 mii euro si creditul ... (vezi toată discuția)
Proces de partaj Kawassaky Kawassaky Locuiesc cu sotia si cu cele doua fiice intr -un apartament proprietatea comuna. Sotia a deschis actiune de divort. Daca fetele vor ramane cu ea, eu la cata ... (vezi toată discuția)